Ljubav je glavni pokretač cijele priče, reći će vam Jadranka Boban Pejić kad je upitate kako se, prije više od 30 godina, zajedno sa suprugom upustila u promicanje makrobiotike i organskog uzgoja. Kad je kao dvadesetogodišnjakinja upoznala svog supruga Zlatka, svoj su osobni životni stil, temeljen na makrobiotici, pretvorili u uspješan biznis – tako su se prihvatili promicanja zdravih stilova življenja, organskog uzgoja i ekološkog pristupa u svakodnevnom životu.
– Sredinom osamdesetih godina Zlatko i ja smo počeli živjeti i raditi zajedno. Često kažem da je ljubav glavni pokretač cijele te priče, a zaista tako i jest. Zajednička strast da dijelimo s drugima cjelovitu i organsku filozofiju življenja i na taj način pozitivno utječemo i na ljude i na okoliš bila je pionirski pothvat, izvan svih trendova, i nailazila na mnoga nerazumijevanja i prepreke. Nikad nismo sumnjali u ono što radimo, nama je to jedino imalo i ima smisla, vjerovali smo da će sve više ljudi u tome prepoznavati vrijednost. To je jednostavno naš životni poziv – kaže Jadranka.
Danas je Jadranka Boban Pejić pionirka zdravog stila života i prvo ime prirodne prehrane u Hrvatskoj. Suosnivačica je tvrtke Biovega, za čije je vođenje dobila prestižne nagrade – 2011. godine Europska banka za obnovu i razvoj dodijelila joj je priznanje Poduzetnica godine, dok ju je 2015. godine Hrvatska udruga poslovnih žena proglasila menadžericom godine.
Biovega, kao jedinstveni cjeloviti koncept poslovanja, obuhvaća trgovine bio&bio, najstarije hrvatsko eko-imanje Zrno, edukacijsku ustanovu Makronova i izdavačku kuću Planetopija. Osim što vodite pravo malo poslovno carstvo, puno predajete, pišete, autorica ste nekoliko nagrađivanih veganskih kuharica, a tu je i obitelj… Smatrate li se uspješnom ženom? Što za vas uopće znači uspjeh?
– Nije bila namjera izgraditi carstvo, ali užitak je bio i jest u stvaranju projekata koji okupljaju ljude, pomiču granice, inspiriraju druge. Odgajana sam tako da se osjećam vrijednom te da beskompromisna posvećenost ideji koja ljudima i okolišu donosi dobro daje osjećaj smisla, a time i uspjeha. Meni je presudno da ono što radim ima neki dublji smisao, činjenica da je to opstalo tijekom svih ovih godina može se promatrati kao uspjeh. U isto vrijeme, uopće ne razmišljam o uspjehu, niti važem i uspoređujem niti mi je uspjeh inspiracija za ono što radim. Neprestano stvaranje, proces u kojem stalno evoluiram stvara neizmjeran osjećaj radosti.
Je li u svemu tome bilo teško pronaći malo vremena i posvetiti ga isključivo sebi?
– Tijekom godina shvatila sam da je sve, zaista sve, pitanje naše percepcije, a osobito vrijeme i prioriteti. Vrijeme koje posvećujem sebi nužno je i dragocjeno da bih uopće mogla posvetiti se bilo kome ili čemu drugom. Sada s 55 godina vrlo pažljivo važem čemu i kome ću posvetiti svoje vrijeme jer sam svjesna da je to najdragocjenije što imam.
Čini li vam se da žene imaju problem s postavljenjem sebe na prvo mjesto?
– Često nam se i već samo promišljanje o tome čini sebičnim jer kultura i društvo koje nas za ranih dana oblikuje poručuju da je najvažnije služiti i biti dobar drugima. Umorne, iscrpljene, bolesne, depresivne i ljute nismo dobre ni sebi ni drugima. To je jednostavno napisati, a puno teže primijeniti jer smo često u žrvnju obaveza i obrazaca koje smo većim dijelom same sebi nametnule. Nužno je promijeniti neka uvjerenja (uvjerenja su samo misli koje stalno mislimo i ništa više!) da bismo živjele radosnije i opuštenije. Isplati se krenuti tim putem, korak po korak i s blagošću prema sebi jer često same sebe najviše kritiziramo.
A koji su vaši prioriteti? Kako ih određujete?
– Što je moguće češće pokušavam da prioriteti dolaze iz mene, a ne izvan mene, stoga ako imam dobar osjećaj za nešto, onda tome dajem prednost. Pogotovo sada, kad su djeca odrasla i nisu više s nama, to je puno lakše napraviti nego prije. Najvažnije mi je zadržati osjećaj mira i radosti u sebi, to je moj najvažniji kompas. Uz to, ne doživljavati ni sebe ni druge preozbiljno.
Kako najradije provodite svoje slobodno vrijeme? Što volite? U čemu najviše uživate?
