Na spomen koprive vjerojatno se odmah prisjećate svakog puta kada vas je ˝opekla˝ dok ste se još kao dijete igrali u prirodi. Tada vam sigurno nije bilo ni na kraj pameti da se od ove biljke može pripremiti ukusan i zdrav napitak. Dapače, kopriva (Urtica dioica) biljka je s mnogo ljekovitih svojstava – pomaže u liječenju slabokrvnosti, reume, gihta i artritisa…
Sastojci
300 g vrškova koprive
640 g šećera
360 g filtrirane ili kupovne vode
3 limuna ili 4 limete
Način pripreme
• Mlade koprive očistiti, oprati i narezati.
• Zakuhati šećer s filtriranom vodom i kuhati dok se ne otopi.
• Kada zavrije, prikupiti pjenu koja će se stvoriti na površini i baciti je – ponavljati postupak dok pjena na površini otopine šećera i vode sasvim ne nestane.
• Maknuti s vatre i ostaviti hladiti 10 minuta. Nakon 10 minuta kako se sirup ohladio staviti u sirup vrške kopriva (vršci kopriva moraju biti dobro prekriveni sirupom).
• Ostaviti tako 10 minuta i nakon stajanja iscijediti unutra sok 3 limuna, promiješati i procijediti kroz gazu u čistu posudu.
• Tako pripremljen sirup ostaviti hladiti nekoliko sati (ili preko noći) i nakon što se potpuno ohladi uliti u sterilizirane boce od tamnog stakla. Najbolje ga je čuvati na hladnom ili u hladnjaku gdje može stajati nekoliko mjeseci.