Vrsta: Capsicum anuum, Solanaceae
Hrvatski naziv: paprika
DIO BILJKE KOJ SE KORISTI: plod ljute paprike
SASTAV: Kapsaicinoidi, eterična ulja, karotenoidi, proteini, vitamini ( A i C). Cijela biljka sadrži solanidin, solanin, solasodin i skopoletin.
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao začin. U fitoterapiji je korištena kod kolika, flatulentne dispepsije bez upale, laringitisa, nedovoljne periferne cirkulacije, eksterno kod neuralgija uključujući reumatske bolove i neoštećene ozebline, bolnih mišićnih spazama, artritisa i lumbaga.
DOZIRANJE: 30-120 mg suhog ploda 3 puta dnevno. 0.3-1 mL tinkture 0.005-0.01% kapsaicina. 0.06-2 mL jače tinkture. 0.6-2 mg uljnog ekstrakta. 1.2 mg (maksimalna doza, 1.8 mg (maksimalna dnevna doza) uljnog ekstrakta interno. Eksterno maksimalno 2.5% uljni ekstrakt. 0.02-0.05% mast.
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su potaknuto lučenje kateholamina, smanjenje razine triglicerida u krvi, pojačanu lipolizu, smanjenje razine vitamina A u jetri, smanjenje gastričkog i povećanje duodenalnog motiliteta, povećanje adrenokortikalne aktivnosti. Klinička istraživanja pokazala su da kod uzimanja paprike (ljute, chilli) dolazi od ljuštenja epitelnih stanica želuca. Jedno istraživanje dokazalo je zaštitu od ozljeda želuca uzrokovanih lijekovima. Ispitivan je učinak eksterne primjene kod pacijenata s dijabetičkom neuropatiom, osteoartritisom, postherpetičkom neuralgijom, postmastektomijom i psorijazom i sva istraživanja pokazala su superiornost paprike nad placebom.
NUSPOJAVE: Zbog ljutih svojstava kapsaicinoida, paprika može biti iritirajuća. Udahnuta može izazvati alergijski alveolitis. Dugotrajna upotreba može biti toksična i letalna u većim dozama. Kod životinja su primijećeni problemi s očima. U većim količinama može nadražiti probavni trakt.
KONTRAINDIKACIJE: Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima osim u količinama prihvaćenim u hrani.