Mnogo je razloga zašto volimo čokoladu, pogotovo kad nam se prišulja želja na slatkim. Pokazalo se kako redovito konzumiranje čokolade može potaknuti zdravlje mozga, pamćenje i imunitet te poboljšati raspoloženje. Ipak, prednost dajte tamnoj čokoladi koja predstavlja značajan izvor flavonoida, biljnih spojeva koji pokazuju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. A na sljedećim destinacijama možete uživati u svoj raskoši i bogatstvu ove poslastice, i jednim potezom zadovoljiti svoju glad za putovanjima i čokoladom.
Beč za originalnu sachericu
Torta od čokolade, tanko prevučena pekmezom od marelice, a zatim prekrivena tamnom čokoladnom glazurom, Sachertorte je dobila ime po svom izumitelju, Franzu Sacheru. On je 1832. godine osmislio ovaj desert kako bi impresionirao svog poslodavca, Klemensa Wenzela, princa Metternicha, i time stekao slavu i bogatstvo. Godine 1876. njegov je sin Eduard otvorio Hotel Sacher, i upravo tamo možete kušati poznatu slasticu.
Graz za posjet tvornici čokolade
Mjesto gdje možete saznati priču o kakau i čokoladi, ali i ono još bolje, degustirati svaku vrstu čokolade koja se proizvodi u Tvornici čokolade Zotter. Čokoladne fontane, čoko-bar, vruća čokolada ili bombonijere složena prema vašim željama dovoljan je razlog za izlet do okolice Graza i posjet ovom čokoladnom carstvu.
Torino za bicerin con biscotti
Čokolada je duboko ukorijenjena u bogatoj povijesti Torina, otkad je u 17. stoljeću grad osmislio vlastitu inačicu čokoladnog napitka. Poznat kao bicerin, ovaj napitak kojem je teško odoljeti kombinira espresso, čokoladu i punomasno mlijeko – a recept je ostao isti kao i prije 300 godina. Doživite okus povijesti grada iz prve ruke tako što ćete uhvatiti mjesto u jednom od lokalnih kafića te uživati u bicerinu uz keksiće biscotti.
Pariz za okus francuske čokolade
Pariz, poznat kao it-grad za gastro fantazije i slastice, usavršio je čokoladni zanat do razine umjetnosti. Najbolje mjesto za isprobavanje francuske čokolade je La Maison du Chocolat – od makarona do bogatih pralina, sigurno ćete pronaći slatku deliciju i za sebe. Kombinirajući klasične i inovativne tehnike, nije čudo da se ovdje proizvode neke od najboljih čokolada na svijetu.
Madrid za kasni churro
Madridske chocolaterías (također poznate i kao churrerías) pravo su mjesto za degustirati churro, dugačak štapić od prženog tijesta, uronjen u gustu čokoladnu kremu. Štoviše, to ćete moći učiniti i kad vas uhvati najljuća želja za slatkim jer je većina churrerías otvorena i u sitnim satima – tako poznata Chocolatería San Ginés, otvorena još 1894. godine, radi 0-24.
Meksiko za vruću čokoladu
Za kraj, posjetite kontinent s kojeg čokolada i potječe – sama riječ čokolada dolazi od majanske riječi xocoatl – i okusite vruću čokoladu u stilu Maya: gustu, pjenastu, gorko-slatku i začinjenu čilijem. Španjolski konkvistadori ublažili su gorak okus napitka šećerom, cimetom, bademima i mlijekom. Predlažemo da je iskušate na oba načina.
A odsjesti u hotelu od čokolade?
Ako vam je plan jesti, disati i spavati čokoladu, gdje bolje odsjesti nego u hotelu s čokoladnom temom? The Chocolate Boutique Hotel nalazi se u engleskom gradiću Bournemouth, a čokoladna fontana u sobi, degustacije i radionice izrade čokolade izmamit će svakom gostu osmijeh na lice.
Pročitaj i ovo:
• Novozelandski gradić Kaikoura novo je it mjesto za posjet u 2019. godini
• Okusi Libanona – tamo gdje je hrana sinonim za druženje
• Zamijeni zimu za ljeto: 7 destinacija za upijanje sunca usred zime