Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
357

Početna stranica Lifestyle Ekologija Kopriva u biovrtlarstvu: tekuće gnojivo od koprive

  • Ekologija

Kopriva u biovrtlarstvu: tekuće gnojivo od koprive

Kopriva kao vrtlarsko gnojivo, sredstvo protiv nametnika i sredstvo koje jača otpornost biljaka

  • Posted on 25. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • 3 min
  • Autor: Silvija Kolar-Fodor
  • Foto: S. Kolar-Fodor, A. Šitum
Total
14
Shares
14
0
0
Total
14
Shares
14
0
0

Kopriva (Urtica dioica) je ljekovita i jestiva biljka. U biovrtlarstavu kopriva jest jedna od najvažnijih biljaka jer ima jako široku primjenu, a najviše se koristi u obliku pripravaka kojima se jača otpornost biljaka, sredstvo je za prskanje protiv nametnika i tekuće gnojivo za biljke.

Kopriva kao tekuće gnojivo za biljke djeluje uravnotežujuće i ljekovito, potiče rast i stvaranje klorofila, te privlači gliste u vrt. Koprivino gnojivo je bogato dušikom, a ne vole ga jedino grah, grašak, luk i češnjak. 

Ljuta juha od koprive
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje protiv lisnih ušiju na voćkama, grmlju i ostalim biljkama.
Sastojci:
– 1 kg svježe  koprive, ubrane prije nego je procvala
– 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 12-24 sati – ne duže jer se gube “žareće” tvari koprive. Ovaj se pripravak koristi nerazrijeđen i djeluje protiv lisnih ušiju. Učinkovitost je dvojbena i rezultati ovise o cjelokupnom biosustavu u vrtu.
 
Za prskanje probajte odabrati prskalicu kojom možete čim ciljanije prskati – da se ne raspršuje nepotrebno na sve strane i ne prskajte za vjetrovitih dana – da ne uništite i korisne kukce u vašem vrtu.
Ovaj pripravak ima ograničeno djelovanje (ne djeluje dugo kao kemijski pripravci)  i preporuča se u slučaju najezde prskati zaredom nekoliko dana.
 
Tekuće gnojivo od koprive I
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje ili zalijevanje za obranu od nametnika i jačanje otpornosti biljaka.
Sastojci:
– 1 kg svježe ili 200 grama suhe koprive, ubrane prije nego je procvala
– 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 3-4 dana
 
Preporučuje se otvor posude prekriti nekom mrežom da ne bi ptice mogle upasti u posudu. Nakon 3-4 dana juha počinje fermentirati na suncu i tada se koristi kao sredstvo za prskanje, razrijeđena u omjeru 1:50.
Kao gnojivo za zalijevanje koristi se razrjeđeno u omjeru 1:10, s time pazite da zalijevate na tlo u području biljaka, ne po zelenim dijelovima biljaka.
 
Tekuće gnojivo od koprive II
 
Postupak je isti kao i kod prvog recepta za koprivino tekuće gnojivo, ali se ostavi duže u posudi – spreman je za upotrebu kad poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, a to je otprilike za 1,5 – 3 tjedna. Ta hranjiva juha, ako je imate u većim količinama, koristi se do kraja vrtlarske godine. Razrijeđuje se u omjeru 1:10, ili ako je napravljena “jača” smjesa, s više aktivnih sastojaka, u omjeru 1:20.  Eventualni ostatak na kraju godine može se dodati u kompost.
 
VAŽNO: za izradu gnojiva koristite plastične ili kamene posude, nikako ne metalne, jer prilikom vrenja može doći do neželjenih kemijskih reakcija gnojiva s metalom. Posudu nemojte puniti do vrha, ostavite malo slobodno radi toga jer se gnojivo prilikom vrenja zapjeni. Na vrh posude obavezno stavite nekakvu mrežu ili rešetku da biste spriječili da u posudu upadnu ptice ili druge životinje.
 
 
Napisala: Silvija Kolar-Fodor
www.biovrt.com
 
Total
14
Shares
14
0
0
Prethodni članak
  • Ispunjen život

Ženska prijateljstva kao eliksir sreće i zdravlja

  • Posted on 22. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Sunčica Napos, Female.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ekologija

6 velikih NE kod Feng Shui uređenja doma

  • Posted on 27. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Olga Horvat
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Ekologija

Škotska farmerica kreirala je labirint od 250.000 suncokreta

  • Posted on 4. rujna 2023.6. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels i Youtube
Pročitaj
  • Ekologija

Napuštena zračna luka u Tajvanu postala je osjetilni park i zeleno utočište

  • Posted on 4. rujna 2023.6. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Instagram
Pročitaj
  • Ekologija

Nije sve beznadno: Jesmo li precijenili količinu plastike u oceanima?

  • Posted on 24. kolovoza 2023.6. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Održivi dizajn: Danski kulturni centar izgrađen u brdu podsjeća na kuće hobita

  • Posted on 23. kolovoza 2023.6. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: CEBRA
Pročitaj
  • Ekologija

Kakva ideja: Kućica na drvetu poput NLO-a lebdi u šumi!

  • Posted on 14. kolovoza 2023.14. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: polestar
Pročitaj
  • Ekologija

Je li ova plastika rješenje svjetskog problema onečišćenja?

  • Posted on 8. kolovoza 2023.6. rujna 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Prvo rotirajuće dizalo za brodove na svijetu pretvorilo je škotske kanale u zelene oaze

  • Posted on 25. srpnja 2023.6. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Promo i Visit Scotland
Pročitaj
  • Ekologija

OI u Parizu dobivaju 11.000 sjedala od reciklirane gradske plastike

  • Posted on 20. srpnja 2023.6. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Bakina Tajna
Weekend Poduzetnički mindset
Yasenka Active Body Detoks
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • Najskuplji najam na Airbnbu – atraktivan apartman u centru Pariza

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Airbnb
    Pročitaj
  • 5 skandinavskih fashion influenserica koje ćete s veseljem pratiti

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Instagram Sophia Roe
    Pročitaj
  • Znanstvenici stvaraju materijal pet puta lakši i četiri puta jači od čelika

    • Posted on 11. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu

    • Posted on 11. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels, unsplash
    Pročitaj
  • Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane

    • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 2
    Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 3
    S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • 4
    The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • 5
    Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
357
Najnovije objave
  • Introvert, ekstrovert ili ambivert? Evo koje su temeljne razlike
    • Posted on 9. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels, unsplash
  • Ayurveda: Istočnjačka mudrost koja pomiruje tijelo i duh
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • Cheesecake na japanski način za koji vam trebaju samo 3 sastojka
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: Unsplash, Pexels
  • Evo zašto nikad ne smijete istiskivati prištiće na nosu!
    • Posted on 8. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • Foto: pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići