Gotovo svako jelo može pretvoriti u vrhunski užitak – pojačat će okus, dat će mu posebnu hrskavost, izvrsna je namirnica za zasladiti, a uz to će, primjerice, kolač održati dulje svježim. Med je onaj tajni sastojak, saveznik najpoznatijim chefovima koji – kad je kvaliteta u pitanju – ne pristaju na kompromis.
U Požeško-slavonskoj županiji mogu se pohvaliti slavonskim medom vrhunske kvalitete. Bilo da je od bagrema, lipe, kestena, cvjetni, njegov specifičan okus oduševljava pa će odmah postati cijenjena namirnica u vašoj kuhinji, a pravi je as iz rukava u zimskom dijelu godine kada su česte prehlade.
Stoga bi se med iz Zlatne Slavonije trebao naći u svakom domaćinstvu, a volite li kuhati neka vam bude inspiracija za ukusna jela, kakvo je primjerice ovo u nastavku.
Sastojci
- 1,5 kg svinjskog buta
- 2 limuna
- 2 šalice bijelog vina
- tri žlice slavonskog meda
- dvije žlice konjaka
- 50 grama maslaca
- sol
- papar
- ružmarin
Priprema
Meso začinite ružmarinom, soli i paprom. U vino dodajte dvije žlice ulje i sok od jednog limuna te s time prelijte meso i ostavite ga da odstoji jedan sat na hladnom.
Prije pečenja na meso stavite komadiće maslaca i pecite na 240 stupnjeva. Kad meso porumeni smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. S vremena na vrijeme prelijte ga umakom.
Pred kraj prelijte meso umakom pripremljenog od slavonskog meda, soka od drugog limuna i konjaka. Ostavite ga da se još malo peče. Poslužite ga s prilogom po želji.
Medena elita Europe
Nešto je tamnije boje i manje sladak od ostalih medova pa se ne koristi u kuhinji, ali po kvaliteti mu nema premca! Vrhunski medun s Papuka, Krndije i Dilj gore svrstava nas u medenu elitu Europe. Pčele ga stvaraju iz medne rose hrasta sladuna. Pravi znalci naglašavaju njegovu vrhunsku kvalitetu u nutritivnom i ljekovitom smislu.
Medun se zbog visoke razine željeza preporučuje anemičarima, vrlo je bogat lako aposrbirajućim mineralima, sadrži i veće količine antioksidansa, aminokiselina i enzima. Osim saharoze, fruktoze, glukoze sadrži i veću količinu viših šećera koje se vrlo lako apsorbiraju u organizmu i imaju produženo djelovanje. Jedna žličica dnevno čuva zdravlje i jača imunitet.
100 plus proizvođača meda
Sad se sigurno pitate gdje možete nabaviti vašu teglicu slavonskog meda?! Ništa jednostavnije. Na području Zlatne Slavonije veliki je broj medara, pa je TZ Požeško-slavonske županije izdvojila popis udruga sa 100 plus proizvođača meda u Zlatnoj Slavoniji kojeg možete pronaći na njezinom webu, a svi medari obilježeni su na turističkim info kartama postavljenim širom županije. I Europska unija prepoznala je kvalitetu slavonskog meda i zaštitila ga je prestižnom oznakom izvornosti.
Više na: https://www.visitslavonia.hr/
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!