Prepuno je bilo Pučko otvoreno učilište u Pazinu 19.11.2011. godine, gdje je Etnografski muzej Istre organizirao manifestaciju „Pazi što jedeš – tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti“. Posjetitelji željni informacija o zdravoj prehrani mogli su birati između stručnih predavanja i posjeta najvećem eko sajmu u Istri organiziranom ove godine. Projekt koji je nastao kao suradnja Etnografskog muzeja Istre, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i Udruge ekoloških proizvođača – Istarski eko proizvod, bio je posvećen svima onima koji razmišljaju o svom zdravlju, prevenciji suvremenih bolesti pomoću zdravih i tradicijskih obroka.
O važnosti mediteranske prehrane u suzbijanju dijabetesa, ali i ostalih bolesti, na djelu sajma predviđenom za stručna predavanja, govorila je Katja Dumić, dr. med. sa Klinike za pedijatriju, KBC "Sestre milosrdnice", Zavoda za medicinsku genetiku, endokrinologiju i dijabetologiju. O važnosti stevije, batata i jama govorio je prof.dr.sc. Bruno Novak sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Brojni posjetitelji bili su iznimno zainteresirani za ovu tematiku, tako da se tražilo mjesto više. O udruzi Istarski eko proizvod i važnosti ekološke poljoprivrede govorio je predsjednik Udruge, Nenad Kuftić. Voditeljica ovog projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu naglasila je da se ljudi od početaka oslanjaju na prirodu, na ono što ih okružuje kako bi se izliječili, pa to čine i danas.
Eko proizvođači iz Istarske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije nudili su svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale proizvode. Na štandu OPG Knezić iz Lepe Vesi (Hrvatsko zagorje) posjetitelji su mogli kupiti jam, ukiseljeno i svježe povrće i prerađevine, ali i dobiti savjet kako pripremiti pojedine namirnice. Izvrsne džemove od jagoda sa 70% voća predstavili su AGRO tim iz Lokvava, Gorski kotar. Iz Čakovca su na ovaj eko sajam u Pazinu stigla četiri eko proizvođača koji su posjetiteljima ponudili grah, ječmenu kašu, batat, butterut tikve, bučino ulje, likere, sokove i marmelade od kupine i maline, ali i jastuke punjene ljuskicama heljde.
Članovi udruge Istarski eko proizvod ponudili su mnoštvu zainteresiranih posjetitelja brojne zdrave delicije. OPG Kuftić iz Marčane nudili su marmelade od dunja, smokava, drijenka, svježe povrće i čičoku. OPG Janušić svježe povrće i prerađevine. Med s brusnicama, kombinaciju bagremovog meda sa orašastim plodovima nudila je tvrtka A&Ž iz Buzeta. Na štandu OPG Turnšek iz Umaga posjetitelji su, između ostalog, mogli kupiti maslinovo ulje i kruh od ekološke pšenice.
Aktivnosti porečke Srednje škole Mate Balote predstavili su učenici koji su posjetiteljima nudili na kušanje maslinovo ulje, a njihovi kolege iz turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića nudili su zdrave i slatke zalogaje. Posjetiteljima pazinskog eko sajma predstavili su se djelatnici fažanskog dječjeg vrtića Sunce koji su posjetiteljima pripremili voćne koktele, kuglice sa rogačem, brusnicama, papajom i mangom. Uporabnim predmetima od maslinovog drva i keramike predstavili su se iz pazinske udruge za promicanje ekološke kreativnosti i stvaralaštva 5R.
Velika gužva vladala je na štandu udruge "Živa hrana" iz Bala gdje su posjetitelji mogli kušati namaze i ostale pripravke od svježih namirnica.
Ručno rađena tamna čokolada s visokim postotkom kakaa, zaslađenu stevijom ili maslac od lješnjaka, badema ili kikirikija iz manufakture čokolade "A due" iz Pule privukla je brojne posjetitelje, a tjestenina s medvjeđim lukom, koprivom ili svježi sokovi od šipka posjetiteljima su predstavili iz gospodarstva Sokić iz Slavonije.
S obzirom da je sajam organiziran u studenom, u mjesecu kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti (14. studeni), posjetitelji su besplatno mogli izmjeriti šećer u krvi i posavjetovati se sa stručnjacima vezano uz pitanje dijabetesa.
Posjetitelji eko sajma u Pazinu imali su priliku, družeći se te sunčane subote, razgovarati i savjetovati se sa eko proizvođačima, naučiti ponešto na stručnim predavanjima ili jednostavno kupiti namirnice za zdravi subotnji objed. Mnogu su tu priliku i iskoristili.
Napisala: mr. sc. Tanja Kocković Zaborski, kustos
Etnografski muzej Istre, Pazin