Čim uđete u ovaj restoran, odmah će vam postati jasno zašto je za kratko vrijeme oduševio sve Beograđane – nesvakidašnji spoj tradicionalne Srbije i renesansne Italije osvaja svojom originalnošću i šarmom. Pomislit ćete da ste slučajno zalutali kroz ogledalo u kakav nadrealan san, ali kad vam se oko privikne na čudesan svijet u kojem ste se zatekli, a osmijeh se trajno nastani na licu, bit ćete sigurni da ste dobro odabrali. A tek kad pred vas dođe hrana…
Pokušajte odvojiti pogled
Lorenzo & Kakalamba slovi kao najluđi restoran u Beogradu, kojeg ćete još s ulice lako prepoznati po palmama i brodovima koji strše s njegove fasade. Otkačen dizajna prostora samo se potencira u unutrašnjosti, počevši od Jessice Rabbit koja vas pozdravlja u predvorju do svjetiljki sa ženskim likom, stolica u obliku stražnjice, bista političara, renesansnih kipova, maski i drugih detalja (pa čak i jedne žirafe) koji će se boriti za vašu pozornost.
Foto: Lorenzo & Kakalamba
No, u restoran Lorenzo & Kakalamba ide se prije svega zato što se tamo odlično jede. Zamisao je potekla od iskrenog obećanja pažljivog muža voljenoj ženi na početku braka: ”Draga, jedino što mogu sigurno da ti obećam je da nikada nećeš biti gladna!”. Iz jedne ljubavi, slike dva života su se izmiješale u biografiji jednog restorana koji spaja tradiciju i jednostavnosti u pripremi hrane s uvijek novim vizualnim iznenađenjima.
Vlasnica restorana, Sanja Đorđević, u Firenci je završila akademiju Apicius i time postala masterchef toskanske kuhinje. Osim toga, restoran Lorenzo & Kakalamba jedan je od samo 40 restorana u svijetu koji se može pohvaliti prestižnom titulom Ambasador Luce, dodijeljenom od strane toskanske vinske kuće Luce della Vite. Veza s Italijom i Toskanom ogleda se i preko kuće vina Frescobaldi, tako što se na svakom stolu gostima nudi Laudemio Frescobaldi maslinovo ulje i Leonardi aceto balsamico.
Foto: Lorenzo & Kakalamba
Spoj Firence i Pirota
Kroz autentičnu ponudu tradicionalnih firentinskih i piroćanskih specijaliteta i istog takvog ambijenta, imat ćete osjećaj da ste na jugu Srbije, a istovremeno kao da ste otputovali kroz vrijeme natrag u renesansnu Italiju. Ova se dva grada "nadmeću" i na tanjuru – samo naručite predjelo Firenca vs. Pirot i odlučite kome ste skloniji.
Boje Srbije samouvjereno brane autentična i lokalna jela, što se ogleda u ponudi duvan čvaraka, ajvara i kajmaka, domaćih njoka i raviola te čuvenog pirotskog kačkavalja. Apetit smo otvorili Kakalamba platom s pirotskim bijelim sirevima, pirotskim kačkavaljem, domaćom pečenicom i domaćim ajvarom, i ubrzo smo bili spremni za još jer ovdje se jede legendarno dobro pečenje, janjetina i odojak, u što smo se i sami uvjerili. Nemojte preskočiti ni šušpe, jelo od crvenih paprika punjenih mljevenim mesom, kao ni peglanu pirotsku kobasicu, koja se svakodnevno „pegla“ 40 dana da bi dobila prepoznatljiv izgled.
Foto: Lorenzo & Kakalamba
Talijansku stranu kuhinje najbolje će demonstrirati talijanski pršut, buratta, bistecca fiorentina ili tournedo rossini od pažljivo biranih dijelova bifteka i guščja jetra, a nas su posebno oduševili gratinirani puževi na toskanski način. Ako vam još ostane mjesta za nešto slatko, s jelovnika birajte autentičnu srpsku tortu od badema, naranče i čokolade, Vasinu tortu, ili čoko-bombu Čokoladna sfera.
Na kraju biste, baš kao i mi, lako mogli doći do zaključka da ne možete odlučiti koje je jelo bolje. Firenca vs. Pirot? Neriješeno.
Foto: Lorenzo & Kakalamba
Više informacija na web stranici Lorenzo & Kakalamba.
Pročitaj i ovo:
• Na lijepom zelenom Dunavu
• Beograd nikada ne spava – preporučujemo top mjesta za savršeni noćni provod
• Beograd: Urbana prijestolnica Balkana