Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Pasta Carbonara: Popularni chef iz New Yorka otkriva recept za svoj klasik
    • Posted on 26. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Pexels i Instagram
  • Koje stvari nikad ne biste trebali kupovati rabljene?
    • Posted on 25. veljače 2023.24. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • Aktivna u trudnoći: Triatlonka Tina Goreta pod stručnim nadzorom Marije Andrijašević planira vježbati sve do poroda!
    • Posted on 24. veljače 2023.24. veljače 2023.
    • Foto: Privatni album
  • Prva pomoć kod lošeg zadaha – izbjegnite neugodne situacije!
    • Posted on 24. veljače 2023.23. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • Probudite zaspale strasti: Male, a jednostavne stvari koje će vratiti iskre u vašoj vezi
    • Posted on 23. veljače 2023.22. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
348

Početna stranica Lifestyle Čokoladni panettone: najbolji recept i sve tajne slasnog kolača

  • Doza inspiracije

Čokoladni panettone: najbolji recept i sve tajne slasnog kolača

Nakon što napravite panettone i ohladite ga, pospite ga šećerom i poslužite na tipičan 'talijanski' način - uz zabaglione, pjenušavi talijanski desert, a izvrsno paše i uz čaj i slatko desertno vino

  • Posted on 9. prosinca 2022.8. prosinca 2022.
  • 3 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels i Unsplah
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Vjerojatno ne postoji nijedan sladokusac koji s nestrpljenjem ne očekuje božićne blagdane na kojem će se naći ukusne delicije, od kojih već na samu pomisao svima rastu zazubice.

Među brojnim slasticama, što domaće što međunarodne kuhinje, sasvim sigurno će se naći mjesto za panettone. Ovaj tipični blagdanski kruh podrijeklom iz Milana, nezaobilazan je ukras blagdanskog stola, a slavu je stekao širom svijeta, iako ga rade u različitim inačicama.

‘Obični’ ili čokoladni panattone?

Panettone ima karakterističan oblik kružne kupole (peče se u posebnim cilindričnim formama), a priprema se od dizanog tijesta u koje se dodaju grožđice, naribane korice limuna i naranče, mirisni začini, a ponekad i orašasto voće… uostalom – kako tko voli!

Poslužuje se narezan na kriške sa slatkim, toplim pićima poput slatkog vina muškata. U nekim talijanskim regijama poslužuje se uz zabaglione ili kremu od mascarpone pa preporučamo da ga, nakon što napravite čokoladni panettone za koji vam donosimo recept, ohlađen kolač pospete šećerom i poslužite na tipičan ‘talijanski’ način – uz zabaglione, pjenušavi talijanski desert od žumanjaka, vina, slatkog vrhnja i šećera, kuhan na pari. Netko će ga poslužiti uz čaj, a drugi uz slatko desertno vino.

Tajna dizanog tijesta i rahlosti

Odlučite li se za pripremu domaćeg panettonea, sve sastojke za dizano tijesto najprije zagrijete na sobnoj temperaturi. Iskusne slastičarke preporučuju da bi ih najbolje bilo izvaditi iz hladnjaka večer prije pripreme. ‘Tajna’ uspješnosti u pripremi panettonea je i dizano tijesto, pa svakako predlažemo da ih radite sa svježim kvascem za kolače. Na tržištu postoje i kvasci koji ubrzavaju dizanje tijesta, no u svakom slučaju klasično ostavljanje kvasca da se diže preko noći ima svoj tradicijski šarm – pomiješajte ga s toplim mlijekom ili vodom da se prvo zasebno diže, pa ga tek onda pomiješajte s ostalim sastojcima.

Nije na odmet napomenuti kako se upravo po uzoru na ovaj slavni milanski panettone u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, pripremaju razne pince.

Čokoladni panettone

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 160 g šećera
  • 1/2 žličice (4 g) soli
  • 150 g maslaca
  • 1 kockica svježeg kvasca za kolače
  • 40 g kakaa u prahu
  • 6 kom žumanjka
  • 100 g prženih badema
  • 60 g komadića čokolade
  • 200 g vode

Priprema:

U prikladnu posudu stavite brašno, šećer, sol, kakao u prahu, žumanjke i razmrvljeni svježi kvasac za kolače. Dodajte toplu vodu i mijesite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Dodajte maslac i nastavite mijesiti rukama ili električnim mikserom s nastavcima za miješenje dok se tijesto dobro ne izradi.

Pred kraj miješenja dodajte pržene bademe i komadiće čokolade. Smjesu podijelite ovisno o veličini kalupa u kojeg ste prethodno stavili papir za pečenje.

