Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
162

Početna stranica Lifestyle Ekologija Pravilno korištenje mikrovalnih pećnica

  • Ekologija

Pravilno korištenje mikrovalnih pećnica

Izbjegnite potencijalne opasnosti i loše strane mikrovalnih pećnica njihovim pravilnim korištenjem

  • Posted on 26. srpnja 2013.2. rujna 2019.
  • 2 min
  • Autor: Josipa Kovač
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Danas je uistinu vrlo teško naći domaćinstvo koje u svojoj kuhinji nema mikrovalnu pećnicu. Zbog vrlo široke primjene i brzih rezultata uz minimalan trud, mikrovalne pećnice su osvojile svijet. Ipak, taj kućanski aparat nije toliko savršen niti bezopasan, a kako biste izbjegli loše strane mikrovalne pećnice  morate ju znati pravilno koristiti.

Veliki broj korisnika uopće ne zna na kojem principu rade mikrovalne pećnice. Tajna je u mikrovalovima, točnije u njihovom termičkom učinku koji je sasvim slučajno otkriven prije 60-ak godina. Energija mikrovalova jest u biti elektromagnetsko zračenje koje nastaje protokom struje kroz vodič.
 
Mikrovalna pećnica uopće ne funkcionira kao električne ili plinske pećnice koje izvana prenose toplinsku energiju na određeni sadržaj kojeg želimo termički obraditi. Mikrovalna pećnica djeluje više selektivno – zagrijava samo vodu koju sadrže namirnice koje stavimo u nju.
 
Molekule vode apsorbiraju mikrovalove
 
Dakle, molekule vode unutar sadržaja kojeg stavimo u mikrovalnu pećnicu apsorbiraju mikrovalove te se tako zagrijavaju. Okolni zrak, kao i posuda u kojoj se nalazi namirnica ostaju hladni upravo iz razloga što unutar svog sastava nemaju vodu.
 
Zbog toga što se mikrovalovi u pećnici ne raspodjeljuju jednoliko, mikrovalne su opskrbljene i rotirajućim pladnjevima te ventilatorima kako bi hrana bila ravnomjerno podgrijana.
 
Mikrovalovi, zahvaljujući kojima funkcioniraju takve pećnice, odbijaju se od metala, ali prolaze kroz staklo, plastiku ili papri. Zbog toga je vrlo važno da namirnice koje stavljate u mikrovalnu ne budu smještene u metalnoj posudi. Odbijanje mikrovalova po cijeloj unutrašnjosti pećnice može uzrokovati pregrijavanje magnetrona i različite kvarove na pećnici.
 
Priprema čitavog obroka
 
Mnogi mikrovalne pećnice koriste samo za podgrijavanje jela ili pića – međutim, ona se može koristiti i za pripremu čitavog obroka. Kako bi namirnice zadržale svoje prirodne vrijednosti. Okus, miris I nutritivne vrijednosti – najbolje ih je pripremati u vlastitom soku ili s dodatkom manjih količina vode što skraćuje sam proces pripreme i sprečava postizanje temperature koje su više od 100 stupnjeva Celzijusa. 
 
Posuda u kojoj stavljate namirnice u mikrovalnu pećnicu nipošto ne smije biti u potpunosti zatvorena jer bi povećanje temperature unutar nje moglo prouzrokovati pucanje. Nakon što ste neko jelo izvadili iz pećnice ostavite ga prekrivenog nekoliko minuta kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila. 
 
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ispunjen život

Eckhart Tolle podučava: Donesite ispravne odluke sad i odmah!

  • Posted on 23. srpnja 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Josipa Kovač
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Putovanja

‘Priča o igračkama’ – djeca diljem svijeta otkrivaju svoja najveća blaga

  • Posted on 1. kolovoza 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Gabriele Galimberti
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Ekologija

Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?

  • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Ekološki održiva putovanja: 3 destinacije koje će vas oduševiti

  • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Ovo je prirodni dezodorans koji djeluje, a koji možete napraviti sami

  • Posted on 12. veljače 2021.12. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Održiva prehrana: 7 namirnica koje podupiru ekološki način života

  • Posted on 11. veljače 2021.11. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Klimatske promjene: 5 novih otkrića koji pozivaju na uzbunu

  • Posted on 4. veljače 2021.4. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Epsom ili gorka sol: Kakve pozitivne učinke ima na biljke?

  • Posted on 26. siječnja 2021.26. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Recikliranje odjeće: Kakvu odjeću odnijeti na reciklažu, a kakvu u otpad?

  • Posted on 22. siječnja 2021.21. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane

  • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 10 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 3
    Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 5
    10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
162
Najnovije objave
  • Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Istock
  • Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.