Na pola puta između Ljubljane i Nacionalnog parka Triglav smjestio se gradić Cerkno sa svojom zanimljivom okolicom koju obavezno morate posjetiti. Jedna od prvih atrakcija je Šebrelj, malo seoce iznad Cerknog gdje se nalazi Arhopark Divlje Babe i mnogima nepoznata spilja iz ledenog doba. Ne bi to bilo ništa posebno da tu nije pronađena najstarija frulica napravljena od kostiju, koja je službeno proglašena najstarijim instrumentom na svijetu.
Unutrašnjost špilje i kopija frulice / Foto: Naturala.hr
Naime, prije 50 tisuća godina špiljski je čovjek napravio ovaj jedinstveni instrument i prvi put zasvirao. Bio je to početak glazbe, a original se danas čuva u Arheološkom muzeju u Ljubljani.
Arhopark Divlje Babe / Foto: Naturala.hr
Iznad Cerknog diže se predivan Ski resort Cerkno kojim dominira Alpska perla, ogromna brvnara u alpskom stilu koja ima preko 500 sjedećih mjesta unutra i još toliko na terasi. Opremljena je i vrlo ugodnim i komfornim apartmanima koji se pune već u prvim danima skijaške sezone.
Alpska perla
Osim skijaških vožnji, tijekom zimskih mjeseci gosti mogu uživati u prirodi, finoj kuhinji, šetnjama, a oni koji žele malo više adrenalina, i u down hill biciklističkim stazama na kojima se odvijaju državne utrku ponajboljih slovenskih vozača. Sve to čini ovaj resort jednim od najpoželjnijih u Sloveniji te već par godina zaredom nosi epitet najboljeg.
>> Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja
Partizanska bolnica Franja iz Drugog svjetskog rata posebna je priča. Ime je dobila po doktorici Franji Bojc Bidovec koja je bila glavna doktorica i jedna od glavnih pokretača ove fascinantne priče. Bolnica je napravljena krajem 1943. godine nakon što su Talijani napustili ovo područje, samo da bi ih zamijenili Nijemci. Napravljena na gotovo nepristupačnom mjestu, između dva uska i visoka klanca, cijelo je vrijeme preostalih ratnih godina bila tajna za okupatora.
Partizanska bolnica Franja / Foto: Naturala.hr
U bolnici se tijekom zadnjih godinu i pol rata liječilo preko 570 najtežih ranjenika, u više od 14 baraka gdje su imali sve potrebne prostorije, od rentgena, operacijske dvorane i karantene, kupaonica te radnih soba za osoblje. Nažalost, 2010. godine velika poplava odnijela je gotovo sve barake, osim jedne originalne koja je ostala. Svjesna koliko je ovaj simbol otpora bio važan za njihovu povijest, slovenska je vlada obnovila cijeli kompleks s replikama pravih baraka iz toga doba u spomen humanosti i borbe protiv fašizma.
Partizanska bolnica Franja / Foto: Naturala.hr
Za dobar smještaj i opuštanje nakon napornog dana i obilaska predlažemo hotel Cerkno u samom centru grada. Lijepi hotel s novim wellnessom i odličnom kuhinjom zadovoljit će i one malo probranije goste.
Vinogradi dokle oko seže
Putem uz rijeku Soču, prema Novoj Gorici i granici s Italijom, dolazite u Goriška brda. Dio je to Slovenije poznat po najboljim slovenskim vinarima, autohtonoj sorti Rebuli od koje se rade šampioni u boci, ali i kraj s nepreglednim stablima voća, prvenstveno trešanja. Mala Toskana, kako zovu ovaj dio Slovenije, ima posebnu draž, čega postanete svjesni gledajući nepregledne vinograde koji se ljeskaju na popodnevnom suncu, plantaže trešanja, vinske ceste, moderne vinarije, prekrasne vile, maslinike, breskve i marelice.
Pogled na Goriška brda / Foto: Naturala.hr
Blizina mora daje posebnu mediteransku klimu tako da je većim dijelom godine ovdje kao na obali, a ljudi koji tu žive puni su pozitivne energije i dobrih vibracija. Vinsku cestu možete obići i električnim biciklima, uživati u pejzažu i kušati usput ponajbolja vina slovenskih vinara.
Živjeli! / Foto: Naturala.hr
Gastro ponuda je odlična, a mi bismo vam preporučili nešto potpuno drukčije, ručak u zamku Vilpože u kojem je poznati slovenski chef Tomaž Kavčič otvorio novi restoran. Priča koja se tu nudi zove se Kruh i vino, a objedinjuje vrlo atraktivna i jednostavna jela uz nezaobilazna vrhunska vina i pjenušce. Predivna ljetna terasa s pogledom na brda neće vas ostaviti ravnodušnima. Nakon Goriških brda osjećaj je uvijek isti, pun mirisa i okusa predivnih brežuljaka.
U restoranu Tomaža Kavčića u dvorcu Vilpože / Foto: Naturala.hr