Advertisement
Komplementarna medicina

Mršavite uz akupresuru

Iako zvuči pomalo nevjerojatno – akupresurnim pritiskom na određene točke u tijelu može se kontrolirati apetit, stimulirati probava i metabolizam

Mršavite uz akupresuru

Akupresura je drevna tehnika tradicionalne kineske medicine, usko vezana uz akupunkturu jer počivaju na istim principima. Jedina je razlika to što se kod akupunkture koriste metalne iglice, a kod akupresure – pritisak prstima na određene točke u tijelu.

Osim prstima, pritisak se može provoditi i laktovima i koljenima, ali i nekim posebnim akupresurnim oruđima – kao što su akupresurne kuglice i posebno dizajnirani madraci.
 
Akupresura i debljina
 
Debljina je postala jedan od najvećih zdravstvenih problema modernog svijeta i gotovo je nevjerojatno da, dok se još  uvijek veliki dio stanovnika naše Planete bori protiv gladi – onaj drugi dio brine kako skinuti kilograme. 
 
U posljednje vrijeme, sve se više popularizira multidisciplinarni pristup u mršavljenju što znači da se preporučuje suradnja različitih liječnika, nutricionista, kineziologa, fitoterapeuta pa čak i liječnika komplementarne medicine kako bi se postigao najbolji efekt.
 
U tom smislu i suradnja sa stručnjakom za akupunkturu i akupresuru može dati dodatni poticaj u što uspješnijem gubitku kilograma. 
 
Upravo je u tijeku velika studija koja se provodi kroz 18 mjeseci koja će i znanstveno potvrditi ili opovrgnuti djelovanje akupresure na gubitak kilograma, ali dok rezultati studije još uvijek nisu objavljeni – pouzdat ćemo se u subjektivni osjećaj osoba koje svjedoče o tome koliko im je akupresurna tehnika pomogla u gubitku kilograma.
 
Za razliku od akupunkture – akupresura se vrlo lako može sama primjenjivati i jednom kada pronađete točke na tijelu na koje treba djelovati doista je lako koristiti je.
 
Kako djeluje akupresura
 
Cijeli proces usmjeren je prema kontroli apetita, djelovanju na metabolizam i probavu pomoću stimulacije određenih točaka na tijelu. Uz to, ova tehnika se može koristiti i za eliminaciju stresa i drugih negativnih emocija koji se često javljaju kod osoba koje imaju problem s debljinom.
 
U kineskoj medicini, takve se negativne emocije poistovjećuju s negativnom energijom, koja, ako se ne smanji i ublaži, može djelovati na metabolizam i općenito izbaciti organizam iz ravnoteže i time doprinijeti ponovnom dobivanju na težini.
 
Akupresurne točke za mršavljenje
 
Kako biste savladali akupresuru za mršavljenje – potrebno je ponešto naučiti o akupresurnim točkama na tijelu. Jednom kada ih identificirate te se točke stimuliraju laganom masažom ili pritiskom.
Naše tijelo ima preko 1000 akupresurnih točaka te je početnicima vrlo teško snalaziti se na kompliciranim akupunkturnim mapama koje pokrivaju sve točke – zato smo za vas priredili ovaj jednostavni crtež koji će vam pomoći da se okušate u akupresuri.
 
Kako provoditi akupresuru za kontrolu apetita?
 
Za početak ćemo vam objasniti kako akupresurom najjednostavnije provesti metodu kontrole apetita.
Započnite s točkom na uhu koja kontrolira apetit čija će stimulacija pomoći smanjiti želju za prekomjernim unosom hrane. Na slici uha ćete tu točku naći kao Hunger i označenu crvenom zvjezdicom.
 
Započnite svaku akupresurni tretman za mršavljenje s ovom točkom, također završite svaki tretman s tom točkom. Pronaći ćete je tako da, gledajući se u zrcalo, položite prste na svaku stranu čeljusti, pokraj ušiju. Nekoliko puta otvorite i zatvorite čeljust i položite jedan prst na mjesto gdje osjećate najjače pomicanje čeljusti. Prst bi vam se trebao naći na točki koje je ucrtano na slici kao Hunger. Stisnite to mjesto zajednički kažiprstom i palcem i držite pritisak kroz tri minute na oba uha.
 
Ovaj postupak provodite dvaput dnevno  i javljajte nam napredak!
  
Izvor: National Center for Complementary and Alternative medicine
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Mršavite uz akupresuru- komentira medekica medekica
    po?injem danas :)

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se