EKOZONA, prva domaća ekološki certificirana robna marka, predstavila je na demonstracijskoj radionici novitet u svojoj ponudi – EKOZONA ulje konoplje. Radionica se održala u biobistrou „Zrno“ pod vodstvom nutricionistice Jasmine Vrbanec. EKOZONA ulje konoplje proizvedeno je hladnim prešanjem sjemenki industrijske konoplje iz kontroliranog uzgoja te ne sadrži pesticide ni aditive.
Nepravda koja se sustavno nanosila jednoj od najstarijih i najkorisnijih biljaka poznatih čovjeku tek se u posljednje vrijeme počela ispravljati. Ulje konoplje sadrži idealan (3:1) omjer omega 6 i 3 esencijalnih masnih kiselina, pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi, a i izvrstan je izvor vitamina E (100-150 mg/100 g). – izjavila je Jasmina Vrbanec, nutricionistica i voditeljica demonstracijske radionice.
EKOZONA ulje konoplje 250 ml
EKOZONA ulja, dio segmenta koji bilježi najveći rast prodaje unutar EKOZONA asortimana, bogatija su za još jednog predstavnika koji će dodatno upotpuniti ponudu. Riječ je o ulju konoplje dobivenom hladnim prešanjem sjemenki organski uzgojene industrijske konoplje. Ulje sadrži idealan omjer omega 6 i 3 esencijalnih masnih kiselina te gama linolensku kiselinu koja održava hormonalnu ravnotežu organizma, čime ublažava simptome ekcema, neurodermitisa, PMS-a, psorijaze i akni. Zbog svoje osjetljivosti na svjetlost, toplinu i oksidaciju, ulje konoplje ne podnosi zagrijavanje i pogodno je za pripravljanje gotovih jela, poput hladnih salata, smoothiesa, juha ili deserta. Preporučena dnevna doza EKOZONA ulja konoplje dvije je do tri žličice, a pronaći ga možete u Konzum prodavaonicama po cijeni od 79,90 kuna za 250 ml.
Recepti za primjenu ulja konoplje u svakodnevnoj prehrani
Ulje od konoplje za doručak – Müsli za doručak
Sastojci:
– 150 g EKOZONA čokoladni müsli
– 200 g SOJADE jogurt od borovnice
– 1 jušna žlica EKOZONA ulja od konoplje
– Posuti sjemenkama konoplje
Priprema: Müsle prelijte voćnim jogurtom u kojeg ste umiješali žlicu ulja od konoplje. Posipati sjemenkama konoplje.
Ulje od konoplje za ručak – Salata od integralne tjestenine
Sastojci:
– 1 i pol šalica kuhanog EKOZONA slanutka
– 2 šalice EKOZONA kuhane penne tjestenine
– 1 šalica EKOZONA kiselih krastavaca narezanih na kockice
– 1 šalica EKOZONA mrkve
– 1 EKOZONA crveni luk narezan na tanke polumjesece
– prstohvat soli, malo EKOZONA maslinovog ulja i EKOZONA jabučnog octa
– 1 vezica peršina ili svježeg bosiljka
Preljev za salatu:
– 300 gr kuhanog EKOZONA slanutka
– 4-5 žlica tahinija (namaz od sezama)
– 4-5 režnjeva češnjaka
– 1,5 dcl soka od limuna
– 3 jušne žlica EKOZONA ulja od konoplje
Priprema: Tjesteninu kuhati u slanoj vodi oko 7 minuta. Slanutak namočiti preko noći i kuhati u ekspres loncu 45 min – 1 h, s malom količinom soli. Ohlađenu tjesteninu i slanutak pomiješati sa sitno nasjeckanim kiselim krastavcima, blanširanom mrkvom izrezanom na kolutiće te kolutićima svježe isjeckanog luka.
Salatu začiniti uljem octom i soli. Dodati preljevom čije sastojke prethodno izmiksajte štapnim mikserom.
Prije serviranja saltu možete ukrasiti svježim bosiljkom, posipajte prženim EKOZONA sezamom ili naribajte sir.
Ulje od konoplje za večeru – Proteinski shake
Sastojci:
– 1 šalica EKOZONA biljnog napitka od zobi
– 1 eko banana
– 1 jušna žlica EKOZONA ulja od konoplje
– 1 jušna žlica EKOZONA slada od agave
– 1 jušna žlica praha od konoplje
– 1 žličica prženih i usitnjenih EKOZONA lješnjaka
Priprema: Sastojke izmiksajte u gustu pjenastu tekućinu koristeći blender ili štapni mikser, piti rashlađeno i svježe pripremljeno
Fotografije koji dolaze uz recepte može pronaći na linku.