Prehrana
Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Neki liječnici preporučuju prehranu s niskim udjelom fruktoze, a druga teorija preporučuje konzumaciju 250 mg svježih višanja ili soka od svježih višanja kroz dva tjedna u svrhu smanjenja mokraćne kiseline u serumu.
Jedite hranu bogatu vlaknima. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine. Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesuiranoj hrani. Smanjite unos hrane koja sadrži oksalate (špinat, rabarbara, cikla). Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje. Uključite namirnice bogate magnezijem i siromašne kalcijem kao što su ječam, mekinje, kukuruz, raž, zob, soja, smeđa riža, avokado, banana i krumpir.
Ograničite unos purina u prehranu – hrana s visokim udjelom purina je govedina, iznutrice, dagnje, srdele, haringe, skuše.
Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno.
Dodaci prehrani
VITAMIN C (500-2000 mg dnevno) – vitamin C u prehrani, moćni antioksidans, može smanjiti rizik od napada gihta. U jednoj je studiji primijećeno da se kod osoba koje su uzimale visoke doze vitamina C (4 g) pojačalo izlučivanje mokraćne kiseline putem mokraće, ali liječnici preporučuju oprez jer se visoke doze vitamina C u principu ne preporučuju i mogu izazvati upravo suprotan učinak.
U drugoj je studiji dokazano da niže doze vitamina C (500 mg) u roku od dva mjeseca smanjuju koncentraciju mokraćne kiseline u krvi. Preporučljivo je stoga krenuti s nižim dozama vitamina C i postepeno ih povećavati ako ne dođe do znatnog smanjenja koncentracije mokraćne kiseline.
MULTIVITAMINI koji sadrže vitamine A,C, D, E i B vitamine te minerale u tragovima kao što su magnezij, cink i selen korisni su za uzimanje kod gihta.
OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.
METILSULFONILMETAN (MSM), (3000 mg dva puta dnevno) – pomaže kod smanjenja upale.
N-ACETILCISTEIN (200 mg dva puta dnevno) – kao antioksidans.