Maca je povrće iz porodice krstašica porijeklom iz dalekog Perua. Raste na andskim visoravnima na 3700 – 4300 m nadmorske visine te je jedna od rijetkih biljaka koje mogu opstati na tako visokim nadmorskim visinama.
Tajna njezine visoke otpornosti je u podzemnom korijenu, hipokotilu, koji biljci služi za pohranu hranjivih sastojaka. Hipokotilni gomolj se javlja u različitim fenotipovima, a komercijalno se uzgajaju u 3 boje: žutoj (zlatnoj), crvenoj i crnoj. Među različito obojenim gomoljima, u prosjeku je oko 60 % žutih, 25 % crvenih i 15 % crnih.
Različite skupine biološki aktivnih spojeva
Maca sadrži različite skupine biološki aktivnih spojeva, a neki od njih su macamidi i macaeni, spojevi specifični za macu, alkaloidi, fitosteroli, antocijanidini te vitamini i minerali. Maca obiluje složenim ugljikohidratom škrobom, stoga ju je radi bolje probavljivosti i okusa potrebno termički obraditi.
Bioandina Maca se podvrgava procesu želatinizacije kojom se pomoću visoke temperature i tlaka potiče želatinizacija škroba. Želatinizacijom se povećava broj sekundarnih metabolita mace, pa zato takvu macu zovemo ‘aktiviranom’.

Regulira hormonske aktivnosti i reproduktivni sustav
Bioandina Premium MIX kapsule sadrže aktivirani ekstrakt (15:1) žute, crvene i crne mace. Količina aktiviranog ekstrakta u preporučenoj dnevnoj dozi od 2 kapsule je jednaka količini od 7000 mg sirovog praha. Djeluje blago na balans cijelog organizma tako što doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti, a osim toga doprinosi i zdravlju reproduktivnog sustava.
Bioandina Premium mix se najčešće koristi kod idućih stanja:
- Blaga hormonska neravnoteža
- Neredovite i bolne menstruacije kod adolescentica
- Pubertetske akne
- Neredoviti menstrualni ciklusi: amenoreja/dismenoreja
- Perimenopauza, menopauza
- Autoimune bolesti
- Dominacija estrogena
- Umor, stres, opće mentalno stanje
Pročitaj i ovo:
- Jelena Ferk: Bioandina je jedinstvena po autohtonom asortimanu superhrane
- Bioandina redizajnirani proizvodi: novi vizualni identitet uz kvalitetu iste recepture
- Ovaj plod ima 60 puta više vitamina C od naranče – jeste li već čuli za Camu Camu?








