Ako volite dalmatinske okuse i najkvalitetniju tjesteninu, restoran Makarun u zagrebačkoj Teslinoj 14, mlađi brat poznatog istoimenog splitskog restorana, bit će vaša obavezna adresa ove zime. A prije nego što vas upoznamo s njegovim jesensko-zimskim jelovnikom, donosimo vam sjajan recept za zelene makarune s jastogom kojeg potpisuje chef Kristian Tari.
Zeleni makaruni s jastogom
Sastojci
- 1 kg jastoga
- 500 g zelenih makaruna
- 1 dcl maslinovog ulja
- sol i papar
- peršin
- 2 dcl bijelog vina
- 100 g sjeckane rajčice
- 3 dcl ribljeg temeljca
- 500 g luka
- češnjak
Priprema
Na maslinovom ulju zažutiti luk, zatim dodati sol i papar te sjeckanu rajčicu ili domaću šalšu, češnjak te zaliti kvalitetnim bijelim vinom. Dodati peršin i riblji temeljac. Za to vrijeme zapeći jastoga na gradelama pet do šest minuta, pa ga prebaciti u posudu. Jastog je nakon gradela dobio jako lijep okus. Jastoga nakon 25 do 30 minuta kuhanja izvaditi van. Na kraju u posudu dodajemo makarune, koje kuhamo šest do sedam minuta, dok se umak ne sljubi s makarunima.
Jesensko-zimski meni
Na jesensko-zimskom meniju naći ćete i ručno rađene zelene makarune po tradicionalnoj korčulanskoj recepturi sa škampima i kozicama, makarune s biftekom, sezonske juhe, svježu ribu, probrane slastice… Uz odličnu ponudu vinske karte sastavljene od vrhunskih hrvatskih vina, među kojima dominiraju ona iz najpoznatijih dalmatinskih vinogorja, a Korčula i Pelješac su glavne teme.
Sve ove divote potpisuje sjajni chef Kristian Tari koji vodi računa o kvaliteti svake namirnice, njezinom osnovnom okusu, ali i atraktivnoj prezentaciji. Gosti kažu kako od jela stvara prava umjetnička djela, a njegov potpis se na svakom tanjuru vidi kroz razigranost boja, dimenzija i okusa.
”Ljubav je riječ koja najbolje opisuje rad od kuhinje do stola naših vrijednih kuhara. Makarun je tradicija, Makarun je naša kultura, želja nam je da i naši gosti to osjete i uživaju u svakom zalogaju ručno rađene tjestenine prema stoljetnoj recepturi, okusu koji neće zaboraviti”, rekao je Jurica Farac, vlasnik restorana Makarun.
Savršena lokacija u centru grada, decentan interijer s posebnim detaljima poput cigle i mozaika, ugodna i intimna atmosfera i, naravno, vrhunski pripremljena hrana, najbolja su pozivnica za pravu gastro senzaciju!
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!