Vrsta: Rheum officinale, Rheum palmatum, Polygonaceae
Hrvatski naziv: rabarbara
DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Korijen
SASTAV: Derivati antrakinona, tanini, kalcijev oksalat, masne kiseline, rutin, smole, škrob, glikozidi stilbena, ugljikohidrati, eterično ulje.
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao ukusno povrće. U fitoterapiji je korištena kao laksativ i antidijaroik.
DOZIRANJE: 0.2-1 g korijena/podanka
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su da manje doze djeluju kao antidijaroici, a veće kao laksativ. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja.
NUSPOJAVE: Lišće rabarbare je toksično zbog oksalne kiseline i ne smije se konzumirati. Prijavljeno je nekoliko slučajeva anafilakse nakon ingestije rabarbare.
KONTRAINDIKACIJE: Rabarbaru trebaju izbjegavati oboljeli od artritisa, bubrežnih bolesti i urinarnih problema. Za upozorenja kod korištenja antrakinona, interakcije i korištenje u trudnoći vidi: Sena.