Mary Berry jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih spisateljica i voditeljica kulinarskih emisija u Velikoj Britaniji. Bila je sutkinja u emisiji The Great British Bake Off od njegovog lansiranja 2010. godine.
Karijeru je započela kao gastro urednica časopisa Housewife, a kasnije je prešla u magazin Ideal Home. Od tada je predstavljala i gostovala u nebrojenim televizijskim serijama te napisala više od 70 kuharica.
Mary opisuje svoj stil kuhanja kao ‘obiteljski’. Praktični, zdravi recepti koji koriste malo manje masnoća, a puno svježih sastojaka – baš poput ove slastice u nastavku.
Sastojci za tijesto
- 175 g brašna, dodatno za posipanje
- 100 g hladnog maslaca, u kockicama
- 1 jaje, umućeno
- 30 g oraha, krupno sjeckanih
- sol i svježe mljeveni crni papar
Za nadjev
- 1 žlica ulja
- 500 g ljutike, tanko narezane
- 2 žlica balzamičnog octa
- 1 žlica šećera muscovado
- 300 g mekanog kozjeg sira
- 2 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
- 2 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Postupak
- Zagrijte pećnicu na 200°C i unutra stavite veliki lim za pečenje da se
zagrije. - Za tijesto, stavite brašno, maslac i malo soli u blender dok mješavina
ne postane poput krušnih mrvica. Možete i bez blendera tako da u zdjeli
prstima utrljate maslac u brašno. Dodajte umućeno jaje i žlicu vode pa
miješajte dok se ne oblikuje tijesto. - Lagano pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na tanko (oko
3mm) te ga posipajte sjeckanim orasima. Prekrijte ga plastičnom folijom i
zarolajte kako bi se orasi utisnuli u tijesto. Izrežite na 8 krugova pomoću
kalupa ili tanjurića i time obložite kalupe za kolačiće. Ostavite u
hladnjaku da se ohladi dok pripremate nadjev. - Zagrijte ulje u tavi, stavite ljutiku i pržite je na jakoj vatri oko dvije
minute uz neprestano miješanje. Zatim smanjite vatru, poklopite i pržite
još 10 minuta dok ne omekša. Dodajte ocat i šećer, kuhajte još 15
minuta uz povremeno miješanje, dok ljutika ne posmeđi i karamelizira se. Ostavite sa strane da se ohladi. - U zdjelu stavite kozji sir, umućena jaja i pola količine peršina. Začinite
solju i paprom pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. - Probodite baze ohlađenih kalupa čačkalicom na više mjesta i u njih
stavite po žlicu mješavine s ljutikom. Preko toga prelijte mješavinu s
kozjim sirom. - Poredajte kalupe po zagrijanom limu i pecite 20 minuta u pećnici ili
dok tijesto ne poprimi koricu, a nadjev se slegne i postane zlatno smeđe boje. Posipajte s preostalim sjeckanim peršinom i poslužite toplo ili hladno.
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!