Ono što i kako jedemo ima veliku moć nad našim cjelokupnim zdravljem i blagostanjem. Zdrava i uravnotežena prehrana može unaprijediti naše zdravlje, usporiti starenje i pridonijeti boljem raspoloženju i vitalnosti. Prema kojem to „receptu“, otkrila nam je dr. Lejla Kažinić Kreho u najnovijoj knjizi Antiaging prehrana. Autorica iza sebe ima već sedam nutricionističkih bestselera kao što je Prehrana 21. stoljeća, Moja mediteranska dijeta i Dijeta 21. stoljeća.
Dr. Lejla Kažinić Kreho magistrica je nutricionizma i dugogodišnja članica Britanskog nutricionističkog društva. Studirala je na prestižnim sveučilištima u Velikoj Britaniji – Kings Collegeu, potom na Londonskom sveučilištu i Instituteu Dunn Sveučilišta u Cambridgeu te se već više od 15 godina bavi kliničkom nutricijom u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj kao osnivačica i direktorica koncepta Doctor Nutrition Bar. Pritom je nerijetko prva donosila nove znanstvene spoznaje – tako je i utemeljiteljica alkalnog načina prehrane u Hrvatskoj i najveća ambasadorica takve vrste prehrane.
Foto: Maja Danica
Alkalno za zdravlje
– Već godinama propagiram ovaj vid prehrane, od vremenu kad većina nije za alkalnu prehranu ni čula, do prije nekoliko godina, kad pišem o fatalnom metaboličkom sindromu, a prvi put na naslovnicu knjige stavljam „alkalna metabolička dijeta“, čime sam dodatno htjela naglasiti njezinu važnost. Raduje me što me danas u Hrvatskoj, osim kao osobu koja je prva uvela pojam glikemijskog indeksa, smatraju i prvom promotoricom alkalne prehrane. Alkalna prehrana je baš ta koju naše tijelo „obožava“. Ona ga hrani kisikom, visokovrijednim nutrijentima, „skida“ godine s lica, čini nas energičnima… Ukratko, ima prirodni antiaging-učinak – otkriva dr. Kažinić Kreho.
Izvrsne alkalne namirnice su avokado, heljda, limun, maslinovo ulje, lan i laneno ulje, krastavac ili dinja. Zeleno lisnato povrće je top alkalna namirnica, a hladno prešani zeleni sok će vrlo efikasno nahraniti tijelo i prouzročiti antiaging-efekt.
– Upravo su jake kosti jedan od značajnijih faktora mlađeg tijela, ali danas nam za njih najčešće nude pripravak kalcija, kao da je to jedini mineral potreban našim kostima – one sadrže 12 različitih minerala od kojih će većina biti u kvalitetnom hladno prešanom soku – preporučuje svjetski priznata nutricionistica.
Namirnice uvijek dobrodošle u hladnjaku
Naravno da je lista zdravih namirnica velika, no dr. Kažinić Kreho otkrila nam je svoje favorite. Ponajprije, tu je kvinoja, alkalna namirnica koja ne sadrži gluten, a zbog niskoga glikemijskog indeksa dobra je za sve s dijabetesom i viškom kilograma. Bogatstvo riboflavinom kvinoju čini supernamirnicom za kožu, jer pridonosi boljoj elastičnosti, tonira kožu te tako prevenira bore i prirodno „pegla“ već postojeće.
U prehranu svakako vrijedi uvrstiti i jabuke, čiji su polifenoli izvrstan prirodan način obrane od slobodnih radikala koji utječu na starenje. Isto vrijedi i za bademe – magnezij, vitamin E, riboflavin, biljna vlakna, željezo, niska kalorijska vrijednost, idealni odnos magnezija i kalcija, sve su to nutritivni benefiti ovoga superorašastog ploda. Bobičasto voće, kao što su maline, kupine, brusnice i borovnice, antioksidacijska su bomba, izvrsna u programu protiv starenja, namirnice koje „pomlađuju“ naš superiorni mozak.
Nadalje, tu je i plava riba s esencijalnim masnim kiselinama omega-3, vitaminom E i vitaminom D, koji čine superantiageing trio, zato barem jedanput na tjedan birajte srdele, divlju tunu, divlji losos, divlju pastrvu ili palamidu. – Unos plave ribe pozitivno će utjecati na kožu, i to tako što nutrijenti plave ribe hidriraju kožu iznutra prema van, pa je to koristan savjet za blistavu kožu i vitalno unutarnje zdravlje – savjetuje dr. Kažinić Kreho.
Ne smijemo zaboraviti avokado, superhranu koja kožu čini mlađom, a naše srce snažnijim. I za kraj, uvrstite još i alkalno zeleno povrće. – Blitva, zelena salata, špinat, kupus ili kelj izvrstan su izvor kalcija i magnezija. Pomlađuju mozak zahvaljujući alfa-lipoičnoj kiselini i glutationu, dok ih bogatstvo vitamina A, C i E, ali naročito luteina i sumpora, čini super antiaging i antikancerogenom hranom – otkriva dr. Kažinić Kreho.
