Food Film Festival Zagreb ljetni je gurmanski festival na otvorenom posvećen filmovima u kojima hrana igra glavnu ulogu. Posjetiteljima garantira nezaboravno filmsko gastro iskustvo koje povezuje dvije umjetnosti – filmsku s onom spravljanja hrane. Food Film Festival Zagreb 2015 sponsored by Coca Cola sastoji se od prezentacije najboljih i najkreativnijih zagrebačkih restorana, bistroa, slastičarna i vinoteka uz večernje projekcije foodie filmova poput Čokolade, Chef, Julie & Julia, Haute Cousine i Indijski začin na francuski način na otvorenom (Zrinjevac) uz koje posjetitelji mogu uživati u prigodnim CCFFF menijima te ledenom gratis Coca-Colu osvježenju od 0,5l. Uz zanimljivo iće i piće po izrazito povoljnim cijenama naših gastro kućica te najpoznatije foodie filmove, na FFF-u održavat će se i kulinarske i vinske radionice te gastro promocije.
Subotu, drugi dan Food Film Festivala Zagreb sponsored by Coca-Cola je na zagrebačkom Zrinjevcu obilježila Zepter radionica poznatog splitskog chefa Zlatka Marinovića iz Noštroma i njegovog sina, Davora. Naime, okupljeni su mogli vidjeti kako se uživo čisti i priprema tuna od 35 kilograma. Dan prije svježe ulovljena tuna dopremljena je direktno na festival kako bi je chef Marinović pripremio za posjetitelje. Tuna je bila izložena kao trofej, a spremljena je na dva načina – svježa uz kapare i sojine klice te kao odrezak uz kremu od avokada, zelje i palentu s tartufima. U više od dva sata dugoj radionici svih 35 kilograma tune je pripremljeno i podijeljeno posjetiteljima.
Inače, jučerašnji je dan otvoren radionicom Sandre Gašparić, gastro blogerice s bloga ReciPeci i ambasadorice Coca-Cole. Sandra je uz nutricionistkinju Dianu Gluhak održala radionicu za majke tinejdžera i pokazala kako mladima spremiti nutritivno bogat, ukusan, a jednostavan i brz obrok. Svi okupljeni mogli su saznati što je brz tanjur, odnosno kako podijeliti količinu namirnica na tanjuru, ali i kako napraviti Coke tiramisu.
Zadnja je radionica bila rezervirana za chefove Branka Ognjenovića i Daria Lide koji su kuhali za Electrolux i Majstor Kuhar Akademiju, oni su spremali confit od telećeg Pikovog mesa, pečenu buttermilk bundevu zapečenu s Vindijinim kozjim sirom i medom.
Šlag na torti bila je projekcija filma Chef u kojem glavne uloge imaju Jon Favreau, Sofia Vergara, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Dustin Hoffman i Oliver Platt, a koje je na livadi na dekicama gledalo oko tisuću posjetitelja. Ovaj film svi su mogli doživjeti i osjetilom okusa jer su kućice Pod Zidom i The Hole In One Pub Zagreb pripremale hranu iz filma. Tako je Pod Zidom nudio "Mojo Pork Cubanos" sendvič koji u ovom filmu zapravo ima glavnu ulogu i koji je bio prava senzacija večeri za kojom su posjetitelji poludjeli pa je vrlo brzo i rasprodan, osim toga The Hole In One Pub Zagreb pripremao je "Pulled Pork", inspirirano jelom "Mojo-Marineted Pork Shoulder" iz filma. Generalni partner festivala Coca-Cola svakom je posjetitelju koji je naručio jedno od ova dva filmska jela poklonio gratis Coca-Colu 0,5 l.
Valja spomenuti kako je samo u subotu kroz festival prošlo oko 10.000 ljudi koji su uživali u glazbi, hrani, piću, dobroj atmosferi i zabavi te filmovima.
U nedjelju je na rasporedu bila Kotanyi radionica o začinima koji drži chef Raul Lajtman te radionica koja će između ostalog govoriti o sljubljivanju hrane i vina, a koju drže Rene Bakalović i Kristijan Misirača. U 21 h na livadi se održala projekcija filma Indijski začin na francuski način s Hellen Mirren u glavnoj ulozi. Za tu priliku svi su posjetitelji mogli posuditi dekicu na Coca-Colinoj kućici te uživati u hrani koja se priprema i na velikom platnu: Green Chicken Curry u Binimotu, Chicken Curry s basmati rižom na Umami kućici te Chicken Wings na kućici The Hole In One Puba.
Program Food Film Festivala
U ponedjeljak 14.09. u 15 h očekuje vas prezentacija Matije Nikolića, Wok by Matija, a u 18 h na scenu stupa Kristijan Krasnić i Hole In One Gastro Pub. Ugodan gurmanski dan zaključuje film Eat Drink Men Women uz koji možete uživati u hrani Gyoza – Umami, Crocodile Dundey Wok (Noodles) – Wok by Matija i Spring Rolls – Bistro Pauza.
Utorak je rezerviran za predstavljanje Alana Košćaka, restorana Binimoto i restorana Time u 15 h, a u 18 h družimo se s Mladenom Rožanićem, Roxanich vina. Navečer nas zabavlja film Haute Cuisine powered by Vindija, s Catherine Frot i Arthurom Dupontom u glavnim ulogama.
U srijedu nam se pridružite na PIK radionici koja starta u 15 h, a od 18 h slijedi Gastro dvoboj poznatih by Vindija. Dan završavamo projekcijom filma Le Chef uz FFFZ meni i Dušena teleća prsa s pireom od vrganja – Apetit City. Četvrtak ćemo zasladiti prezentacijama Lade Osredečki te slastičarnicama Tako slatko i Dora Usluge s početkom u 18 h. Za kraj vas očekuje još jedna poslastica, projekcija filma Chocolat u kojem glavne uloge igraju Juliette Binoche i Johnny Depp.
U petak vas od 18 h očekuje Vindija Gastro Team, a u subotu su tu prezentacije Orlanda Lopca, Orlando Fit – Doručak šampiona, te Radovan Marčić i Suzy Josipović Redžepagić. Subotnju večer provedite na dekicama uz FFFZ i projekciju filma Julie&Julia u kojem igraju Amy Adams i Meryl Streep.
U nedjelju, posljednjeg dana festivala, imat ćete prilike prisustvovati prezentaciji Igora Tomljenovića i bistroa Lari&Penati od 12 do 20 h, a cijeli festival zaključuje film No Reservations s Catherine Zeta-Jones i Aaronom Eckhartom u glavnim ulogama.