Jeste li ikada razmišljali o svom odnosu prema hrani? Ili o tome kako se taj odnos, s godinama vašeg odrastanja i sazrijevanja, mijenjao? Osobno sam hrane, kao vrlo važnog segmenta života postala svjesna još u vrtiću kada su nam tete servirale ono groooozno varivo od poriluka zbog kojega to povrće nisam jela do odrasle dobi. Ili bih se pak važnosti hrane podsjetila svaki dan, kada bi moja baka nakon netom završenog ručka, postavila pitanje: „A što ćemo jesti sutra?“
U toj sam dobi dijelila hranu na ukusno i neukusno, a srećom po mene, najčešće je zaista bila ukusna jer su i mama i baka dobro kuhale. Krajem osmogodišnjeg i početkom srednjoškolskog školovanja hranu sam povezivala s onom hranom koja mi izaziva prištiće i onom koja to ne čini te s hranom zbog koje se moji bokovi zaokružuju, a kazaljka na vagi pokazuje više vrijednosti. Bilo je to doba brze hrane, pizza i hamburgera, Coca-Cole, Fante i ostalih gaziranih napitaka za koje sam brzo otkrila da mi ne odgovaraju te da su pogubni za moju liniju. Sredinom svojih dvadesetih, kada sam započela živjeti sa svojim suprugom, hrana je postala središtem čestih proslava i druženja s prijateljima, ali sam istinske važnosti hrane, u onom zdravstvenom smislu, postala svjesna tek kada sam zatrudnjela sa svojom kćeri, a pogotovo kada sam postala majkom. Tada mi je iznimno bilo važno što se jede, koliko se jede i odakle dolazi hrana koja se priprema. I to je bio početak jednog dubljeg promišljanja hrane, ne samo kao najobičnijeg goriva, već i kao nečega što nam može naštetiti, ali i poboljšati naše zdravlje.
Hrana – najintimniji kontakt s vanjskim svijetom
Razmišljala sam tako o hrani, ali i o svojim prehrambenim navikama i onog ranoproljetnog jutra kada sam vozila prema zagrebačkoj Šalati, točnije Bijeničkoj cesti 13, gdje sam u Doctor Nutrition Baru imala dogovoreni intervju s dr. Lejlom Kažinić Kreho – liječnicom i jednom od najistaknutijih nutricionistkinja u našoj zemlji. „Hrana je naš najintimniji kontakt s vanjskim svijetom“, zna često reći dr. Kažinić Kreho koja je magistrirala klinički nutricionizam na prestižnom Kings Collegeu pod vodstvom Thomasa A.B. Sandersa, vodećeg svjetskog stručnjaka za GMO (genetski modificiranu hranu). Dr. Kažinić Kreho je klinički nutricionizam završila u klasi dr. Petera Emeryja, vodećeg svjetskog stručnjaka za bjelančevine. Autorica je brojnih knjiga o prehrani, pravih bestsellera, za koje se slobodno može reći kako su promijenile lice nutricionizma na kakvo smo navikli do početka 21. stoljeća: Prehrana 21. stoljeća, Prehrana 21. stoljeća za žene, Prehrana 21. stoljeća za muškarce, Moja mediteranska dijeta, Zdrava i fit te Dijeta 21. stoljeća.
Osim što posljednjih petnaestak godina u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji vodi nutricionističko savjetovalište Nutrimen, dr. Kažinić Kreho nedavno je pokrenula i svoj Doctor Nutrition Bar, jedinstveno mjesto zdravlja na zagrebačkoj Šalati gdje je „u čašu i na tanjur“ odlučila pretočiti sva svoja znanja i golemo iskustvo iz područja kliničkog nutricionizma. „Hrana je naše glavno sredstvo upravljanja zdravljem iznutra, ali i našega vanjskog izgleda. Ne postoji niti jedan lijek, niti jedno kozmetičko sredstvo, niti jedan prirodni pripravak koji ima tako snažno djelovanje na naše tijelo kao hrana koju sami biramo“, kaže dr. Kažinić Kreho.
