Istraživanja otkrivaju da elagična kiselina iz elagitanina, snažnog antioksidansa iz malina, sprječava uništenje gena P-53, najvažnijeg blokatora tumora, potiče apoptozu (programiranu staničnu smrt) tumorskih stanica, i učinkovito štiti DNK stanica od toksina. Elagitanini su spojevi iz grupe polifenola, poznati kao snažni antioksidansi, a nalaze se uglavnom u jagodičastom voću i orašastim plodovima, a najbogatiji izvor elagitanina su maline.
Iz elagitaninskog kompleksa razgradnjom u probavnom sustavu čovjeka nastaje biološki aktivna elagična kiselina. Prvi znanstveni radovi o djelovanju elagične kiseline protiv tumora datiraju iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, a najznačajnije istraživanje o djelovanju elagitanina kod ljudi započeo je 1993 godine dr. Daniel Nixon na Hollingsovom institutu za tumore Medicinskog sveučilišta Južne Karoline.
Devetogodišnje znanstveno istraživanje pokazalo je da prirodni spoj elagitanina iz maline uzrokuje G1 zaustavljanje dijeljenja kancerogenih stanica unutar 48 sati, što znači da se inhibira mitoza stanica i zaustavlja daljnji rast tumora. Utvrđeno je i da se apoptoza (programirana stanična smrt) odvija unutar 72 sata kod tumorskih stanica jednjaka, gušterače, kože, debelog crijeva, prostate, cerviksa i dojke. Sljedeći cilj je bio istražiti učinak elagitanina i elagične kiseline na stanice karcinoma debelog crijeva Caco-2 i na normalne stanice debelog crijeva CCD-112 CoN. I elagitanin i elagična kiselina izazvali su isti učinak: smanjenje ciklina A i B1, a povećanje ciklina E. Stanični ciklus zaustavljen je u fazi S, inducirana je apoptoza. Kod zdravih stanica nije došlo do apoptoze.
Ova studija je pokazala da elagična kiselina ima antikarcinogeni učinak i izaziva apoptozu mitohondrijskim putovima kod stanica karcinoma Caco-2 debelog crijeva, a da istovremeno nije izazvala apoptozu normalnih zdravih stanica. Apoptoza je proces koji se prirodno odvija kod normalnih stanica kao programirana smrt nakon određenog životnog vijeka stanice, za razliku od tumorskih stanica koje se neprekidno dijele jer su mutacijom izgubile mehanizam apoptoze, te zato tumorsko tkivo buja i raste.
U ljekarne je stigao suplement ekstrakta iz maline registriranog naziva Ellagic ActiveTM proizvođača Source Naturals (SAD), s visokom koncentracijom elagitanina.
Proizvod se može naručiti i putem našeg web shopa na stranicama www.zdravljeizivot.com ili putem e-maila bonimed@hi.t-com.hr
U istraživanju dr. Nixona također je potvrđeno da elagična kiselina iz elagitanina sprječava destrukciju tj. uništenje gena P-53 kod tumorskih stanica. Gen P-53 je najvažniji supresor (blokator) tumora u čovjeka, tj. zaštitnik od mutagene djelatnosti u stanicama. Kada gen P-53 funkcionira ispravno, on drži pod kontrolom stanične mutacije koje bi mogle rezultirati rakom.
Dodatna istraživanja ukazuju na još jedan mehanizam kako elagična kiselina inhibira tj. blokira mutagenezu i karcinogenezu u stanicama. Elagična kiselina se specifično povezuje sa DNK u stanici i tako maskira tj. prikriva vezna mjesta u DNK, na koja se vezuju mutagene ili kancerogene tvari. Na taj su način stanice zaštićene od štetnog utjecaja različitih toksičnih spojeva iz duhanskog dima, iz ispušnih plinova vozila i tvornica, te drugih štetnih spojeva koji se mogu naći u zraku, hrani i vodi. Ovo je vrlo učinkovita zaštita genoma zdravih stanica.
Elagična kiselina potvrđena je kao moćan način prevencije karcinoma jer inhibira širenje njegovih stanica i nastanak bolesti, a isto tako zaustavlja rast tumora kod osoba sa genetskom predispozicijom za bolest. Također je istraživanjima utvrđeno da elagična kiselina inaktivira neke od poznatih kancerogenih spojeva kao što su aflatoksin B1, benzopiren i dr. Istraživanja u europskim medicinskim studijama dokazuju da elagitanini iz malina pomažu bržem zacjeljivanju rana, reduciraju srčana oboljenja, obnavljaju jetru, smanjuju fibrozu jetre uzrokovanu kemijskim toksičnim spojevima.
Istraživanja potvrđuju da elagitanini pomažu u smanjenju oštećenja kromosoma u stanicama izazvanih različitim zračenjima, smanjuju neurodegenerativne bolesti, smanjuju dijabetičku retinopatiju, te imaju antibakterijska i antivirusna svojstva.
Napisala: Tatjana Ristić, mr. nutricionizma