Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Zašto je teže trčati vani nego na traci – i što to znači za tvoje tijelo
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Najbolji čaj za gubitak visceralne masti – dijetetičari otkrivaju koji stvarno djeluje
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Dr. Katarina Čolak: “Kod moždanog udara svaka minuta može spasiti život!”
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • Imate narcisoidnog člana obitelji? Evo kako izaći s njim na kraj
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Događanja 400 tisuća tona otpada od hrane godišnje u Hrvatskoj

  • Događanja

400 tisuća tona otpada od hrane godišnje u Hrvatskoj

Od danas i sami možemo mijenjati statistike nabolje, a evo i kako...

  • Posted on 24. studenoga 2022.24. studenoga 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Filip Popović
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Zapanjujući su podaci koliko hrane godišnje bacamo. Procjene su da u Hrvatskoj po glavi stanovnika godišnje bacimo čak 70 kilograma. Panel Održivost u gastronomiji u organizaciji hrvatskog Cateringa Lisak dao je uvid u jedan novi, drugačiji način razmišljanja i poslovanja naročito kad je gastronomija u pitanju. Problem bacanja hrane upravo je u vrijeme blagdana koji nas očekuju i najizraženiji. Cijena količine otpada od hrane iznosi zapanjujućih 140 milijardi eura, a istovremeno 790 milijuna ljudidiljem svijeta nema dovoljno hrane. Predstavljamo i neke od primjera kako u vlastitom domu možemo mijenjati stvari.

“Odlučili smo jasnim porukama potaknuti sve nas na razmišljanje o problemu bacanja hrane. Upravo sada kad nas očekuje vrijeme slavlja i povećane potrošnje hrane. Nakon više od 8 milijuna pripremljenih obroka te 20 tisuća eventa razvili smo model kojim pozivamo sve na promišljanje o ovom problemu te da zajedno u Hrvatskoj pokrenemo trend održivosti u gastronomiji!”, istaknula je Ana Lisak.

Odgovornost se sastoji u razumijevanju utjecaja na okoliš kroz procese i praksu hranjenja. Prehrana nije tek puko hranjenje koji formiraju mnijenja, već zahtjev za visokom kvalitetom, raznolikošću i odgovornim praksama u svim dijelovima prehrambenog lanca.

Morana Mijač, Sanja Kalambura, Ana Lisak, Lea Marija Pavlić, Mia Bosanac

“Kao kuhari i kulinarski znalci dužni smo biti predani u svom radu da očuvamo i brinemo za svoj planet, a to ćemo učiniti najprije kroz brigu o svom lokalnom proizvođaču, edukaciji svojih kolega i kroz vlastite pozitivne promjene u praksi. U kreiranju individualnih menija za klijente veliku važnost pridajemo iskoristivost namirnice i optimizaciju porcija s obzirom na nutritivnu vrijednost namirnice. Kroz raznovrsne projekte u kojima smo sudjelovali, a imali su težište u održivosti i ekologiji, glavni naglasak je na dvije stvari: lokalnosti i sezonalnosti. Tu je početak mantre o održivom razvoju u našoj industriji. Svakako je bitno razumjeti i food waste koncept u kojem hrana nije namijenjena bacanju, namirnica mora biti iskorištena u najboljoj mogućoj mjeri jer održivost znači i odgovornost!”, istaknula je Morana Mijač, chef edukator & konzultant.

Na svakodnevnoj bazi svako bi kućanstvo godišnje mogli smanjiti otpad od hrane i do nekoliko desetaka kilograma. “Važan princip unutar kuhinje je priprema koja je temelj za dobru organizaciju rada, ali je i veliki faktor u održivom konceptu. Na primjer, priprema temeljca za razna jela može se smatrati najodrživijom fazom u kuhinjskoj pripremi jer se lako radi i od ‘otpadaka’ povrća ili ne tako savršenih komada koji više nemaju funkciju, primjerice u nekoj salati ili glazirani na tanjuru. Kora češnjaka odličan je primjer začina za razna jela, jer je savršen aromatik i vrlo često ga u tu svrhu i koristimo u našim jelima!”, istaknula je Lea Marija Pavlić iz Cateringa Lisak.

  • Popečci od povrća s XO umakom
  • Okruglice od ostaka piletine, mlinaca i temeljca
  • Juha od mrkve, naranče i đumbira

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje baci 400 tisuća tona otpada od hrane, a najveći dio toga je otpad voća i povrća, dok je u svijetu onaj od kruha.