– Obožavam čitati, knjige su nepresušni izvor zabave, radosti, učenja, otkrivanja… Uživam u druženju s prijateljima na kratkim putovanjima. Volim putovati i s djecom, s obzirom da suprug baš ne voli česta putovanja. Volim biti doma, uživati sa suprugom u glazbi, dobrim filmovima i serijama, a pratim i tenis. Šetnje u prirodi sa psima (tri su na Zrnu i jedan u Zagrebu) te druženje s prijateljicama i što češće smijanje u svim kombinacijama.
Što za vas znači „zdrav život“? Može li ga uopće biti bez osviještenosti o prirodi i očuvanju okoliša?
– Zdrav život znači biti u kontaktu sa samom sobom, svojom unutarnjom prirodom, koja je neodvojiva od prirode, izvora, onog iz čega smo nastali i gdje pripadamo. Ne vidim kako biti cjelovit ako se odvojimo od prirode i okoliša, sve što se događa u velikom događa se u malom i obrnuto….U tome je neizreciva ljepota življenja i mudrost prirode i univerzuma. Zahvalnost je jedan od najvažnijih sastojaka, kada smo zahvalni ne možemo biti nesretni.
Hrana je također važan vid brige o sebi – jeste li zato prigrlili makrobiotiku? Što sve donosi takav režim prehrane? Koliko se već godina tako hranite?
– Hrana je dio filozofije življenja (grč. makros – veliki, bios – život) i ono što jedemo i pijemo (kao i ono što mislimo i govorimo) apsolutno je pod našom kontrolom. Upravljati mudro onim što unosimo u organizam ne utječe samo na zdravlje osobe, nego i na stanje okoliša. Zato sam toliko strastveno posvećena organskom uzgoju, jer štiti i čovjeka i okoliš i zato ćete u trgovinama bio&bio naći samo namirnice s certifikatom eko-uzgoja, kod nas nema koketiranja s konvencionalnim namirnicama, pred našim policama ste sigurni.
Organsko voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi, kvalitetna ulja, začini… osnova su i moje prehrane više od 30 godina, kao i koncepta trgovina bio&bio. One zrcale našu ideju da samo ono najkvalitetnije što sami želimo jesti nudimo i drugima.
Što vas najbolje vrati u život nakon posebno teškog dana? Koji je vaš recept za opuštanje?
– Svjesna sam da nekome može zvučati čudno: kad mi je najteže, plešem, pustim glazbu i isplešem se. Opušta me i shiatsu-tretman na kraju dana, a često je dovoljna i šalica finog čaja i tišina i mir.
Kažu da se po jutru dan poznaje… Imate li neki ritual kojim započinjete dan, bez kojeg se čini da sve ide „u krivo“?
– Ujutro popijem čašu vode s malo limuna i onda slijedi dvadesetak minuta meditacije i dvadesetak minuta do pola sata joge (što ranije, to bolje, jer je veći mir). Popijem smoothie koji mi pripremi suprug, tuširanje i nakon toga sam spremna za dan.
Kako izgleda vaša jutarnja, odnosno večernja rutina njege kože? Koji su vam proizvodi trenutno favoriti?
– Trideset godina sam oduševljena korisnica kozmetike Dr. Hauschka. Ujutro su to krema za čišćenje lica, tonik, regenerativna krema i ružina krema, a navečer mlijeko za čišćenje i noćni serum. Korištenje ovih proizvoda je poput svakodnevnog malog spa-rituala, užitak u mirisima, teksturi i vrhunskim recepturama od organskih biljaka. Trenutno mi je favorit regenerativna krema za njegu vrata i dekoltea.
Feel-good jesenska juha od slanutka i blitve
Naravno, Jadranku nismo mogli ne priupitati za neki jesenski recept, hranjiv, ukusan i prema makrobiotičkim načelima.
– Ovo je juha (zapravo, nešto između juhe i variva) koju moja kći obožava, a ona je vrlo izbirljiva pa vjerujem da će se i drugima svidjeti – otkriva Jadranka.
Sastojci
– 6 šalica temeljca od povrća ili vode (1,2 l)
– 2 šalice kuhanog slanutka
– 1/2 kg blitve
– 1/2 šalice cherry-rajčica
– 1 luk
– 2 režnja češnjaka
– 2 jušne žlice maslinova ulja
– 4 jušne žlice sitno sjeckanog peršina
– 1/2 čajne žlice soli
– 1 jušna žlica začina umeboshi
– 1/3 čajne žlice papra
Priprema
Nasjeckajte crveni luk na kockice i usitnite češnjak. Prepolovite cherry-rajčice.
Na maslinovu ulju propirjajte luk, češnjak i rajčice 3-4 minute s prstohvatom soli. Dodajte kuhani slanutak i temeljac od povrća. Kad prokuha, dodajte sol i ocat umeboshi, poklopite i kuhajte na laganoj vatri pet minuta.
Za to vrijeme u zakuhaloj vodi na 2-3 minute prokuhajte blitvu koju ste prethodno oprali i uklonili bijele dijelove. Procijedite blitvu, narežite na sitno i dodajte u juhu.
Dodajte papar i sjeckani peršin, sklonite s vatre i ostavite da odstoji pet minuta poklopljeno prije posluživanja. Prema želji još začinite.