Prema svjetskoj statistici, među prvih 10 bolesti koje uzrokuju invaliditet čak osam ih je neurološke prirode, i to prije svega Alzheimerova bolest i demencija, ali i poremećaji koji narušavaju mentalno zdravlje, kao što su anksioznost i depresija. U Europi neurološke bolesti uzrokuju smanjenje godina zdravog života za čak 23 %, zbog čega je zdravlju mozga nužno posvetiti pažnju koju zaslužuje.
Jedan od faktora koji uvelike utječe na naše pamćenje, razmišljanje i koncentraciju svakako je hrana. Kad je riječ o zdravlju mozga, esencijalne omega-3 masne kiseline pokazale su se ključnima za pravilan kognitivni razvoj i ponašanje. Tako simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina uključuju umor, slabo pamćenje, probleme sa srcem, promjene raspoloženja, depresiju i slabu cirkulaciju.
Smanjeni rizik od Alzheimerove bolesti
Nekoliko je studija povezalo prehranu bogatu određenim ribama sa zdravljem mozga i smanjenim rizikom od pojave demencije i Alzheimerove bolesti. Smatra se da su za ovu korist ponajviše zaslužne omega-3 masne kiseline pronađene u određenim vrstama ribe, zbog čega istraživači sugeriraju kako prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti rizik od razvoja demencije.
Istraživanje koje je pratilo više od 2.000 starijih žena i muškaraca tijekom razdoblja od gotovo pet godina došlo je do zaključka kako je prehrana s visokim udjelom ribe bogate omega-3 masnim kiselinama povezana s manjim rizikom od razvoja demencije.
Istraživači su posebno proučavali omega-3 masne kiseline DHA (dokozaheksaenska kiselina) i EPA (eikosapentaenska kiselina), pronađene u lososu, srdelama, tuni i skuši. Smatra se kako EPA i DHA mogu predstavljati zaštitni faktor u sprečavanju demencije zbog svojih kemijskih i bioloških svojstava. Na primjer, one služe kao građevni blokovi za membrane zaštitnih stanica mozga i mogu pomoći ublažiti upalu koja može ugroziti zdravlje stanica mozga.
S druge strane, namirnice poput mesa i mliječnih proizvoda u kojima su zastupljene zasićene masne kiseline, osobito palmitinska kiselina, povezana je s povećanim rizikom od demencije, navodi dr. sc. Deborah Gustafson sa Sveučilišta u Göteborgu, Institut za neuroznanost i fiziologiju, u Švedskoj. Rezultati studije upućuju kako bi prehrana s ciljem sprečavanja pojave Alzheimerove bolesti trebala biti bazirana na namirnicama poput ribe te voća i povrća, s niskim udjelom zasićenih masnih kiselina.
Zaboravite na probleme s pamćenjem
Omega- 3 masne kiseline također mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga i usporavanju promjena povezanih sa starenjem, poput gubitka pamćenja. Studija iz 2011. godine, objavljena u časopisu Neurology, pokazala je kako osobe s niskom razinom omega-3 masnih kiselina, osobito onih pronađenih u ribi kao što je dokozaheksaenska kiselina (DHA), imaju veću vjerojatnost od pojave problema s pamćenjem.
Rezultati istraživanja sugeriraju kako prehrana u kojoj nedostaje omega-3 masnih kiselina može uzrokovati brže starenje mozga. Osobe s nižim razinama omega-3 masnih kiselina u krvi imale su manji volumen mozga, što je bio ekvivalent strukturi mozga starijoj dvije godine, navodi dr. Zaldy S. Tan, Easton Center for Alzheimer’s Disease Research, Los Angeles.
Prethodne su studije već pokazale kako osobe čija je prehrana bogata masnim ribama poput lososa i tune imaju manji rizik od bolesti srca, moždanog udara i demencije. Osim prehrane, na zdravlje mozga utječe i kvalitetan san te dovoljno fizičke aktivnosti. Održavanje mentalne aktivnosti također može pomoći usporiti gubitak pamćenja i druge mentalne probleme – križaljke, zagonetke, memori igre ili druga aktivnost koja angažira mozak, pa čak i povremena zamjena ruke kojom jedemo, prisilit će mozak da ostane aktivan i usporiti pad mentalnog kapaciteta.
Pročitaj i ovo:
• Hrana za mozak – vratite oštrinu svom pamćenju
• Napuni svoju košaricu omega-3 masnim kiselinama
• Sve prednosti spavanja: Kvalitetan san može zaštititi vaš mozak od Alzheimerove bolesti