Prehrana
Prvi je korak u prehrani ograničiti namirnice koje izazivaju alergijsku reakciju. U smanjenju simptoma mogu pomoći sljedeći koraci: Uklonite sve sumnjive alergene iz svoje prehrane, uključujući mliječne proizvode, pšenicu, soju, čokoladu, kukuruz te izbjegavajte sve aditive u prehrani (posebice konzervanse, boje i pojačivače okusa). Liječnik će sigurno preporučiti testove preosjetljivosti.
Jedite hranu bogatu antioksidansima kao što su zeleno lisnato povrće i voće (borovnice, šipak, višnje). Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, tjesteninu i šećer. Jedite manje crvenog mesa, a više nemasnog mesa, ribe i soje. Upotrebljavajte nerafinirana i hladnoprešana ulja u prehrani. Smanjite i eliminirajte trans-masne kiseline u prehrani koje se nalaze u procesuiranoj hrani, margarinu i pekarskim proizvodima. Izbjegavajte kavu i druge stimulanse, alkohol i duhan. Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Bavite se tjelesnom aktivnošću.
Dodaci prehrani
MULTIVITAMINI Multivitaminske formule koje sadrže antioksidativne vitamine A, C, E, B kompleks vitamina u minerale u tragovima kao što su magnezij, kalcij, cink i selen te omega-3 masne kiselina i riblje ulje smanjuju upalu i podižu imunitet.
VITAMIN C (500 -1.000 mg jedan do tri puta dnevno) – kao antioksidans i za imunološki podršku.
PROBIOTICI, Lactobacillus acidophilus – probiotici ili prijateljske bakterije mogu pomoći smanjiti alergijsku reakciju. Studija je pokazala znatno smanjenje simptoma u odnosu na placebo.
KOENZIM Q10 (100-200 mg prije spavanja) – kao antioksidans i za imunološku aktivnost.
KVERCETIN – neka istraživanja pokazuju smanjenje simptoma upotrebom prirodnog antihistaminika kvercetina.