Kao drugi najveći grad Slovenije i glavni grad Štajerske, Maribor je već odavno prestao biti samo usputna stanica na putu do Austrije. Samo sat vremena vožnje od Zagreba, ugniježđen između zelenog Pohorja i slikovitih vinorodnih brežuljaka, postoji mnogo razloga za posjet Mariboru, a sve više posjetitelja to i prepoznaje. Naime, Maribor je 2012. godine bio europska prijestolnica kulture, u posljednjih se nekoliko godina nameće kao jedna od TOP 10 svjetskih turističkih destinacija prema mišljenju mnogobrojnih medija te kao središte jedne od destinacija s najbržim razvojem u Sloveniji.
Foto: Karmen Razlag
Foto: Domen Groegl
Dodajte tome rijeku Dravu pokraj koje usred samoga grada raste najstarija loza na svijetu, stara više od 450 godina i upisana u Guinnessovu knjigu rekorda, i jasno je kako se ovdje nalazi najvažnije vinorodno područje u Sloveniji. Vinska tradicija, gurmanski gušti, čarobna okolica… destinacija Maribor-Pohorje poziva vas da je istražite.
Foto: Ales Fevzer
Mariborsko kulinarsko putovanje
Poznati po svojoj lozi i vinu, Maribor i njegova okolica ujedno su hedonistička-gastro destinacija koja šarmira okusima štajerske kuhinje. Zbog raznolikosti pojedinačnih mjesta i njihovih tradicionalnih delicija, posjet bi vam se mogao višestruko isplatiti. Osim toga, Maribor je ponosno mjesto najboljeg restorana u Sloveniji, kad je objavljena prestižna rang-lista restorana La Liste za 2018. godinu, a restoran Mak je proglašen najboljim slovenskim restoranom.
Ako želite kušati lokalna štajerska jela, mariborska kulinarska ruta odvest će vas do restorana u centru Maribora, gdje ćete se moći upoznati s izvrsnom štajerskom kuhinjom kroz posjet četirima stanicama – Gostionici Pri treh ribnikih, Restoranu 7, Gostilni Maribor i Kući Stare loze.
Foto: Ales Fevzer
Pri treh ribnikih – spokoj usred gradskog parka
Spokoj triju ribnjaka u gradskom parku u kojem se nalazi ova gostionica zaslužan je za njezino ime, a krasi je još dugogodišnja tradicija i vrstan vinski podrum. Gostionica „Pri treh ribnikih“, među lokalcima poznata i pod nazivom „Kod Klička“, najstarija je gostionica u Mariboru koja radi još od 1825. godine. Iako je otad promijenila nekoliko vlasnika, ono što ostaje konstanta su vrhunska tradicionalna slovenska jela koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnima – od ribljih jela, smuđa i pastrve, teletine i divljači, do legendarne šarlote iz osamdesetih, za koju kažu da nastaje prema receptu iz 80-ih godina i ne planiraju ga tako skoro mijenjati.
Svi sastojci koji se nađu na tanjuru su lokalnog podrijetla, djelomično iz ekološkog uzgoja, a jela prati bogat izbor slovenskih vina s naglaskom na regionalnim proizvođačima. Ovdje je uobičajeno da začinsko i aromatično bilje iz okolnog vrta nađe svoje mjesto i u domaćim jelima – ružmarin, metvica, celer, bosiljak, vlasac, origano, mažuran – a svaki obrok prati pogled na ljetni vrt i ribnjake…
Restoran 7 – mladost i kreativnost
Restoran 7 (Sedem) jedini je „školski“ restoran u Sloveniji iza kojeg stoji Visoka strukovna škola za ugostiteljstvo i turizam u Mariboru. Restoran krasi inovativan poslovni model u kojem studenti obavljaju profesionalni rad samostalno, ali pod nadzorom mentora, i time svoja teorijska znanja testiraju u praksi. Ovdje na najbolji način izlazi na vidjelo mladost i kreativnost, u kombinaciji sa željom za profesionalnim rastom i učenjem, a rezultat su promišljena moderna jela tradicionalne kuhinje, tjedni jelovnici na kojima se nalaze domaće sezonske namirnice, a la carte ponuda, degustacijski meni od tri, pet ili sedam sljedova te izbor vina i pjenušaca.
Ako bi radije samo nešto prigrizli uz kavu, tu su sendviči od svježe pečenog peciva, domaće paštete i marinirane vratine, svježe cijeđeni sokovi, pa i kokteli, a omogućuju i catering te ponudu hrane za van.
Gostilna Maribor – okusi djetinjstva
U samom centru grada, na mjestu nekadašnje 18-stoljetne pivovare, nalazi se Gostilna Maribor, na čijem se meniju nalaze domaća jela i tradicionalni štajerski specijaliteti. Iz kuhinje glavnog kuhara Gregora Jagara šire se mirisi svježe pečenog kruha, kobasica, juhe od goveđeg mesa, "esigflajša", žemički s gulašem, jabučne štrudle, knedli od marelice i drugih delicija koje vraćaju u djetinjstvo. Njihov glavni adut definitivno je „Žemljica“, hrskavo pecivo s govedinom ili svinjetinom. Mirisne i svježe pečene žemljice spremaju se u vlastitoj kuhinji, na stol dolaze još tople, u pratnji goveđeg mesa te kiselog ili svježeg povrća, hrena ili bučinog ulja. Naizgled jednostavno, ali prefino.
Budući da se na tom mjestu oduvijek nalazila pivovara, ponudom pića dominira pivo, a poslužit će vam i svoje vlastito nepasterizirano i nefiltrirano pivo Rudolf. U Gostilni se nalazi i nadsvođeni podrum Apoteka, rezerviran za privatna okupljanja i druženja, gdje će vam poslužiti i domaće rakije.
Kuća Stare loze – hram vinske tradicije
Osim što je 2004. godine s potvrđenom starošću od više od 450 godina upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija loza na svijetu, Stara trta ima i svoj festival, Festival Stare loze – vrhunski turistički kulinarsko-vinsko-kulturni festival, koja počinje svečanom žetvom Stare loze te završava Martinjem u Mariboru, najvećim jednodnevnim Martinjem u Sloveniji. Tu svjetski poznatu lozu najbolje ćete iskusiti u Kući Stare loze ili na slovenskom, Hiši Stare trte u Vojašniškoj ulici.
Kuća Stare loze je vinoteka i vinski muzej, svojevrstan hram vinske kulture, koji nudi mogućnost degustacije nekih od najboljih vina ovoga kraja. Vinarija je posebno atraktivna za sve ljubitelje dobrog vina i one koje zanima vinarstvo i očuvanje izvanredne štajerske vinogradarske baštine – bilo na profesionalnoj ili amaterskoj razini. Ovdje se mogu kušati prvoklasna slovenska vina, zakoračiti tragom vinskih ruta ili pronaći autohtoni slovenski suvenir u boci.
Foto: Domen Groegl
Foto: Bogdan Želnik
Više informacija na www.maribor-pohorje.s