Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF) Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je projekt „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“ koji je financiran iz strukturnih fondova EU u sklopu programa 2007.-2013., u okviru poziva „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije". Korisnik projekta, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu projektnu je prijavu podnio u suradnji s partnerom projekta Agrolaguna d.d., Poreč.
Cilj projekta koji su predstavili prof.dr.sc. Karin Kovačević Ganić (PBF, suradnica na projektu), dipl.ing. agr. Miroslav Latal (Agrolaguna d.d., suradnik na projektu), prof.dr.sc. Verica Dragović-Uzelac (PBF, voditeljica projekta) i prof.dr.sc. Damir Ježek (PBF, prodekan za financije i suradnik na projektu) je razvijanje i primjena konvencionalnih te novih tehnologija ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta visokim tlakom, mikrovalovima te ekstrakcija superkritičnim CO2) i izolacije bioaktivnih spojeva iz organskog otpada od proizvodnje vina te njihove potencijalne primjene kao sirovina ili poluproizvoda u daljnjoj preradi (za funkcionalnu hranu, farmaceutske/kozmetičke proizvode itd.). Optimirat će se uvjeti proizvodnje ekstrakata te praha fenolnih spojeva primjenom sušenja raspršivanjem te mogućnost njegove primjene u modelnim i realnim sustavima. Europska Unija financira 85 % vrijednosti projekta, a Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta 15% (kao nacionalni doprinos). Sredstva projekta raspoređena su tako da prijavitelju (Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu) pripada 3.805.182,00 kuna, a partneru (Agrolaguna d.d.) 422.798,00 kuna. Za nabavku nove opreme utrošit će se 1.522.000,00 HRK tj. oko 40 % ukupnih sredstava Prijavitelja.
Kroz nabavku opreme predviđene projektom povećat će se znanstveno-istraživački kapacitet Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem transfera tehnologije i komercijalizacije rezultata istraživanja. To bi omogućilo postizanje općeg cilja kroz dodatno jačanje sprege između znanstvenog i poslovnog sektora s ciljem nadogradnje postojećih i razvoja novih ekološki prihvatljivih tehnologija iskorištenja biološkog potencijala organskog otpada od proizvodnje vina radi ublažavanja/anuliranja utjecaja na okoliš.
Iznimni značaj ovog projekta je u ozbiljnom pristupu obradi otpada od prehrambene industrije koji zahtjeva primjenu različitih znanja i vještina zbog čega su u provedbu projekta i uključeni znanstvenici s različitim ekspertizama kako bi se dobila sveobuhvatna slika o biološkom potencijalu supstrata koji će biti predmet istraživanja ovog projekta. Važno je istaknuti da i u drugim segmentima prehrambene industrije postoje problemi sa zbrinjavanje otpada koji također sadrži različite skupine visokovrijednih spojeva. Implementacijom ovog projekta stvorila bi se baza za nastavak istraživanja i na drugim nusproizvodima prehrambene industrije kao što su otpad od proizvodnje maslinova ulja, jabuke, višnje, rajčice i sl.