Vrsta: Rosmarinus officinalis, Lamiaceae
Hrvatski naziv: ružmarin
DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: List, grančice.
SASTAV: Flavonoidi, fenoli, eterično ulje (sastav ovisi o kemotipu), terpenoidi.
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao začin. U fitoterapiji je korišten kod probavnih i žučnih tegoba, flatulentne dispepsije, glavobolje, površinski kod mialgije, išijasa, interkostalne neuralgije, reumatskih i cirkulatornih problema.
DOZIRANJE: 2-4 g suhog lista/ 3 puta dnevno kao infuz. 50 g za jednu kupku. 2-4 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno.
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su antimikrobno, spazmolitičko. antikonvulzivno, protuupalno, hepatoprotektivno, kolagogno, antioksidativno, hiperglikemijsko djelovanje, smanjenje propusnosti kapilara, povećanje lokomotorne aktivnosti i antigonadotropno djelovanje. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja.
NUSPOJAVE: Kod hiperosjetljivih pojedinaca, upotreba ulja može izazvati kontaktni dermatitis, eritrem i fotosenzitivnost.
KONTRAINDIKACIJE: Ružmarinovo ulje sadrži kamfor koji, uzet u dovoljnoj količini oralno uzrokuje konvulzije. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog prijavljenog abortivnog djelovanja preporučuje se izbjegavanje upotrebe u trudnoći i laktaciji u količinama većim od onih koje se uzimaju hranom. Ne koristiti kod povišenog krvnog tlaka.