Grčevi u trbuhu i probavne smetnje, česte glavobolje, osipi i onaj osjećaj kada “nemate volje na za što” kao simptomi obuhvaćaju više od 40 % svjetske populacije, neovisno o dobi i spolu. Mislite da je uzrok navedenim simptomima posao koji radite ili opća iscrpljenost, no u većini slučajeva uzrok je ipak hrana koju jedemo, odnosno intolerancija na hranu.
Što je intolerancija na hranu?
Intolerancija na hranu događa se kada tijelo prepoznaje određenu hranu koju jedemo kao “štetnu”, iako je možda riječ o sasvim zdravoj namirnici poput jabuke ili orašastih plodova. Simptomi se manifestiraju kroz spomenute glavobolje, umor, probavne smetnje, sinusitis, razvoj astme, pretilost te razne kronične bolesti koji nastaju posljedično, ako patimo od ovog poremećaja duži niz godina.
Hipersenzibilizacija na hranu koja je uzrokovana nakupljanjem IgG antitijela (intolerancija na hranu) kronične je naravi sa skrivenim simptomima, zbog čega ju je teže dijagnosticirati od alergije na hranu.
>> Zašto je sve više ljudi intolerantno na hranu?
Simptomi su brojni i neugodni
Najčešći simptomi intolerancije na hranu su grčevi u trbuhu, nadutost, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva. Mogu se javiti i kožni problemi poput osipa, suhe kože, svrbeža, dermatitisa, akni, psorijaze i ekcema. Nisu rijetkost ni respiratorni problemi poput suhoga kašlja, astme, nadražaja ždrijela, otoka nosne sluznice, kroničnog rinitisa ili kroničnog sinusitisa. Simptomi intolerancije na hranu mogu biti i neurološke prirode, a oni se očituju kroz glavobolju, migrene, vrtoglavice i omaglicu. Također, znaju se javiti i psihološki problemi poput tjeskobe, gubitka motivacije, lošeg raspoloženja, umora ili pak hiperaktivnosti. Jedan od čestih simptoma intolerancije na hranu je i pretilost.
Iako neki ljudi mogu i sami primijetiti da im određene namirnice ne odgovaraju, bez testa na intoleranciju nije moguće dobiti točan uvid u situaciju. Test intolerancije na hranu preporučuje se svim osobama starijima od pet godina, a koji imaju spomenute simptome. Sama intolerancija na hranu odgođena je reakcija koja nastupa nakon nekoliko dana tako da se bez testiranja osobe teško može točno i precizno znati koja namirnica kod njih izaziva određene simptome.
>> 7 pokazatelja intolerancije hrane kod djece
Kilogrami se tope
Prekomjerna tjelesna težina jedan je od glavnih problema nekontrolirane intolerancije na hranu – u pojedinim ekstremnim situacijama, kod nekih je pacijenata dokumentiran gubitak tjelesne težine od 15 do 20 kg u samo mjesec dana. Kilogrami su se otopili zbog eliminacije iz prehrane namirnica na koje je utvrđena intolerancija. Baš kao i kod drugih zdravstvenih poremećaja, cilj je liječiti uzrok, a ne simptom. U ovom slučaju, pretilost je simptom intolerancije na hranu.
Nakon testa intolerancije na hranu, započinje se s primjenom jednostavnoga eliminacijskog programa prehrane – iz prehrane se izbacuju sastojci koji pokazuju visok stupanj intolerancije. Nakon uklanjanja hrane visokog stupnja intolerancije, više od 80 % pacijenata pokazuje znatno poboljšanje svojih zdravstvenih problema. Takav pristup omogućuje i gubitak težine za nekoliko mjeseci, a istodobno se uklanjaju i stalni zdravstveni poremećaji.
Kako dijagnosticirati intoleranciju na hranu?
Poliklinika Analiza prva je u Hrvatskoj počela s provođenjem testiranja još prije 16 godina. Od drugih se razlikuje po tome što test intolerancije na hranu rade po medicinskoj metodi – prilikom testiranja koriste najbolje i najskuplje reagense certificirane od strane Europske unije, isključivo za uporabu u medicinskim laboratorijima. Također, u poliklinici ćete rezultate testiranja, osim kroz razgovor, dobiti objašnjene i pismeno, s brojčanim vrijednostima vaše intolerancije na određene prehrambene namirnice.
U poliklinici postoje četiri panela intolerancije na hranu, a svaki se razlikuje po broju namirnica (64 namirnice – vegetarijanski panel, te paneli od 93, 125 i 220 namirnica). Dvoumite li se koji panel odabrati, dogovorite besplatne konzultacije kod liječnika poliklinike.
Test intolerancije na hranu može promijeniti način gledanja na prehranu. Uvriježeno je mišljenje da su intolerancija na gluten ili laktozu (mliječne proizvode) jedini oblici nepodnošenja hrane, što je netočno. Ovaj test proizvod je suvremene tehnologije te omogućuje detekciju povišene reaktivnosti organizma na više od dvije stotine različitih vrsta hrane, od mlijeka do oraha. Već danas možete napraviti prvi korak do boljeg zdravlja – brzo, profesionalno i pouzdano u Poliklinici Analiza.
Nakon prijave preko centralnog info centra (021 688 888) uzorci za testiranje intolerancije na hranu mogu se dati u poslovnim jedinicama Poliklinike Analiza u Zagrebu, Splitu, Zadru, Šibeniku i Dugopolju, kao i u suradnim laboratorijima:
Istarska županija:
Opća bolnica Pula medicinsko biokemijski laboratorij – Zagrebačka 30, Pula
Medicinsko biokemijski laboratorij Nataša Rebić Mergld – Eduardo Pascali 3a, Umag
Medicinsko biokemijski laboratorij Omero Rauch – N.Goričica 1, Buzet
Primorsko-goranska županija:
Dom zdravlja Primorsko-goranske županije MBL- Krešimirova ul. 52a
Želite promijeniti životne i prehrambene navike te osigurati kvalitetniju i zdraviju budućnost?
Javite se za besplatne konzultacije kako biste vidjeli je li vam test intolerancije zaista potreban na broj telefona 021 688 888.
Pročitajte više na www.poliklinika-analiza.hr.