drugi nazivi: demencija
Prehrana
Osobama s Alzheimerovom bolesti trebao bi netko pomoći oko njihove prehrane. Naime, kod težih slučajeva, neke od tih osoba često zaboravljaju jesti i piti što može dovesti i do pothranjenosti i dehidracije. U prehranu valja uključiti hranu bogatu antioksidansima (borovnice, trešnje, rajčice, tikvice, paprike).
Dobro je jesti hranu bogatu B vitaminima i kalcijem kao što su bademi, grah, cjelovite žitarice, tamno lisnato povrće (špinat i kelj). U prehranu je dobro uključiti i hranu bogatu vlaknima i izbjegavati rafinirane namirnice kao što su bijeli kruh, tjestenine i bijeli šećer. Crveno i masno meso je potrebno zamijeniti nemasnim mesom, ribom i sojom kao nadomjestkom proteina. U prehrani konzumirajte hladnoprešana i nerafinirana biljna ulja te smanjite unos trans-masnih kiselina koje se unose margarinom, ali su i sastavni dio procesirane hrane (kolačići, keksi itd.). Izbjegavajte alkohol, margarin i duhan.
Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno i vježbajte barem 30 minuta dnevno, pet dana u tjednu.
Dodaci prehrani
ACETIL-KARNITIN (1 g tri puta dnevno) – kratkoročne studije pokazale s da suplementacija acetil L- karnitinom poboljšava memoriju i smanjuje simptome Alzheimerove bolesti te usporava progresiju bolesti.
VITAMIN B1 (3 g dnevno).
VITAMIN E (2000 IU dnevno).
KOENZIM Q10, ŽELJEZO i VITAMIN B6 – preliminarna studija kod dvoje ljudi s Alzheimerovom bolesti pokazala je da dnevni unos koenzima Q10 (60 mg), željezo citrata (150 mg) i vitamina B6 uvelike poboljšava mentalni status.
FOLNA KISELINA – neka istraživanja povezuju deficit folne kiseline i Alzheimerove bolesti
RIBLJE ULJE – primijećeno je lagano poboljšanje kod osoba koje su trošile riblje ulje
LECITIN – smatra se da bi i lecitin mogao pomoći poboljšanju simptoma
NADH (10 mg dnevno) – mala preliminarna studija pokazala je poboljšanje mentalnih sposobnosti pri oralnom uzimanju NADH.
VITAMIN B12 – neki stručnjaci povezuju deficit vitamina B12 s pojavom Alzheimerove bolesti.