Začini za mlađi ten
Kad je riječ o začinima, kurkuma je super protuupalni začin zahvaljujući aktivnoj tvari kurkuminu. Potiče jači detoksikacijski učinak jetre, čime djeluje na izbacivanje toksina i inhibira tjelesne mehanizme koji stvaraju upalni proces, koji pak negativno utječu na stvaranje kolagena.
– Protuupalno djelovanje kurkume toliko je jako da se izjednačava sa sintetskim lijekovima poput fenilbutazona i hidrokortizona. Održavanje tjelesne razine kortizola niskom važno je da bismo usporili starenje organa, što uključuje i kožu – savjetuje dr. Kažinić Kreho.
Đumbir pak svoja protuupalna i antioksidativna svojstva zahvaljuje gingerolima, shogaolima i zigeronima. Prevenira stresom uzrokovane bolesti, kao i one koje ide uz proces starenja, poput raka, dijabetesa, artritisa i moždanog udara. Cimet sadrži kemijsku tvar MHCP, koja imitira hormon inzulin i znanstveno dokazano značajno smanjuje HbA1c – glikozirani protein.
– Cimet je superiorni prirodni zaslađivač hrane. Kad jedemo hranu koja sadrži cimet, naš mozak dobiva signal da smo pojeli nešto slatko, ali bez opasnog „naleta“ šećera u krvi. Pokazalo se da miris cimeta poboljšava memoriju, kao i koncentraciju, zbog čega je moj savjet u prehranu uvrstiti pola čajne žlice cimeta na dan – savjetuje poznata nutricionistica.
Antiaging-prehrana
Hrana ujedno može biti djelotvorna botoks-terapija, i to iznutra, što je i tema nove knjige Antiaging prehrana. S obzirom na pojavu nove ere u medicini – ere antiaginga, koja će pokušati prolongirati našu mladost i učiniti nas energičnijima, dr. Kažinić Kreho smatra kako je bitan dio toga upravo hrana.
– Naše se unutarnje zdravlje reflektira na naš vanjski izgled, pa je hrana, kao najintimnija veza s vanjskim svijetom, uistinu snažno sredstvo koje će nas učiniti više ili manje zdravijima i energičnijima. Hrana doista postaje i lijek i trend, pa sam i ja prirodni antiaging vidjela kao izazov. Zahvaljujući višegodišnjim medicinskim analizama tijela, koristeći program Dr. Nutrition Bar i prateći znanstvene potvrde o hrani kao o našem ultimativnom antiaging-sredstvu, nastala je knjiga Antiaging prehrana – otkriva.
Knjiga donosi 30 recepata za sedmodnevni alkalni antiaging-dijetetski program. Izvrstan način na koji lako i učinkovito možete krenuti s promjenama, kao i da date tijelu zasluženi odmor, jest da ga alkalizirate, potaknete izbacivanje toksina iz tijela te nahranite kožu i kosu supernutrijentima. Jer, na kraju, tijelo nam uvijek pošalje signal kad mu zatreba pomoć, a stanje vaše kože tu može biti koristan putokaz.
Foto: Školska knjiga
Nahranite svoju kožu
Nedovoljno sna, yo-yo-učinak loših dijeta, alkohol, pušenje, UV-zrake, stres – sve su to uzroci starenja kože, koje se itekako može kontrolirati. Kada smo pod stresom, rijetko kad razmišljamo o tome kako jedemo, uzimamo hranu na brzinu i ne sažvačemo je do kraja. Ishod je da se nutrijenti iz hrane nekvalitetno probavljaju pa veći dio odlazi u mišiće i tkiva, kojima treba najviše energije, a manji dio u stanice kože.
Stoga treba izabrati laganu večeru bogatu vitaminima i mineralima, s manje masnoća i kalorija. Izbjegavajte kasne velike obroke jer u tom slučaju tijelo neće raditi ništa drugo nego probavljati hranu, dok će koža ostati uskraćena za važne antioksidante. Uz nutritivno kvalitetnu večeru, ne zaboravite popiti čašu tople vode prije počinka kako biste osigurali dovoljno vode koži za vrijeme spavanja.
– Nahranite kožu hranom kao što je mango, bobičasto voće, špinat, mrkva, brazilski orah, sok od nara, plava riba i sojin jogurt. Uz superhranu, za mlađu kožu neizbježno je i ulje noćurka, prirodno ulje bogato gama-linolenskom kiselinom GLA, koje je vrlo učinkovito kod suhe kože. Pijte vodu, a u širokom krugu zaobiđite šećer i sve što ga sadrži – preporuka je nutricionistice.
Šećer se već dugo smatra „tihim ubojicom“, a povezuje se i sa starenjem kože. On „hrani“ u tijelu sve što ne treba. Dr. Kažinić Kreho mu u novoj knjizi posvećuje cijelo poglavlje pa otkriva kako u Engleskoj osoba u prosjeku unese golemih 238 žlica šećera na tjedan.
