U Šibeniku će se od 29. svibnja do 1. lipnja 2014. godine održati Prva međunarodna konferencija Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!, jedinstvena manifestacija koja ima za cilj promovirati mediteransku prehranu u Hrvatskoj i na Mediteranu, s naglaskom na njezine znanstvene, ekonomske, kulturne i društvene vrijednosti.
Program konferencije Taste the Mediterranean sastoji se od dva dijela: znanstvenog skupa s vrhunskim hrvatskim i svjetskim predavačima i stručne radionice u Hotelu Ivan – Solaris Beach Resort i Festivala Okusi Mediteran u staroj jezgri Šibenika na kojem ćete moći posjetiti panele i specijalizirane radionice, mediteranska tržnicu (prodajna izložba proizvoda), prvi Cro-wine festival pod zvijezdama kao i kulinarski show velikih mediteranskih chefova
Hrvatska mediteranska prehrana nedavno je uvrštena na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Riječ je o prehrani, proizvodima, kulturi, stilu života i tradicijama koje čine bogatstvo življenja na Mediteranu i na hrvatskom Jadranu.
Mediteranska prehrana prema definiciji UNESCO-a
Mediteranska prehrana predstavlja skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane. Mediteransku prehranu karakterizira prehrambeni model koji je ostao konstantan tijekom vremena i prostora, a koji se uglavnom sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svježeg ili sušenog voća i povrća, umjerene količine ribe, mliječnih proizvoda i mesa te mnogih začina, a tu su i vino ili razne biljne infuzije, uz poštivanje uvjerenja svake zajednice.
No, mediteranska prehrana (od grčkog diaita, ili način života) obuhvaća više od same hrane. Promiče društvenu interakciju, jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti. Nastala je tako bogata baština pjesama, priča i legendi. Taj je način života ukorijenjen u teritoriju, te poštuje biološku raznolikost, osigurava očuvanje i razvoj tradicionalnih aktivnosti i obrta vezanih uz ribolov i uzgoj životinja u mediteranskim zajednicama. Žene igraju posebno važnu ulogu u prenošenju znanja, kao i poznavanju rituala, tradicionalnih plesova, svečanosti te očuvanju vještina.
Konferencija Taste the Mediterranean prva je u nizu manifestacija istoimenog dugoročnog projekta koji želi:
• očuvati svjetski priznatu kulturnu baštinu
• popularizirati znanstvene aspekte mediteranske prehrane, u cilju očuvanja zdravlja
• podržati proizvođače autohtonih proizvoda i vina vrhunske kvalitete
• podržati lokalnu poljoprivredu
• promicati održivi razvoj i ekološki pristup
• promovirati mediteransku kuhinju, kao dio turističke ponude
• educirati mlade generacije zdravoj i ukusnoj prehrani
Pokrovitelji konferencije Taste the Mediterranean
Predsjednik Republike, gospodin Ivo Josipović
Ministarstvo kulture RH
Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO
Grad Šibenik
TZ Šibenik
TZ Šibensko-kninske županije
Hrvatski liječnički zbor
Organizacijski odbor
Ingrid Badurina Danielsson, dipl.polit.
Prof. dr.sc. Željko Krznarić, dr. med.
Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing.
Doc.dr.sc. Ines Banjari, dipl.ing.
Andrea Zavorović, prof.
Organizator
LANIVA d.o.o.
www.tastethemediterranean.eu
info@tastethemediterranean.eu