Limunada, kolač preliven limunom, čaj od limuna i meda — postoji mnogo ukusnih načina za upotrebu limuna. Ali jeste li znali da je izvrstan i za čišćenje kuće, po sebno kuhinje?
Tražite li jeftino, netoksično sredstvo za čišćenje kuhinje, isprobajte neke od ovih potpuno prirodnih trikova.
Osvježite mikrovalnu pećnicu
Dezodorirajte mikrovalnu pećnicu i olakšajte brisanje njezine unutrašnjosti dodavanjem kriški limuna u posudu s vodom i zagrijavanjem na visokoj temperaturi dok se prozor mikrovalne pećnice ne zapari. Ostavite zdjelu da odstoji još 15 minuta prije nego što otvorite vrata, a zatim s lakoćom očistite svu prljavštinu i masnoću.
Uklonite mrlje s daske za rezanje ili mesa
Prijeđite reznom stranom limuna preko daske kako biste uklonili mrlje od hrane i njihove mirise. Za dodatnu snagu čišćenja, prvo ga pospite solju ili sodom bikarbonom. Ako su mrlje posebno tvrdokorne, ostavite sve preko noći prije nego što ih isperete vodom. Obrišite drvene daske uljem prikladnim za hranu kako biste ih dodatno zaštitili.
Očistite posuđe od metala
Prerežite limun na pola, umočite ga u sol i utrljajte ga na metalne površine kao što su posude od nehrđajućeg čelika i bakra kako biste uklonili prljavštinu i zasjali. Možete ga koristiti za poliranje mesinga, bakra, kroma, aluminija, bronce, kositra i nehrđajućeg čelika, ali izbjegavajte ga koristiti na srebru i zlatu jer može oštetiti oplatu.
Očistite ploču štednjaka ili pećnicu
Čišćenje pećnice je težak zadatak i često nam tjednima stoji na popisu obaveza, zar ne? Jer, tko uopće želi zabiti glavu u pećnicu? Nažalost, pećnice se ne mogu same očistiti, ali postoji ovaj izvrsni trik koji nam olakšava tu obavezu.
Nered na pločama štednjaka i u pećnicama definitivno nije dorastao ovoj mješavini: Napravite pastu od limunovog soka, vode i sode bikarbone. Nanesite na mrlje, ostavite 15 minuta, zatim izribajte i isperite vodom i spužvom.
Očistite kuhinjski zrak
Kuhanje je pravi izazov za zrak u domu. Jer, u jednom trenutku zrak miriše na govedinu, u drugom na čokoladne kolačiće. To je najprometnija soba u kući u kojoj se odvija većina obiteljskih aktivnosti. Zato je svjež zrak vrlo važno održavati stalno.
A u tome će vam pomoći ovaj mali trik: Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva i stavite cijeli limun na središnju rešetku. Uz malo odškrinuta vrata, pustite limun da se ‘kuha’ oko 15 minuta; zatim isključiti pećnicu. Pustite da se limun ohladi prije nego što ga izvadite.
Pročitaj i ovo:
- Dr. Ksenija Krajina Pokupec: Ljekovitim biljkama protiv Escherichije coli
- Ljubav je u zraku: Zavedite svoju bolju polovicu ljubavnim koktelom
- Eterično ulje limuna – za fokus, koncentraciju i uspješan radni dan