Danas je uistinu vrlo teško naći domaćinstvo koje u svojoj kuhinji nema mikrovalnu pećnicu. Zbog vrlo široke primjene i brzih rezultata uz minimalan trud, mikrovalne pećnice su osvojile svijet. Ipak, taj kućanski aparat nije toliko savršen niti bezopasan, a kako biste izbjegli loše strane mikrovalne pećnice morate ju znati pravilno koristiti.
Veliki broj korisnika uopće ne zna na kojem principu rade mikrovalne pećnice. Tajna je u mikrovalovima, točnije u njihovom termičkom učinku koji je sasvim slučajno otkriven prije 60-ak godina. Energija mikrovalova jest u biti elektromagnetsko zračenje koje nastaje protokom struje kroz vodič.
Mikrovalna pećnica uopće ne funkcionira kao električne ili plinske pećnice koje izvana prenose toplinsku energiju na određeni sadržaj kojeg želimo termički obraditi. Mikrovalna pećnica djeluje više selektivno – zagrijava samo vodu koju sadrže namirnice koje stavimo u nju.
Molekule vode apsorbiraju mikrovalove
Dakle, molekule vode unutar sadržaja kojeg stavimo u mikrovalnu pećnicu apsorbiraju mikrovalove te se tako zagrijavaju. Okolni zrak, kao i posuda u kojoj se nalazi namirnica ostaju hladni upravo iz razloga što unutar svog sastava nemaju vodu.
Zbog toga što se mikrovalovi u pećnici ne raspodjeljuju jednoliko, mikrovalne su opskrbljene i rotirajućim pladnjevima te ventilatorima kako bi hrana bila ravnomjerno podgrijana.
Mikrovalovi, zahvaljujući kojima funkcioniraju takve pećnice, odbijaju se od metala, ali prolaze kroz staklo, plastiku ili papri. Zbog toga je vrlo važno da namirnice koje stavljate u mikrovalnu ne budu smještene u metalnoj posudi. Odbijanje mikrovalova po cijeloj unutrašnjosti pećnice može uzrokovati pregrijavanje magnetrona i različite kvarove na pećnici.
Priprema čitavog obroka
Mnogi mikrovalne pećnice koriste samo za podgrijavanje jela ili pića – međutim, ona se može koristiti i za pripremu čitavog obroka. Kako bi namirnice zadržale svoje prirodne vrijednosti. Okus, miris I nutritivne vrijednosti – najbolje ih je pripremati u vlastitom soku ili s dodatkom manjih količina vode što skraćuje sam proces pripreme i sprečava postizanje temperature koje su više od 100 stupnjeva Celzijusa.
Posuda u kojoj stavljate namirnice u mikrovalnu pećnicu nipošto ne smije biti u potpunosti zatvorena jer bi povećanje temperature unutar nje moglo prouzrokovati pucanje. Nakon što ste neko jelo izvadili iz pećnice ostavite ga prekrivenog nekoliko minuta kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila.