Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Narcisoidni šef ili kolega na poslu? Evo kako izaći na kraj s njima
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
165

Početna stranica Zdravlje Prehrana Zašto je dobro jesti juhu?

  • Prehrana

Zašto je dobro jesti juhu?

Piše: doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender. Velika prednost juhe je to što kao samostalan obrok organizmu istovremeno osigurava toliko neophodnu tekućinu i nutrijente i to u obliku u kojem ih organizam najlakše apsorbira te samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja

  • Posted on 6. veljače 2014.2. rujna 2019.
  • 3 min
  • Autor: dr. sc. Darija Vranešić Bender
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
Priprema juhe može se svrstati među čovjekova najstarija kulinarska umijeća, a datira još iz razdoblja kada je čovjek upoznao lonac. Širom svijeta, u različitim civilizacijama i kulturama, juha je oduvijek bila izrazito cijenjena zbog svojih okrjepljujućih „moći“. Danas, uz dobro ukorijenjeno tradicionalno vjerovanje, postoje i znanstvene potvrde o zdravstvenim prednostima konzumacije juhe. 
 
Juha je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas tješi, krijepi, liječi i nerijetko nas podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu obitelji. Pileća juha dokazano pomaže kod prehlade i začepljenog nosa, juha od rajčice je narodni lijek za mamurluk, a odnedavno se konzumaciji juhe pripisuju i neki novi prehrambeni aduti. Naime, pokazalo se da juha može biti odličan saveznik pri gubitku suvišne tjelesne mase i održavanju vitke linije. 
 
Istraživanja su pokazala da juha kao predjelo može smanjiti ukupni unos kalorija unesenih u glavnom obroku. U jednom istraživanju znanstvenici su muškarcima i ženama 15 minuta nakon što su pojeli šalicu i pol do dvije šalice juhe davali tjesteninu koje su mogli pojesti koliko su htjeli. U drugoj su prilici ispitanici također dobili tjesteninu, ali bez juhe kao predjela. Rezultati su pokazali da su ispitanici unijeli 20 % manje kalorija kad su pojeli juhu prije glavnog obroka. 
 
Smanjuje tjelesnu masu, pomaže kod prehlada
 
Također, stručnjaci iz British Nutrition Foundation objavili su kako konzumacija hrane koja sadrži visoku razinu vode može biti ključna za smanjenje tjelesne mase. Naime, jela s visokim udjelom vode, uključujući tjesteninu i rižu koje lako apsorbiraju tekućinu, kao i juhe i variva, omogućuju duže zadržavanje osjećaja sitosti. Ipak, njihovo istraživanje je pokazalo kako ovakav učinak nije moguće postići jednostavno ispijajući čašu vode uz obrok – tekućina mora biti sastavni dio hrane koja se konzumira. 
 
Dakle, poznato je da započinjanje obroka s juhom povećava sitost i smanjuje unos energije. No vrijedi li to za bilo kakvu juhu? Studija objavljena u časopisu Appetite provedena je s ciljem da se dobije odgovor upravo na to pitanje. Skupina od 60 muškaraca i žena je tijekom 5 tjedana dobivala besplatan ručak koji je započinjao juhom. Juhe su bile različite: bistra, s komadima povrća ili krem juhe od povrća. Pokazalo se da bilo kakva juha smanjuje unos energije tijekom narednih sljedova jela za 20 %. 
 
Osim povoljnog utjecaja na tjelesnu masu, juha je i dokazani saveznik u borbi protiv viroza i prehlada. Naime, smatra se da toplina pomaže izbaciti sekrete iz pluća i sinusa, a tekućina pritom sprječava dehidraciju. Ove su postavke dokazane i nedavno provedenim istraživanjem britanskih znanstvenika. Britanci su tridesetorici prehlađenih dobrovoljaca davali topli napitak odnosno napitak sobne temperature i dokazali su da je topli napitak djelotvorniji. 
 
Nutritivne vrijednosti juhe
 
Sastav juhe ovisi o polaznoj sirovini od koje je napravljena. Svim vrstama juhe zajednički je visoki udio vode, pritom mesne juhe sadrže više proteina i mineralnih tvari poput cinka, kalcija, željeza i elektrolita, a povrtne juhe bogatije su vlaknima, vitaminima i fitokemikalijama. Fitokemikalije obično određuju boju povrtne juhe, pa je tako juha od rajčice crvena zbog sadržaja moćnog antioksidansa likopena, juha od bundeve narančasta je zbog beta karotena, a juha od brokule zelena je zbog biljnog pigmenta klorofila. Samim time, jasno je da vrijedne molekule iz povrća i mesa ostaju u juhi tijekom pripreme. 
 

Nutritivni sastav juhe čini ovo jelo nezaobilaznim dijelom redukcijskih dijeta, detoksikacijskih kura, ali i svakodnevnim okrepljujućim obrokom za sve generacije. Velika prednost juhe je to što kao samostalan obrok organizmu istovremeno osigurava toliko neophodnu tekućinu i nutrijente i to u obliku u kojem ih organizam najlakše apsorbira te samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja. 

 
 
Dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja
www.vitamini.hr
www.gastro.hr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Mršavljenje

Zelena kava mora imati minimalno 45% klorogenične kiseline

  • Posted on 3. veljače 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Prehrana

Četiri vitamina za podizanje imuniteta

  • Posted on 6. veljače 2014.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija

  • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Promo Stada
  • Foto: Depositphotos
Pročitaj
  • Prehrana

Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Hashimoto: Što jesti, a što izbjegavati kod ovog poremećaja štitanjače?

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravo srce: Ovo je doručak koji kardiolog želi da jedete češće

  • Posted on 1. veljače 2021.1. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

6 pogrešaka u kuhanju zbog kojih su vaši obroci manje zdravi

  • Posted on 28. siječnja 2021.28. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovih 10 namirnica jača vaš organizam i uspješno se bori protiv gripe i prehlade – imate li ih u smočnici?

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo M.E.V. Feller
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Sarma bez mesa: Zaokret omiljenog zimskog jela kojeg ćete obožavati

  • Posted on 7. siječnja 2021.7. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Naturala Talk: Proljetne tegobe – alergije i pedikuloze

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Flasteri protiv bora – instant rješenje koje prakticiraju holivudske zvijezde

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje

    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?

    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije

    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 5
    Narcisoidni šef ili kolega na poslu? Evo kako izaći na kraj s njima
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
165
Najnovije objave
  • Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
  • Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.