Nalazimo se u Tjednu svjesnosti o celijakiji (03. – 10. 06. 2012) u kojem se obilježava i Međunarodni dan celijakije – 10. lipnja. Prema nekim podacima više od milijun Europljana boluje od celijakije ili glutenske enteropatije. Celijakija može pogoditi sve dobne skupine, oba spola, a može se javiti već i kod dojenčadi.
Prepoznavanje celijakije posebno je izražen problem u Hrvatskoj, a njenim neliječenjem mogu se pojaviti ozbiljni zdravstveni problemi, čak i karcinom crijeva te limfom. Ova manifestacija za cilj ima širenje znanja o ovoj bolesti i prepoznavanju njenih simptoma kako bi se na vrijeme počela liječiti.
Što je gluten i gdje ga sve možemo naći?
Celijakija je bolest probavnog sustava koja onemogućava pravilnu apsorpciju nutrijenata u vašim crijevima. Ljudi koji boluju od celijakije ne mogu tolerirati gluten, protein koji se pojavljuje u pšenici i drugim žitaricama poput riže ili ječma. Gluten daje kruhu podatnu strukturu i često se koristi u raznim proizvodima poput tableta i kozmetičkih preparata. Također može doći i u drugim prehrambenim proizvodima kao što su komadići slanine, neke vrste sira, pivo, aromatizirana kava i umak od soje.
Što se događa tijekom probavljanja glutena?
Ukoliko bolujete od celijakije i unesete protein gluten, vaš imunološki sustav reagira otpuštanjem antitijela koji mogu oštetiti ili uništiti crijevne resice – fine strukture koje se nalaze u tankom crijevu.
U normalnim okolnostima, tanko crijevo djeluje kao ˝plišani tepih˝ koji pomoću crijevnih resica upija sve za tijelo neophodne nutrijente iz hrane. U slučaju celijakije, crijevne resice postaju spljoštene, a onaj ˝plišani tepih˝ tankog crijeva doima se više poput drvenog poda. Krajnji rezultat: upijanje hranjivih tvari više se ne odvija na pravilan način. Takva pojava može dovesti do pothranjenosti, bez obzira na količinu hrane koju unesete u tijelo.
Postoji razlika između netolerantnosti na gluten i celijakije; intolerancija na gluten ne uzrokuje ista oštećenja probavnog sustava kao celijakija. U oba slučaja se pojavljuju problemi u probavi povezani s unosom glutena.
Simptomi celijakije
Simptomi ove bolesti mogu biti teško prepoznatljivi, ali najčešće se pojavljuju: bol u trbuhu, nadutost, i proljev. Ponekad ljudi s celijakijom nemaju nikakvih abdominalnih simptoma, ali osjećaju umor, bol u zglobovima, grčenje mišića, trnce u nogama ili im se čak pojavljuje osip koji se naziva Dermatitis herpetiformis – popraćen svrbežom i stvaranjem mjehura na površini kože.
Liječenje ovog osipa, kao i drugih simptoma celijakije je pridržavanje bezglutenskog načina prehrane. Celijakiju je nerijetko prilično teško dijagnosticirati, upravo zbog simptoma koji se pojavljuju i kod velikog broja drugih bolesti, neke od njih su; čirevi, Kronova bolest ili anemija.
Znanstvenici danas vjeruju da je dobar način za otkrivanje celijakije krvni testovi. Naime, pošto je celijakija autoimuna bolest, osobe koje pate od celijakije imaju visoke razine određenih tipova antitijela u krvi. Nakon ovakvih pretraga liječnici mogu potvrditi dijagnozu endoskopskim uzorkovanjem crijevnih tkiva.
Ukoliko bolujete od celijakije, jedini lijek je pridržavanje bezglutenske dijete, a glavne namirnice koje pritom treba izbjegavati su:
• kruh i krekeri
• tjestenina
• keksi, kolači i pite
• umaci i nadjevi s brašnom
Određene vrste žitarica, kao što su amarant, heljda i quinoa ne sadrže gluten. Međutim, kako biste se uistinu uvjerili da određene namirnice nemaju u sebi gluten, potražite oznaku na deklaraciji proizvoda koja to i potvrđuje.
Namirnice koje su razmjerno sigurne za osobe koje boluju od celijakije:
• voće i povrće
• meso i riba
• većina mliječnih proizvoda
• rižino, sojino, kukuruzno i krumpirovo brašno
• krumpiri
Kako svijest o ovoj bolesti raste, veliki je broj proizvođača u među svoje proizvode uvrstio i bezglutenske artikle. Također, prehrambeni tehnolozi i nutricionisti vam mogu pomoći da naučite prepoznati namirnice bez glutena.
Ako slučajno konzumirate gluten, mogu vam se pojaviti proljev, bol u trbuhu ili grčeve jer čak i malene količine glutena mogu oštetiti probavu. Ključno je naučiti čitati etikete proizvoda i izbaciti namirnice koje sadrže gluten.