Pregled
Pivski kvasac proizvodi jednostanična gljivica Saccharomyces cerevisiae i koristi se u proizvodnji piva. Bogat je izvor minerala (krom), esencijalnih elemenata u tragovima koji pomažu održati normalnu razinu šećera u krvi, proteina i vitamina B kompleksa. NE smije se zamijeniti s pekarskim kvascem.
Primjena
Općenito – koristi se kao izvor vitamina B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), kroma i selena. Ne sadrži vitamin B12.
Dijabetes – pošto je bogat kromom koji može pomoći održavanju razine šećera u krvi, znanstvenici smatraju da može pomoći dijabetičarima.
Visoki kolesterol – nekoliko istraživanja pokazalo je da uzimanje pivskog kvasca može smanjiti LDL (“loš”) i povećati HDL (“dobar”) kolesterol.
Mršavljenje – iako neka istraživanja potvrđuju povezanost kroma s gubitkom masnog tkiva, taj je gubitak mnogo manji nego kod vježbanja i pravilne prehrane.
Drugo – najmanje jedno istraživanje povezuje pivski kvasac sa smanjenjem simptoma akni i smanjenim rizikom od raka kože.
Dostupni oblici
Pivski kvasac dostupan je kao prah, pahuljice, tablete i otopine.
Doziranje
Djeca:
Pošto nije proučeno korištenje u pedijatriji, ne preporučuje se davanje pivskog kvasca djeci.
Odrasli:
1-2 žlice dnevno dodano hrani ili otopljeno u vodi.
Mjere opreza
Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uzimati uz nadzor liječnika.
Nuspojave uzimanja pivskog kvasca su blage i mogu uključivati plinove. Ljudi koji su podložni gljivičnim infekcijama ili alergijama trebaju ga izbjegavati.
Interakcije
Ako trenutačno uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja pivskog kvasca konzultirajte se s liječnikom: inhibitori monoamin oksidaze (fenelzin, tranilcipromin, selegilin, izokarboksazid), meperidin.