Smjesu u kalupima prekrijte i ostavite dizati oko sat vremena na toplom mjestu. Pecite 35 – 40 minuta na 180 – 190 °C.

Pročitaj i ovo:

  • Pravo ili umjetno? Evo kako odlučiti koje božićno drvce kupiti
  • Birajte hrvatsko: Set za opuštanje Silent Night najpoželjniji je božićni dar
  • 10 najslađih ideja za nail art s motivom – božićnog drvca
Total
2
Shares
2
0
0
Prethodni članak
  • Doza inspiracije

Božićne zvijezde – 5 kreativnih ideja za stolne dekoracije!

  • Posted on 8. prosinca 2022.7. prosinca 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Promo
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Putovanja

Otkrijte Južni Tirol – skriveni dragulj Italije

  • Posted on 9. prosinca 2022.9. prosinca 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

5 TikTok trikova za čišćenje koji će vam promijeniti život

  • Posted on 23. veljače 2023.22. veljače 2023.
  • 2 min
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Danas je Svjetski dan ljubavi prema kućnim ljubimcima: Upoznajte najvjernije pasmine pasa!

  • Posted on 20. veljače 2023.19. veljače 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Pet savjeta za Valentinovo u znaku zelene boje

  • Posted on 13. veljače 2023.13. veljače 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Desert koji slavi ljubav: Panna cotta s malinama by Hungry Mile

  • Posted on 13. veljače 2023.9. veljače 2023.
  • 2 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Mile Butorac
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Idealan dar za Valentinovo: keramika s motivima srca domaćih kreativaca

  • Posted on 10. veljače 2023.9. veljače 2023.
  • 3 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Instagram
Pročitaj
  • Doza inspiracije

5 najčešćih pogrešaka u rasporedu prostorija koje treba izbjegavati

  • Posted on 9. veljače 2023.8. veljače 2023.
  • 3 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

5 jedinstvenih trikova u kuhinji koji će vam promijeniti život

  • Posted on 3. veljače 2023.2. veljače 2023.
  • 3 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Idealne za karneval: Fritule s kremom od vanilije by Robert Hromalić

  • Posted on 2. veljače 2023.1. veljače 2023.
  • 1 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Robert Hromalić promo
Najnovije
  • 5 TikTok trikova za čišćenje koji će vam promijeniti život

    • Posted on 23. veljače 2023.22. veljače 2023.
    • 2 min
    Pročitaj
  • Jellyfish In Space postaje omiljena lokacija za subotnji brunch party

    • Posted on 22. veljače 2023.22. veljače 2023.
    • 3 min
    • Foto: Sven Čustović
    Pročitaj
  • Čisto vodikovo gorivo proizvodi se izravno iz morske vode – bez filtriranja

    • Posted on 22. veljače 2023.21. veljače 2023.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • ‘Vikend ratnici’ – što ako ne stignete vježbati tijekom (radnog) tjedna?

    • Posted on 22. veljače 2023.21. veljače 2023.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Fraktal Beauty: novo lice kozmetike u Hrvatskoj

    • Posted on 21. veljače 2023.21. veljače 2023.
    • 4 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Pasta Carbonara: Popularni chef iz New Yorka otkriva recept za svoj klasik
    • Posted on 26. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Pexels i Instagram
  • 2
    Koje stvari nikad ne biste trebali kupovati rabljene?
    • Posted on 25. veljače 2023.24. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Aktivna u trudnoći: Triatlonka Tina Goreta pod stručnim nadzorom Marije Andrijašević planira vježbati sve do poroda!
    • Posted on 24. veljače 2023.24. veljače 2023.
    • Foto: Privatni album
  • 4
    Prva pomoć kod lošeg zadaha – izbjegnite neugodne situacije!
    • Posted on 24. veljače 2023.23. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Probudite zaspale strasti: Male, a jednostavne stvari koje će vratiti iskre u vašoj vezi
    • Posted on 23. veljače 2023.22. veljače 2023.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
348
Najnovije objave
  • Opasni trendovi i savjeti o zdravlju crijeva koji se dijele na TikToku
    • Posted on 21. veljače 2023.21. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • Koliko je štetno nositi novu odjeću a da je prije toga ne operete?
    • Posted on 21. veljače 2023.19. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • Slojevite frizure su in: 5 inspirativnih ideja da budete u trendu!
    • Posted on 20. veljače 2023.17. veljače 2023.
    • Foto: Unsplash i Instagram
  • Danas je Svjetski dan ljubavi prema kućnim ljubimcima: Upoznajte najvjernije pasmine pasa!
    • Posted on 20. veljače 2023.19. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići