Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Narcisoidni šef ili kolega na poslu? Evo kako izaći na kraj s njima
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
165

Početna stranica Lifestyle Ekologija Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti

  • Ekologija

Tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti

Manifestacija održana u Pazinu „Pazi što jedeš – tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti“ privukla veliki broj posjetitelja

  • Posted on 25. studenoga 2011.7. listopada 2019.
  • 3 min
  • Autor: Tanja Kocković Zaborski
  • Foto: Etnografski muzej Istre
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
Prepuno je bilo Pučko otvoreno učilište u Pazinu 19.11.2011. godine, gdje je Etnografski muzej Istre organizirao manifestaciju „Pazi što jedeš – tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti“. Posjetitelji željni informacija o zdravoj prehrani mogli su birati između stručnih predavanja i posjeta najvećem eko sajmu u Istri organiziranom ove godine. Projekt koji je nastao kao suradnja Etnografskog muzeja Istre, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i Udruge ekoloških proizvođača – Istarski eko proizvod, bio je posvećen svima onima koji razmišljaju o svom zdravlju, prevenciji suvremenih bolesti pomoću zdravih i tradicijskih obroka. 
 
O važnosti mediteranske prehrane u suzbijanju dijabetesa, ali i ostalih bolesti, na djelu sajma predviđenom za stručna predavanja, govorila je Katja Dumić, dr. med. sa Klinike za pedijatriju, KBC "Sestre milosrdnice", Zavoda za medicinsku genetiku, endokrinologiju i dijabetologiju. O važnosti stevije, batata i jama govorio je prof.dr.sc. Bruno Novak sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Brojni posjetitelji bili su iznimno zainteresirani za ovu tematiku, tako da se tražilo mjesto više. O udruzi Istarski eko proizvod i važnosti ekološke poljoprivrede govorio je predsjednik Udruge, Nenad Kuftić. Voditeljica ovog projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu naglasila je da se ljudi od početaka oslanjaju na prirodu, na ono što ih okružuje kako bi se izliječili, pa to čine i danas. 
 
Eko proizvođači iz Istarske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije nudili su svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale proizvode. Na štandu OPG Knezić iz Lepe Vesi (Hrvatsko zagorje) posjetitelji su mogli kupiti jam, ukiseljeno i svježe povrće i prerađevine, ali i dobiti savjet kako pripremiti pojedine namirnice. Izvrsne džemove od jagoda sa 70% voća predstavili su AGRO tim iz Lokvava, Gorski kotar. Iz Čakovca su na ovaj eko sajam u Pazinu stigla četiri eko proizvođača koji su posjetiteljima ponudili grah, ječmenu kašu, batat, butterut tikve, bučino ulje, likere, sokove i marmelade od kupine i maline, ali i jastuke punjene ljuskicama heljde. 
 
Članovi udruge Istarski eko proizvod ponudili su mnoštvu zainteresiranih posjetitelja brojne zdrave delicije. OPG Kuftić iz Marčane nudili su marmelade od dunja, smokava, drijenka, svježe povrće i čičoku. OPG Janušić svježe povrće i prerađevine. Med s brusnicama, kombinaciju bagremovog meda sa orašastim plodovima nudila je tvrtka A&Ž iz Buzeta. Na štandu OPG Turnšek iz Umaga posjetitelji su, između ostalog, mogli kupiti maslinovo ulje i kruh od ekološke pšenice.
 
Aktivnosti porečke Srednje škole Mate Balote predstavili su učenici koji su posjetiteljima nudili na kušanje maslinovo ulje, a njihovi kolege iz turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića nudili su zdrave i slatke zalogaje. Posjetiteljima pazinskog eko sajma predstavili su se djelatnici fažanskog dječjeg vrtića Sunce koji su posjetiteljima pripremili voćne koktele, kuglice sa rogačem, brusnicama, papajom i mangom. Uporabnim predmetima od maslinovog drva i keramike predstavili su se iz pazinske udruge za promicanje ekološke kreativnosti i stvaralaštva 5R. 
 
Velika gužva vladala je na štandu udruge "Živa hrana" iz Bala gdje su posjetitelji mogli kušati namaze i ostale pripravke od svježih namirnica. 
Ručno rađena tamna čokolada s visokim postotkom kakaa, zaslađenu stevijom ili maslac od lješnjaka, badema ili kikirikija iz manufakture čokolade "A due" iz Pule privukla je brojne posjetitelje, a tjestenina s medvjeđim lukom, koprivom ili svježi sokovi od šipka posjetiteljima su predstavili iz gospodarstva Sokić iz Slavonije. 
 
S obzirom da je sajam organiziran u studenom, u mjesecu kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti (14. studeni), posjetitelji su besplatno mogli izmjeriti šećer u krvi i posavjetovati se sa stručnjacima vezano uz pitanje dijabetesa.
 
Posjetitelji eko sajma u Pazinu imali su priliku, družeći se te sunčane subote, razgovarati i savjetovati se sa eko proizvođačima, naučiti ponešto na stručnim predavanjima ili jednostavno kupiti namirnice za zdravi subotnji objed. Mnogu su tu priliku i iskoristili.
 
 
Napisala: mr. sc. Tanja Kocković Zaborski, kustos
Etnografski muzej Istre, Pazin

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ispunjen život

Što zapravo znači prijateljstvo?

  • Posted on 22. studenoga 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Ema Jurić, Žena.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ekologija

Štedljivi kućanski uređaji

  • Posted on 5. prosinca 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Monika Galović, dipl. ing. arh.
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Ekologija

Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta

  • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?

  • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Ekološki održiva putovanja: 3 destinacije koje će vas oduševiti

  • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Ovo je prirodni dezodorans koji djeluje, a koji možete napraviti sami

  • Posted on 12. veljače 2021.12. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Održiva prehrana: 7 namirnica koje podupiru ekološki način života

  • Posted on 11. veljače 2021.11. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Klimatske promjene: 5 novih otkrića koji pozivaju na uzbunu

  • Posted on 4. veljače 2021.4. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Epsom ili gorka sol: Kakve pozitivne učinke ima na biljke?

  • Posted on 26. siječnja 2021.26. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Recikliranje odjeće: Kakvu odjeću odnijeti na reciklažu, a kakvu u otpad?

  • Posted on 22. siječnja 2021.21. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Naturala Talk: Proljetne tegobe – alergije i pedikuloze

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Flasteri protiv bora – instant rješenje koje prakticiraju holivudske zvijezde

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje

    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?

    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije

    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 5
    Narcisoidni šef ili kolega na poslu? Evo kako izaći na kraj s njima
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
165
Najnovije objave
  • Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
  • Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.