Vrsta: Cinnamomum zeylanicum, Lauraceae
Hrvatski naziv: cimet, cejlonski cimet
DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: Kora
SASTAV: Tanini, eterično ulje (cinamaldehid), kalcijev oksalat, cinzejlanin, cinzejlanol, kumarini, guma, sluzi, smole, šećeri. Polifenolni polimeri djeluju na metabolizam glukoze.
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao začin. U fitoterapiji se koristi zbog regulacije metabolizma glukoze, kod anoreksije, intestinalnih kolika, proljeva kod djece, prehlade, gripe, flatulentnih kolika i dispepsije s mučninom. Prijavljena su i adstrigentna svojstva za koru, a za ulje karminativna i antiseptička.
DOZIRANJE: 0.5-1 g suhe kore 3 puta dnevno kao infuz. 0.5-1 mL tekućeg ekstrakta (1:1 u 70 % alkoholu) 3 puta dnevno. 2-4 mL tinkture.
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su svojstvo regulacije metabolizma glukoze smanjenjem glukoze u krvi, ali i kolesterola. Dokazano je antivirusno, antifungalno, baktericidno i larvacidno djelovanje za ulje cimeta kao i za koru. Dokazana su još i anestetička, adstrigentna i slaba citotoksična aktivnost.
NUSPOJAVE: Cinamaldehid može djelovati iritirajuće, ali nema prijavljenih nuspojava.