Dr. Kažinić Kreho i Taniti MC980 ništa se ne može sakriti
Već pri upoznavanju bilo mi je potpuno jasno kako je riječ o iznimno zanimljivoj svjetskoj ženi čije tamne egzotične oči odaju odlučnost, ali i da zaista uživa u poslu koji radi. I ubrzo nakon prvog stiska ruke već sam se našla na najsuvremenijem analizatoru tijela – Tanita MC980 koji dr. Kažinić Kreho koristi kako bi očitala neke od najvažnijih pokazatelja zdravlja neke osobe. „Visceralna mast koja pokazuje opterećenje unutarnjih organa kod vas je super, no ipak morate izgubiti nekoliko kilograma kako biste dosegli idealnu težinu. Usto, niste dovoljno hidrirani – obavezno povećajte unos vode!“, glasila je „presuda“ dr. Kažinić Kreho koja je nakon jednominutnog mjerenja tumačila rezultate. „Trebate poraditi i na mišićnoj masi, treba je ojačati! No, mišićni balans lijeve i desne strane tijela je odličan i pokazuje ravnotežu. Evo, vidite, vi niste imali nikakvih lomova ili većih ozljeda tijela, a ovaj podatak mi je iznimno važan kada mi na pregled dođu profesionalni sportaši“. Saznajem da joj je ovaj alat dragocjen budući da je jedan od važnijih faktora izrade i praćenja individualiziranih nutritivnih programa.
„Ja sam, prije svega, liječnica, a tek onda nutricionistkinja te vrlo ozbiljno pristupam izradi nutritivnih programa, a kada ih osmišljavam za svaku osobu, to činim i na temelju rezultata koje daje Tanita, ali na temelju krvnih pretraga. Ponekad, kada se pokaže potrebnim, upućujem pacijenta i na pretrage na nutritivne alergije i intolerancije. Tek tada mogu, zajedno s pacijentovom anamnezom, nalazima i rezultatima koje daje Tanita, donijeti svoj konačni sud i preporučiti individualizirani nutritivni program“, kaže dr. Kažinić Kreho.
Ne trebamo tražiti dalje od Mediterana
U 21. stoljeću je i znanstveno dokazano na koji način hrana upravlja našim tijelom te je tako i nastala knjiga Prehrana 21. stoljeća, prva je u nizu knjiga dr. Kažinić Kreho, koja je dala presjek svjetskih trendova u nutricionizmu prilagođenih našem mediteranskom području. „Smatram kako prehrana mora biti prilagođena našim psiho-socijalnim okolnostima, ali i dostupnosti hrane. Knjiga je napisana 2008. godine i tada sam prehranu ovog podneblja vratila tradicionalnim mediteranskim namirnicama i tradicionalnim korijenima. I, doista, smatram da je Mediteranska prehrana – prehrana broj jedan. Svi traže neke prehrambene trendove, no što se ima dalje tražiti od našeg Mediterana? Ako je američka vlada, a Amerika je kontinent koji je daleko od nas, dao Mediteranski tanjur kao primjer zdravog jelovnika, zašto mi uvijek tražimo negdje drugdje? Ove su moje stavove posljednjih godina potvrdila i brojna znanstvena istraživanja što mi je izuzetno drago“, pojašnjava dr. Kažinić Kreho.
„Važno mi je bilo u mojim radovima naglasiti da, iako se u redukcijskim dijetama često vole brojati kalorije, nije svaka kalorija- ista. Niti su svi ugljikohidrati isti, niti sve masnoće, niti svi proteini. Također, meni i vama ne odgovara isti redukcijski program skidanja kilograma“, kaže dr. Kažinić Kreho.
„Isto tako, ponekad se i pretjerano opterećujemo kalorijama koje ja nazivam „društvenim kalorijama“. Ako smo malo pretjerali s hranom, kao recimo sada nakon Uskrsa, potrebno je vratiti se opet na pravi put, a to možemo lako učiniti juicingom ili detoksikacijom sokovima koje nudimo i u našem Doctor Nutrition Baru. I ja sam upravo na jednom takvom detoks juicingu“, otkriva mi kroz smijeh dr. Kažinić Kreho.
Najzdravije mjesto u gradu
Kako je nastala ideja za Doctor Nutrition Bar, pitam doktoricu i otkrivam da je dugo razmišljala o mjestu koje vodi računa o brzom načinu života kojim većina nas živi, a pritom je željela Zagrebu podariti mjesto zdrave prehrane u koje će se navratiti kada poželimo dobiti dodatnu dozu zdravlja. I sve to bez šećera, mlijeka, brašna i ostalih namirnica koje ne podržavaju naše zdravlje. A u takvom pristupu glavnu ulogu imaju hladno cijeđeni sokovi spravljeni od organskih i, važno je naglasiti, ekološki certificiranih sastojaka – voća i povrća, koji stižu u Doctor Nutrition Bar uglavnom od domaćih, ali i od provjerenih inozemnih dobavljača. Uz voće i povrće, u ovim se sokovima nalaze i posebno formulirani dodaci prehrani čije je kombinacije osmislila sama dr. Kažinić Kreho.
Kada navratite u Doctor Nutrition Bar, već ćete na ulazu ugledati impozantni inox sokovnik koji zauzima dobar dio otvorene kuhinje zahvaljujući kojemu se voće i povrće pretvara u zdrave hladno prešane napitke. U sokovniku se voće i povrće prvo usitnjava i to bez utjecaja visokih temperatura, a potom se dva puta hladno preša i tako nastaju napitci kojima se potom dodaju posebne formule. U svakom je soku minimalno 500-550 g najkvalitetnijeg organskog voća i povrća. Ako se uzme cijeli dr. NB alkalni paket koji sadrži pet zelenih sokova, osoba u danu unese u organizam minimalno 2,5 kilograma zelenog alkalnog povrća. Usto, možda je jedna od najvažnijih značajki zelenog soka ta da su u samo 15 minuta svi nutrijenti u krvotoku.
„Doctor Nutirition Bar je apsolutni iskorak moje karijere. Ovaj bar podržava aktivni i zdravi lifestyle kakav se posljednjih godina uvelike promovira diljem svijeta i koji je postao svjetski trend, a voljela bih vidjeti da se ovakav bar otvori u svim većim gradovima u cijeloj regiji. Svaki recept u Doctor Nutrition Baru je moje autorsko djelo i na osmišljavanju i usavršavanju recepata sam osobno radila gotovo šest mjeseci“, naglašava dr. Kažinić Kreho. Budući da je juice detox, odnosno detoksikacija tijela sokovima, postala i svjetski trend, pitam je preporučuje li takvu detoksikaciju u trajanju nekoliko dana ili duže. „Svaka anti-ageing terapija, koja je sada trend, preporučuje energetski deficit u trajanju dva dana. Dakle, trebali biste odabrati dva dana u tjednu kada ćete smanjiti kalorijski unos. No, ja osobno sebi odredim jedan dan u tjednu, najčešće srijedu, kada provodim alkalni detoks i tada pijem samo zelene sokove i pijem bademovo mlijeko sa chija sjemenkama koje sami proizvodimo. Chia sjemenke me dovoljno zasite i daju mi dovoljno energije, a opet održavaju nivo šećera u krvi stabilnim“, otkriva dr. Kreho.
Vatromet okusa, boja i mirisa
Došlo je vrijeme i za iskušavanje proizvoda Doctor Nutrition Bara, a za početak sam poželjela probati nešto što će me malo „podići“ budući da sam pravi meteoropat, a tog je dana tlak zraka bio izuzetno nizak. Mladi i simpatični chef Doctor Nutrition Bara i osoba koja s iznimnom pažnjom i posvećenošću detaljima priprema napitke, smoothieje i zdravu hranu – Goran Kovačić, za početak mi je preporučio Ginger Shot ili eliksir od đumbira koji predstavlja prirodan tonik za brzu obnovu energije i naglasio kako je ovaj tonik korisno uzeti ujutro natašte ili tijekom dana kada nam energija malo padne, a trebamo dodatni poticaj. „Svi naši sokovi i smoothieji, načinjeni su od superhrane i ne sadrže šećer, a dostupno je osam hladno prešanih sokova koji nose engleska imena: Alkaline koji efikasno i duboko alkalizira organizam, zatim Alkaline Plus namijenjen osobama koje imaju problema sa štitnjačom i ne smiju u organizam unositi kupusnjače koje u sebi sadrže sumpor. Tu su i Beautiful koji potiče proizvodnju kolagena i cirkulaciju, napitak Burn s aloe verom, filtriranom vodom i sjemenkama lana koji nas rješava viška masnoća i toksina, zatim napitak Spicy s eko limunom, kurkumom, đumbirom, bio paprom i cejlonskim cimetom koji podiže imunitet te Antiageing eliksir koji vraća godine unatrag s bio bobičastim voćem i bio ciklom. Tu je i Chia almond milk – mlijeko s idealnim omjerom magnezija i omega-3 masnih kiselina kao i Bromelain – hladno prešani sok u kojemu ćete popiti sok iscijeđen iz jednog velikog organski uzgojenog ananasa“, objašnjava dr. Kažinić Kreho i naglašava kako je gotovo svim sokovima i smoothiejima dodana posebna kombinacija dodataka poput morskih algi, posebnih mješavina sjemenki ili omega-3 masne kiseline.
Prilikom sastavljanja recepata je dr. Kažinić Kreho mislila na sve detalje i na sve potrebe organizma jer naglašava kako hrana s aminokiselinom tiouracilom nije prilagođena osobama koje pate od poremećaja rada štitnjače, a da za djecu nisu salicilati – tvari slične aspirinu koje potiču hiperaktivnost te je iz smoothieja za djecu izostavljeno bademovo mlijeko koje sadrži male količine salicilata.
Neka hrana bude tvoj lijek
Osim napitaka iskušala sam i sjajne smoothije od kojih meni osobno najintrigantniji okus ima All Day breakfast koji vam daje energiju i sve hranjive tvari za dobar početak dana, a opet se nakon njega osjećaš poletno, bez osjećaja težine u želucu. Dr. Kažinić Kreho je naglasila kako joj sportaši redovito dolaze po Gym Freak Supersmoothie koji sadrži protein konoplje i superhranu poput chlorelle, acai bobica i camu camu. Ovaj smoothie povećava izdržljivost i vraća energiju nakon treninga. Jedan od omiljenijih smoothieja u Doctor Nutrition Baru je i Green ph Supreme koji je zamjena za obrok – alkalizira, energizira i daje pravo bogatstvo klorofila, a ženama je omiljeni Antiageing Supreme koji jača imunitet i potiče sintezu kolagena.
Iskušala sam i preukusne bruschette s humusom od slanutka, one s crvenim humusom koji sadrže i slanutak i ciklu te one s grahom i sušenim rajčicama, a za desert mi je bila servirana Brownie torta od čokolade, badema i cikle bez glutena, mlijeka, brašna i šećera. Sva hrana i napitci imaju i onu vrlo važnu vizualnu komponentu jer – koliko su ukusni, toliko su i oku privlačni.
Dojam nakon kušanja sve ove hrane jest da se radi o savršeno zaokruženim i uravnoteženim okusima i kombinacijama kod kojih ništa ne bi trebalo niti dodati niti oduzeti. Hrana je to vrhunske ekološke kvalitete, napravljena s velikom pažnjom i kod koje je apsolutno jasno da ništa nije prepušteno slučaju te da je svaki sastojak, ali i njegov udio u ukupnom proizvodu, tu iz nekog razloga. Razloga, s kojim je itekako dobro upoznata dr. Lejla Kažinić Kreho koja je otvaranjem ovog zdravog bara Zagrebu darovala mjesto u koje ćete, zasigurno, rado navraćati, ali i još jednom potvrdila onu staru Hipokratovu izreku: „Neka hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek tvoja hrana“. Dodala bih toj izreci samo još: Neka hrana bude lijek, ali u isto vrijeme neka bude i s ljubavlju i maštovito pripremljena te ugodna za oko. Baš onako kako to rade u Doctor Nutrition Baru.
>> Cijene alkalnih paketa pronađi ovdje.
Uz naručeni 3-dnevni alkalni paket Doctor Nutrition Bar ti nudi besplatnu analizu tijela.