“Količine hrane koje se bacaju po stanovniku su zabrinjavajuće. 50 od 70 kg bačene hrane otpada na domaćinstva. Možemo maksimalno djelovati na  osvješćivanje ljudi na pripremu hrane u domaćinstvima. No ostaje i sektor uslužnih djelatnosti, restorana, gdje je svaka inicijativa u kontekstu zelene priče i više nego potrebna. Danas su sve popularniji održivi restorani i hoteli. Smanjenje otpada je jedna od tih tema!”, izjavila je izv. prof. sc. Sanja Kalambura, Veleučilište Velika Gorica, prodekanica za znanost.

Ususret blagdanima koji su pred nama razmislimo o prekomjernoj potrošnji hrane te otpadu koji ćemo proizvesti. Etablirano poslovanje treba podići na nove razine u kojima ćemo biti sudionici aktivne promjene i svijesti o važnosti svih procesa industrije, te tako vratiti društvenoj i poslovnoj zajednici, ne samo kroz pomno osmišljene menije i ukusnu hranu, već i kroz kulturu održive gastronomije i poslovanja.

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Događanja

Krav Maga Hrvatska podiže svijest o nasilju nad ženama i uči ih kako se zaštititi

  • Posted on 24. studenoga 2022.24. studenoga 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Predstavljamo

U Hrvatsku napokon stigao OPPO – jedan od vodećih proizvođača pametnih telefona u svijetu

  • Posted on 24. studenoga 2022.24. studenoga 2022.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Događanja

Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.

  • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Događanja

Održan prvi Medikor Pharma Club – novo mjesto povezivanja i inspiracije za ljekarnike

  • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: mEDIKOR PR
  • Foto: mEDIKOR
Pročitaj
  • Događanja

„Parazitska posla“ donijela smijeh, suze i prepune redove kazališta Gavella

  • Posted on 14. listopada 2025.14. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Filip Popović
Pročitaj
  • Događanja

Zorinih 5 – Brend Zorina mast proslavio pet godina uspjeha

  • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Događanja

Croatia Airlines dočekao Dubrovnik – sedmi novi zrakoplov

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: croatia airlines PR
  • Foto: Šime Lugarov, Airbus
Pročitaj
  • Događanja

Ovog vikenda održat će se tradicionalno obilježavanje Dana ružičaste vrpce

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Pr objava
  • Foto: Filip Popović
Pročitaj
  • Događanja

Lov na tihog ubojicu: Provjerite svoje brojeve, da ne bi bilo prekasno!

  • Posted on 25. rujna 2025.25. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Događanja

Uz poznata lica i biserne osmijehe, Štimac Dental Centar proslavio 40 godina izvrsnosti

  • Posted on 15. rujna 2025.15. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: Patricia Jerković
NAC sirup
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Moždana magla ne pogađa samo starije – mlađi od 40 sve češće gube fokus

    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako manje sjediti svaki dan – 8 jednostavnih navika za zdravije tijelo i bistriji um

    • Posted on 28. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Zdrave, ali opasne za zube: 5 namirnica koje su neprijatelji vašeg osmijeha

    • Posted on 28. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Pileća prsa ili zabatci? Nutricionisti otkrivaju što je zdravije

    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Čoko-banana muffini: Zdravi proteinski desert koji topi kilograme i gradi mišiće

    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Zašto je teže trčati vani nego na traci – i što to znači za tvoje tijelo
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • 2
    Najbolji čaj za gubitak visceralne masti – dijetetičari otkrivaju koji stvarno djeluje
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Dr. Katarina Čolak: “Kod moždanog udara svaka minuta može spasiti život!”
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • 4
    Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • 5
    Imate narcisoidnog člana obitelji? Evo kako izaći s njim na kraj
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Prijateljstvo kao najjači anti-age: Evo kako bliski odnosi usporavaju starenje
    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Preskačete zagrijavanje? Evo zašto to nikako ne biste smjeli
    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Infuzija pozitivnosti: Svijet u kojem su ranjivost, suosjećanje i nježnost znakovi snage, a ne slabosti
    • Posted on 27. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: privatna arhiva, Instagram Infuzija pozitivnosti
  • Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti
    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels, freepik
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.