Jeste li ikada zagrizli nešto i pomislili: “Zašto je ovo tako dobrog okusa?” Možda je ono što kušate malo čokolade u čiliju, malo octa u juhi ili možda postoji dodatni inćun u Cezar preljevu. Jednostavni dodaci poput ovih mogu odmah poboljšati jelo.
Tako je i s domaćim lazanjama. Postoji samo jedan sastojak koji nadograđuje sve ostale – a to je muškatni oraščić!
Kada dodati muškatni oraščić u lazanje, a kada ne
Muškatni oraščić blista u lazanjama kada se doda smjesi s ricottom umjesto mesnog umaka. Budući da je muškatni oraščić prirodno sladak, ističe kremastost ricotte i poboljšava je na način na koji sama sol ne može. Dodavanje samo malo čini okus ricotte ugodnim, zahvaljujući njenom toplom i orašastom okusu.
Ako niste sigurni u vezi muškatnog oraščića, počnite s malim dozama. Ako ste fan, sljedeći put povećajte količinu. Možete dodavati muškatni oraščić tradicionalnim mesnim lazanjama s ricottom ili bešamelom, lazanjama s plodovima mora i svim vrstama lazanja s povrćem – sve će verzije biti puno bolje zbog njega!
Možete li dodati muškatni oraščić čak i ako to vaš recept za lazanje ne zahtijeva? Možete li nositi peraje u oceanu ako želite? Naravno, možete! Muškatni oraščić je divan uz govedinu i divljač, ali možda nije najbolji za piletinu. Što se tiče povrća, preskočite muškatni oraščić za lazanje s proljetnim ili ljetnim sastojcima poput šparoga ili artičoka, ali ga unesite za jesensko i zimsko povrće poput butternut tikve ili lazanja od kelja!
Svježi u odnosu na mljeveni muškatni oraščić: koji je najbolji?
Što se tiče svježe naribanih ili prethodno samljevenih začina, stručnjaci biraju sve što imaju pri ruci. Nema potrebe za kompliciranjem. Ako imate cijeli muškatni oraščić, upotrijebite njega Ako vam nedostaje strpljenja i vremena, odlučite se za prethodno samljeveni. Dobro je znati jedino da je svježe mljeveni muškatni oraščić jačeg okusa od prethodno samljevenog, pa će vam trebati manja količina.
Za tradicionalne mesne lazanje, obično se dodaje oko 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića u smjesu s ricottom. Ako koristite svježe samljeveni, stavite pola te količine, dakle, oko 1/8 žličice.
Što ako slučajno dodate previše muškatnog oraščića?
Kad je muškatni oraščić unutra, nemoguće ga je izvaditi. Preporučujemo da počnete s 1/8 žličice muškatnog oraščića i date mu okus – učinite to prije nego što dodate sirovo jaje – da vidite što je još potrebno.
Ako je previše suptilan, dodajte još 1/8 žličice. To bi trebalo biti dovoljno za pleh za lazanje veličine 23×33 cm.
Pročitaj i ovo:
- Lazanje s gljivama – recept za bezglutensku verziju omiljenog jela
- Kako napraviti lazanje: Izbjegnite 10 najčešćih pogrešaka
- Za prste polizat’: Jednostavne i brze veganske lazanje