– Moje stajalište je da ga maksimalno treba izbjegavati. Dobro čitajte deklaracije, kontrolirajte unos šećera pripremajući hranu kod kuće te pokušajte kontrolirati unos na ne više od devet žlica, uz čestu tjelovježbu. Osim toga, ušteda nekoliko kalorija kroz konzumaciju umjetnih sladila, koja će maskirati potrebu za slatkim, po meni nije vrijedna vašega zdravlja, jer mnoga od njih imaju prekancerogena svojstva – savjetuje dr. Kažinić Kreho.
Detoks kao odmor za probavu
Naravno, s vremena na vrijeme tijelo zaslužuje i odmor, i to u vidu detoksa. Kroz povijest je post, odnosno gladovanje, prepoznat kao vrsta tjelesnog i duhovnog pročišćenja u mnogim civilizacijama i religijama. Još su u starom Egiptu primjenjivali terapijsko gladovanje kako bi se ojačao imunološki sustav, a sam Hipokrat vjerovao je da je gladovanje izvrstan način detoksa organizma, čime dajemo zasluženi odmor našim probavnim organima. U posljednje vrijeme sve se više ističe povremeni post, odnosno umanjeni kalorijski dnevni unos kao vrlo učinkovit za naše zdravlje, otkriva dr. Kažinić Kreho.
– Pravilno kreiran program povremenog posta dovodi do zdravije regulacije šećera u krvi te ima pozitivan učinak u tretmanu dijabetesa tipa 2. Može biti izvrstan način da se pomogne u gubitku viška kilograma te nestanku visceralne masti, ali i izvrstan način prevencije pojave karcinoma te učinkovita nutritivna strategija kad je bolest dijagnosticirana. Moja bi preporuka bila da bar jedanput na tjedan uđete u energetski deficit i taj dan konzumirate detoks juhe, pijete vodu, hladno prešane sokove i pažljivo kreirane smoothieje – savjetuje.
A što se tiče svakodnevnog jelovnika, sve ono što je dr. Kažinić Kreho napisala u dosadašnjih sedam nutricionističkih knjiga, od zdrave prehrane, preko prehrane za muškarce i žene do mediteranske prehrane, zaživjelo je u čašama i na tanjuru Doctor Nutrition Bara.
Projekti koji mijenjaju lice zdravlja
– Doctor Nutrition Bar projekt je u kojem sam znanje i iskustva s pacijentima, vodeći računa o tome što nam najviše nedostaje, pretočila u proizvode DrNB, koji čine važan dio programa DrNB Detox, čije rezultate pratim medicinskom analizom tijela. Veseli me da je Doctor Nutrition Bar inspirirao mnoge da počnu mijenjati svoje životne navike – otkriva dr. Kažinić Kreho. Ni ona sama ne može zamisliti dan bez DrNB-proizvoda.
– DrNB Ginger shot dio je moje svakodnevne prehrane, jer što mi treba aspirin kada imam ginger shot. Obožavam DrNB All Day Breakfast u kojem su beta glukan, cimet i namirnice za zdravi mikrobiom, zajedno s dnevnim potrebama omega masti. U knjizi Antiageing prehrana više govorim o tome te dajem razne prijedloge kako kvalitetno kreirati obrok. No, istaknula bih da uvijek kada kreirate obrok, vodite računa o svojim individualnim karakteristikama, a ne da se vodite trenutačnim trendovima prehrane. Jedite alkalno, pijte dosta vode i dobro se naspavajte. Živite mediteranski jer zašto da tražimo neki drugi trend kada je znanstveno dokazano najbolji baš tu – preporučuje.
A s novim projektom dr. Kažinić Kreho počela je mijenjati i pekarsku industriju, i to kao kreatorica linije nutritivno visokovrijednih proizvoda Klara Green Line powered by Doctor Nutrition Bar. Sada više nema isprika da su u pekarnicama samo masni, šećerni, lisnati proizvodi jer Klara Green Line nudi veganske proizvode, one gluten free, dairy free, eggs free, smoothieje i raw-kolače.
– Poznate zagrebačke pekarnice Klara prepoznale su moj rad, a željele su promjenu, pa tako potpisujem proizvode Klara Green Line. Riječ je o potpuno inovativnom projektu kojim sam pekarsku industriju uvela u novu eru. Projekt je prilično nov, no već sada mogu reći da su Hrvati dobro reagirali te kako postoje stalni klijenti koji svakodnevno dolaze, a čini se da je Klara Premium Store i osvježenje za zagrebački turizam. Jako sam sretna što potpisujem ovaj projekt te se nadam da će slično imati i ostali gradovi Hrvatske, ali i šire. Ja sam za izazov itekako spremna – zaključuje dr. Lejla Kažinić Kreho.
Dr. Kažinić Kreho pratite na stranicama www.lejlakazinickreho.com i www.doctornutritionbar.com