Listopad je mjesec kada se „vraćamo u kuhinju“, češće uključujemo pećnicu i uživamo u hrani. U bio&bio striktno paze da je ta hrana ekološkog porijekla, ali i cjelovita te redovito poručuju da bismo u prehranu trebali uvrstiti što više cjelovitih namirnica kako bismo maksimalno iskoristili njihovu vitalnu energiju. Zrna žitarica, mahunarki i sjemenki čuvaju životnu energiju u sebi sve dok ih ne poželimo iskoristiti, a često ih koristimo u obliku brašna – za tjestenine, peciva i slastice.
– Zrno je prirodna konzerva i tisućama godina čuva hranjive i životne vrijednosti. Kada poželimo iskoristiti hranjive sastojke, zrno je potrebno otvoriti tako da ga usitnimo mljevenjem na mlinu ili ga propustimo kroz valjke i prešano zrno pretvorimo u pahuljice – slikovito opisuje proces svježeg mljevenja Branko Šebalj, edukator i zaljubljenik u Klukas mlinove.
– Baš poput jabuke, i žitarica pretvorena u brašno oksidira, dolazi do razgradnje enzima, fermentacije masti i užegnuća. Da bi se to spriječilo, u procesu industrijskog mljevenja dodaju se aditivi kojima se povećava dugotrajnost proizvoda – upozorava bio&bio savjetnica Denisa Krelja. – Zato je važno birati kvalitetne ekološke proizvode i, kad god možemo, sami samljeti brašno – onoliko koliko nam treba. Samo svježe samljeveno brašno sadrži različite vitamine, elemente u tragovima, minerale, visoko nezasićene masne kiseline, bjelančevine, aromatske tvari, što je za naše zdravlje prijeko potrebno.
5 dobrih razloga za svježe mljevenje brašna
1. Svježe mljevenim brašnom čuvamo hranjive sastojke zrna koji podliježu brzoj oksidaciji.
2. Prirodnim kamenom za mljevenje, uz nisku temperaturu, čuvamo punu nutritivnu vrijednost brašna.
3. Podešavamo finoću mljevenja: fino ili oštro brašno, krupica, glatko brašno, mekinje, griz, palenta…
4. Bezglutensko brašno – izrađeno od biranih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten.
5. Uvijek svježe brašno bez konzervansa i ostalih aditiva.
Koja brašna možemo samljeti?
U kućnim mlinovima Klukas možemo samljeti razne mahunarke i žitarice poput riže, pira, kukuruza, ječma, slanutka, leće, soje… Možemo svježe samljeti zrna kave, kao i neke sjemenke poput lana ili sezama – slijedi nekoliko dobrih ideja.
Pir
Drevni nekompromitirani oblik pšenice, sa smanjenim udjelom glutena, koji možemo koristiti u svim receptima u kojima bismo uobičajeno koristili pšenično brašno. Nekoć su pir smatrali najzdravijom žitaricom koja tijelo opskrbljuje nizom potrebnih nutrijenata.
Namočite šalicu svježe mljevenog pira preko noći u dvije šalice vode. Ujutro dodajte suho voće i naribanu jabuku.
Slanutak
Slanutak je najčešće korištena mahunarka u svijetu, a uzgaja se i u nas. Sadrži 30 % proteina i idealan je za sve koji izbjegavaju gluten jer se može upotrebljavati za izradu tjestenine, palačinki i raznih peciva.
Svježe mljeveno brašno slanutka pomiješajte s praškom za pecivo bez aluminija, sojinim napitkom i začinima po želji te ispecite proteinske palačinke.
Mungo grah
Ovo je najprobavljivija mahunarka, čije klice često susrećemo u azijskoj kuhinji. U kombinaciji s rižom je idealan spoj jer osigurava sve aminokiseline. Pogoduje zdravlju jetre te je čest sastojak detoksikacijskih dijeta. Također su popularni stakleni rezanci od brašna mungo graha.
Sameljite mungo grah i dodajte varivima umjesto zgušnjivača.
Integralna riža
Neutralnog okusa i fine strukture, svježe mljeveno brašno od riže ima niz primjena i visoku nutritivnu vrijednost. Delikatna zrna riže koriste se i za „čišćenje“ mlina nakon mljevenja drugih žitarica ili kave.
Najbolji bezglutenski keksići koje mogu jesti i djeca s prvim zubićima rade se s rižinim brašnom. Odlično je i za zgušnjavanje umaka.
Mlinovi za mljevenje ekoloških žitarica i mahunarki dostupni su u bio&bio trgovini u Radničkoj 49.
Slano i slatko od brašna
Ako tražite maštovite recepte od brašna za jesenske gušte, inspiraciju portažite u kuharici Slano i slatko od brašna. Autorica Maja Kefeček predstavila je 28 recepata koji će razveseliti sve ljubitelje kruha, peciva i kolača. U njoj ćete pronaći praktične savjete kako napraviti uspješne veganske kolače od dizanog i prhkog tijesta, lisnate zalogajčiće, kroasane ili pak tijesta za kruh i pizzu. Samose, mramorni kuglof, pikantne tahini pogačice, seitan „burek“ i tofu „sirnica“, bavarske parene okruglice, kruh s bananom, samo su neki od maštovitih recepata koje ćete vjerojatno poželjeti ispeći čim ih ugledate! A one koji žele izbjeći gluten razveselit će i neke od bezglutenskih inačica ponuđenih recepata. I sve to, naravno, od cjelovitih namirnica, bez jaja, šećera, umjetnih aroma i aditiva.