Otvorite kuhinjski ormarić i gotovo sigurno – negdje u kutu – čeka vas konzerva tune. Ona “za svaki slučaj”, kad ne stignete kuhati ili kad se hladnjak čini sablasno prazan. Ali u toj običnoj konzervi krije se pravo malo nutritivno blago: više od 40 grama proteina, vrijedne omega-3 masne kiseline i čitava paleta minerala i vitamina.
Nutricionisti tvrde da je tuna iz konzerve jedna od najboljih namirnica koju možete imati pri ruci – zdrava je za srce, lako probavljiva i pristupačna. A uz malo kreativnosti, u trenu se pretvara u ručak ili večeru koji će vas stvarno zasititi. Evo nekoliko ideja kako običnu konzervu tune pretvoriti u obrok koji će oduševiti vaše nepce.
6 načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok
1. Ispecite složenac od tune
Pomiješajte tunu, malo sira, kuhanu tjesteninu i povrće – pa sve zapecite desetak minuta. Ako želite zdraviju varijantu, posegnite za integralnom tjesteninom ili onom od leće i dodajte brokulu, tikvice ili grašak. Toplo, mirisno i – nevjerojatno jednostavno.
2. Napravite talijansku tjesteninu s tunom
Tjestenina s tunom, češnjakom i umakom od rajčice donosi more na tanjur. Gotova za manje od 15 minuta, a uz dodatak čilija i peršina ima baš onaj autentični, talijanski štih. Idealna večera uz čašu vina i dobru glazbu.
@cookwithay Spaghetti al tonno🍝 ingredients: -280 g of spaghetti -1 white onion •garlic • 240 g of datterini tomatoes • a dozen black olives • a spoonful of desalted capers • oil and salt • 1 can of tuna in olive oil . basil #spaghetti#cucinaitaliana#spaghettirecipe#italiancuisine#napolitano#pastanapoletana#napolifood#italianfood#pastaaltonno#EasyRecipe#pastaricette#pastalover#pastarecipe ♬ Come Prima – Tito Puente And His Orchestra & Abbe Lane
3. Pretvorite je u hladnu salatu od tune i povrća
Pomiješajte tunu, kukuruz, cherry rajčice, avokado ili edamame, a ako ste gladniji – dodajte kuhanu tjesteninu. Za preljev isprobajte kombinaciju maslinovog ulja, limuna i malo senfa. Lagano, hranjivo i spremno za ponijeti na posao.
4. Iskoristite je kao namaz
Ako ste ljubitelj brzih zalogaja, tuna se savršeno uklapa kao namaz. Pomiješajte je s majonezom ili grčkim jogurtom, ubacite limunov sok i začine po želji – i dobit ćete proteinsku paštetu koja savršeno ide na krekere ili u sendvič.
5. Oblikujte pljeskavice od tune
Kad poželite nešto “konkretnije”, pljeskavice od tune su odličan izbor. Pomiješajte tunu s jajetom, malo krušnih mrvica i začinskim biljem, oblikujte i ispecite. Poslužite ih uz svježu salatu, tartar umak ili ih ubacite u pecivo – i imate zdraviji burger.
@lovenaheeda Easy, tasty, healthy tuna patties! Full recipe in the link #goodmoodfood #foodtiktok #foodtok #recipeideas #tuna ♬ SHIMMY SONGTRADR 30 HIT WONDER – Artist manager manager
6. Zamotajte tunu u tortilju
Idealno rješenje za ručak “u pokretu”. Tuna, malo avokada, salata i povrće po izboru – sve zamotano u tortilju. Zasitno, praktično i spremno za ponijeti. Dodajte kap limunovog soka ili jogurt umak i imate savršeni balans okusa i energije.
Sljedeći put kad otvorite konzervu tune, ne gledajte na nju kao na “rezervu”, nego kao na priliku da za par minuta pripremite obrok koji hrani tijelo. Tuna nije dosadna – samo čeka da joj date novu ulogu na vašem tanjuru.
Pročitaj i ovo:
- Omega-3 masne kiseline – vaš adut za zdravlje srca i krvožilnog sustava
- Nije sve u genima, ima nešto i u omega-3 masnim kiselinama
- Laneno ulje: Klasik među biljnim uljima bogat omega-3 masnim kiselinama







