Vjerojatno ne postoji nijedan sladokusac koji s nestrpljenjem ne očekuje božićne blagdane na kojem će se naći ukusne delicije, od kojih već na samu pomisao svima rastu zazubice.
Među brojnim slasticama, što domaće što međunarodne kuhinje, sasvim sigurno će se naći mjesto za panettone. Ovaj tipični blagdanski kruh podrijeklom iz Milana, nezaobilazan je ukras blagdanskog stola, a slavu je stekao širom svijeta, iako ga rade u različitim inačicama.
‘Obični’ ili čokoladni panattone?
Panettone ima karakterističan oblik kružne kupole (peče se u posebnim cilindričnim formama), a priprema se od dizanog tijesta u koje se dodaju grožđice, naribane korice limuna i naranče, mirisni začini, a ponekad i orašasto voće… uostalom – kako tko voli!
Poslužuje se narezan na kriške sa slatkim, toplim pićima poput slatkog vina muškata. U nekim talijanskim regijama poslužuje se uz zabaglione ili kremu od mascarpone pa preporučamo da ga, nakon što napravite čokoladni panettone za koji vam donosimo recept, ohlađen kolač pospete šećerom i poslužite na tipičan ‘talijanski’ način – uz zabaglione, pjenušavi talijanski desert od žumanjaka, vina, slatkog vrhnja i šećera, kuhan na pari. Netko će ga poslužiti uz čaj, a drugi uz slatko desertno vino.
Tajna dizanog tijesta i rahlosti
Odlučite li se za pripremu domaćeg panettonea, sve sastojke za dizano tijesto najprije zagrijete na sobnoj temperaturi. Iskusne slastičarke preporučuju da bi ih najbolje bilo izvaditi iz hladnjaka večer prije pripreme. ‘Tajna’ uspješnosti u pripremi panettonea je i dizano tijesto, pa svakako predlažemo da ih radite sa svježim kvascem za kolače. Na tržištu postoje i kvasci koji ubrzavaju dizanje tijesta, no u svakom slučaju klasično ostavljanje kvasca da se diže preko noći ima svoj tradicijski šarm – pomiješajte ga s toplim mlijekom ili vodom da se prvo zasebno diže, pa ga tek onda pomiješajte s ostalim sastojcima.
Nije na odmet napomenuti kako se upravo po uzoru na ovaj slavni milanski panettone u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, pripremaju razne pince.
Čokoladni panettone
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna
- 160 g šećera
- 1/2 žličice (4 g) soli
- 150 g maslaca
- 1 kockica svježeg kvasca za kolače
- 40 g kakaa u prahu
- 6 kom žumanjka
- 100 g prženih badema
- 60 g komadića čokolade
- 200 g vode
Priprema:
U prikladnu posudu stavite brašno, šećer, sol, kakao u prahu, žumanjke i razmrvljeni svježi kvasac za kolače. Dodajte toplu vodu i mijesite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Dodajte maslac i nastavite mijesiti rukama ili električnim mikserom s nastavcima za miješenje dok se tijesto dobro ne izradi.
Pred kraj miješenja dodajte pržene bademe i komadiće čokolade. Smjesu podijelite ovisno o veličini kalupa u kojeg ste prethodno stavili papir za pečenje.
Smjesu u kalupima prekrijte i ostavite dizati oko sat vremena na toplom mjestu. Pecite 35 – 40 minuta na 180 – 190 °C.
Pročitaj i ovo:
- Pravo ili umjetno? Evo kako odlučiti koje božićno drvce kupiti
- Birajte hrvatsko: Set za opuštanje Silent Night najpoželjniji je božićni dar
- 10 najslađih ideja za nail art s motivom – božićnog drvca