drugi nazivi: proljev, probavne virusne infekcije, crijevne viroze
Prehrana
Kod kroničnih proljeva potrebno je liječiti bolest koja se nalazi u pozadini. Tekućinu i elektrolite treba i kod akutnih proljeva i kod kroničnih nadoknaditi rehidracijskim otopinama soli i unositi što više tekućine u organizam. Mogu se koristiti negazirana voda, šipkov čaj, ledeni čajevi i pripremati nemasne juhe (prežgana), riža kuhana u slanoj vodi, juha od mrkve.
Dobro je jesti slane suhe kekse, slane štapiće i dvopek te ribanu jabuku i bananu. Može se konzumirati i svježi kravlji nemasni sir, jogurt i tvrdo kuhana jaja. Mlijeko i hranu bogatu vlaknima kao i jako masnu i slatku hranu valja izbjegavati.
Dodaci prehrani
PROBIOTICI – laktobacili, acidofili i bifidobakterije uzeti u obliku praha ili kapsule, pomažu održavanju flore crijeva te ublažavaju proljev. Jogurti i napitci s ovim bakterijama također mogu prevenirati nastanak dijareje kod kroničnog oblika.
SACCHAROMYCES BOULARDII – riječ je o „prijateljskoj“ gljivici koja pomaže održavanju zdrave crijevne flore i time pomaže kod proljeva. Posebno se preporučuje kao suplement, zajedno sa probiotičkim bakterijama, kod proljeva uzrokovanih uporabom antibiotika.
KOLOSTRUM (1000-4000 mg dnevno) – kolostrum ili prvo mlijeko koje nastaje u mliječnim žlijezdama krava pomaže u liječenju nekih oblika dijareja.
GLUTAMIN (3000 mg tri puta dnevno) – glutamin, esencijalna aminokiselina, pomaže u liječenju proljeva izazvanih iritacijom stijenke crijeva.
CINK (10-20mg dnevno) – cink pomaže kod poboljšanja imunosnog odgovora i obnavljanja crijevne flore.