Gripa ili influenza zarazna je bolest gornjeg dišnog sustava uzrokovana virusom gripe. Tipični simptomi uključuju groznicu, bolove u cijelom tijelu, začepljen nos, suhi kašalj i umor. Najbolji je lijek ostati kod kuće i izbjegavati kontakt s drugim osobama, uz dovoljno mira i odmora. Ako imate jače simptome, kao što su brzo lupanje srca, teško povraćanje ili bol u prsima, potražite liječničku pomoć.
Osim mirovanja kao najbitnijeg dijela oporavka, određena hrana i napici također može pomoći u procesu liječenja i omogućiti da brže stanete na noge. Evo što preporučuje portal LiveStrong kao najbolju hranu za brže ozdravljenje.
Topli napici
Dobra stara pileća juha i ovdje je glavni adut jer pomaže ublažiti začepljenje nosa, upalu i bolove u tijelu, navodi University of Maryland Medical Center. Vruća para iz juhe i toplih napitaka također može smanjiti začepljenje nosa. Odaberite bistru juhu na pilećoj bazi kad god je to moguće jer kremasta juha može pružiti manje koristi i eventualno pojačati osjećaj začepljenosti. Povrće u juhi bogato je antioksidansima koji mogu pomoći vašem tijelu u obrani od infekcija i bolesti. Pile daje aminokiseline koje potiču oporavak tkiva, a ostali sastojci juhe poput graha, leće, graška ili tofua bogati su proteinima.
Biljni čajevi, kao što je čaj od đumbira, mogu pomoći sa simptomima mučnine. Dodajte med i limun u čaj kako biste olakšali bol u grlu i osigurali male količine glukoze, primarnog izvora energije vašeg tijela. Izbjegavajte kavu i čajeve bogate kofeinom koji mogu poremetiti vaš ritam spavanja.
Hrana bogata vitaminom C
Vitamin C je snažan antioksidans, poznat po brojnim prednostima u borbi protiv bolesti. Budući da prekomjerna doza vitamina C u obliku dodataka prehrani može uzrokovati nuspojave, odlučite se za namirnice krcate ovim vitaminom. Vrijedni izvori vitamina C su crvene i zelene paprike, agrumi, citrusni sokovi, bobice, kivi, prokulice, sok od rajčice, brokula, dinja i kupus.
Pet obroka voća i povrća dnevno nudi preko 200 mg vitamina C – dva puta više od preporučenog dnevnog unosa za djecu i odrasle. Konzumirajte raznoliko voće i povrće kada bolujete od gripe, a ako je vaš apetit smanjen, birajte voćne sokove, sokove od povrća, smoothieje i juhe od povrća za iste dobrobiti.
Začinjena hrana
Začinjena hrana može smanjiti osjećaj začepljenja nosa povezan s gripom. U prehranu ubacite hren, a jelima, juhama i čajevima dodajte kajenski papar. Sreća u nesreći – ovo je pravo vrijeme da si priuštite dobro začinjeno povrće ili curry s piletinom. Budući da gripa može smanjiti osjet okusa, začinjena hrana više će razveseliti vaše okusne pupoljke nego hrana blagog okusa. Ipak, oprezno konzumirajte začinjenu hranu i pića kako uz gripu ne biste patili i od drugih simptoma, poput oprženog jezika.
Pročitaj i ovo:
• Biljni čajevi uz koje će prehlada i gripa brže proći
• Zašto neki ljudi svake godine imaju gripu, a drugi nikada?