Istria Wine & Walk već je nadaleko poznato događanje koje u svibnju u Istru privlači velik broj ljubitelja najfinijih vina, dobre hrane i netaknute prirode. Kao zagrijavanje za njegovo četvrto izdanje, u Momjanu se u subotu 14. travnja okupilo oko 300 šetača spremnih za sudjelovanje na prvoj Sweet Wine & Walk manifestaciji.
Sweet Wine & Walk dio je gourmet manifestacija koje organizira klaster Sjeverozapadne Istre, a ovog je puta naglasak stavljen na degustaciju Muškata momjanskog, tradicionalne sorte koja je zbog idealne mikrolokacije i posebnog načina proizvodnje zaradila Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI).
I sami smo se imali prilike uvjeriti u vrhunsku kvalitetu vina Momjanštine, uparenih s autentičnim istarskim delicijama poput mladog sira, tradicionalnog istarskog pjata, domaćih pljukanaca i štrudle od jabuka, sve to u paketu s prekrasnom istarskom prirodom. A nisu li upravo prvi dani proljeća, kada iz šikare proviruje šparoga (u tijeku su i Dani istarskih šparuga, nemojte ih propustiti!) i kada cijelim krajolikom dominiraju rascvale voćke, najljepši za posjetiti Istru?
>> Wine & Walk Istria: Aj lipo je u Istri piti i hoditi
Na brige mislite sutra
Naša je Sweet Wine & Walk vinska avantura započela u Momjanu, svjetskoj prijestolnici Muškata momjanskog, u blizini vinskog podruma obitelji Sinković. Na početnom smo se punktu opskrbili torbicom s konzumacijskom karticom za degustacije, degustacijskom čašom, vodom i mapom staze, spremni za još jedan eno-gastro vikend u Istri i spremni sve brige i probleme ostaviti negdje iza sebe pod parolom: na njih ćemo misliti sutra!
Nismo ‘djevice’, što se tiče Wine & Walka, ovo nam je treća takva avantura u dvije godine i znali smo što možemo očekivati – obilje smijeha, dobre zabave s ljudima koje bismo lako mogli nazvati istomišljenicima ili pak onima koji dijele sličan lifestyle kao i mi.
Naime, na Wine & Walk dolaze ljudi koji vole prirodu, koji su aktivni, ali i koji znaju guštati uz kapljicu (ili dvije) vina i uz autohtoni zalogaj. Ukratko, na ovakvim se događanjima možete susresti s hedonistima u relativno dobroj formi. Iako niti jedna od staza koje smo prošli u Istri, niti Wine & Walk, niti Wine & Walk by the Sea niti Sweet Wine & Walk nije prezahtjevna i može se proći i s djecom, ipak zahtijeva određenu fizičku spremu. Ono što bih jedino savjetovala jest da ne zaboravite ponijeti kapu niti kremu za sunčanje jer, iako je bilo rano proljeće, neki od sudionika su propisno izgorjeli na suncu. Bočicu vode, kartu, čašu za vino i kartu puta dobit ćete od organizatora.
Muškat do muškata
Startali smo na imanju obitelji Sinković, koja je gotovo u potpunosti orijentirana na proizvodnju muškata koji dolazi u više varijanti – suhi, polusuhi, slatki i muškat ružu, svi različitog stupnja slatkoće. Mi smo imali prilike kušati Muškat momjanski poluslatki, Muškat ružu slatki, uz domaći med, sir i orahe. Osim vina, njihovo seosko gospodarstvo San Mauro ujedno nudi domaće rakije i likere, marmelade te autohtone istarske specijalitete domaće kuhinje, a zvijezda imanja i ljubimac cijelog Momjana je praščić Jack (koristit ću deminutiv iako prase ima preko 100 kg) koji uveseljava stanovnike, ali i pridošlice. Razveselio je i nas.
Na sljedećoj su nas postaji, nakon samo dva kilometra šetnje, u predivnoj štaciji, dočekala vina vinarije Kabola – i to Kabola Muškat momjanski i Secco, uz tradicionalni istarski pjat. Iza vinskog brenda Kabola stoji obitelj Markežić, koja se uzgojem i proizvodnjom vina bavi još od 1891. godine. Vina Kabola proizvedena su od odabranih sorti grožđa sjeverozapadnog dijela istarskog poluotoka, na Momjanštini kod Buja, gdje su jedinstvena lokacija i mikroklima zaslužne za specifičnu notu njihovih vina.
Za obitelj Markežić proizvodnja vina nije samo posao, već i stil života – ta im je filozofija zaslužila brojne nagrade i priznanja, među kojima je i Luxury Travel Guide nagrada u kategoriji Traditional Wine Maker of the Year, a kao jedno od najboljih mjesta za isprobavanje tih vina pokazao se golemi hrast u dvorištu od kojega smo se jedva rastali. Ali, trebalo je krenuti dalje.
Spoj nespojivog
Vinarija Kozlović bila je naša treća stanica, gdje smo isprobali njihov muškat u kombinaciji s pljukancima sa šparogama i aromatičnim biljem iz Vale. Proizvodnjom vina bave se još od 1904. godine, a danas obiteljsku vinariju predvodi četvrta generacija vinara. U prvom su redu posvećeni tradicionalnim sortama gdje gotovo 60 % proizvodnje otpada na malvaziju, a potom na muškat i teran.
Posebno su ponosni na malvaziju Santa Lucia ’08, koja je prema ocjeni skupine utjecajnih britanskih vinskih kritičara The White Gang na velikom kušanju hrvatskih vina ispala dotad najviše ocijenjeno suho hrvatsko vino, s čak 95 bodova. I mi smo visokim ocjenama ocijenili njihova vina i sjedili na travi u masliniku, uživajući u zvuku tamburice.
Na putu do sljedeće postaje šetače je dočekalo još jedno iznenađenje, srednjovjekovna glazba kraj momjanskog kaštela, a svestrani glazbenici su nam pokazali kako zvuči srednjovjekovna izvedba Thunderstrucka. Naizgled nespojive stvari na Wine & Walku brzo postanu spojive, uživali smo.
Istra po domaći
Činilo se da je posljednja stanica ove vinske šetnje stigla prebrzo – Vinarija Prelac došla je kao šećer na kraju, gdje je poslužen njihov Muškat momjanski i štrudla od jabuka. Obitelj Prelac najprije se počela baviti ugostiteljstvom, da bi potom svoju djelatnost proširila na proizvodnju vina te ekstra djevičanskog maslinovog ulja. U njihovom su gospodarstvu autohtona vina poput malvazije, refoška i momjanskog muškata odnjegovana do vrhunske kvalitete, a savršeno se nadopunjuju s domaćim jelima i autohtonim delicijama koje možete okusiti samo u istarskom kraju, uz kap maslinovog ulje iz vlastite proizvodnje.
Iako cjenovno najpovoljniji, njihov nam se muškat najviše svidio, a dodatni razlog za popiti ovu kapljicu je i odlazak u Konobu Rino, također u vlasništvu ove obitelji, u kojoj možete uživati u svim vinima koja Prelčevi proizvode, ali i u autohtonim istarskim delicijama poput fuža s tartufima, šparogama ili s boškarinom, odličnog ombola, omboletta i sličnih jela.
Slatko je druženje završilo tamo gdje je i počelo, zabavom kod vinskog podruma Sinković, a kako drugo nego uz glazbu, ples, odličnu hranu i još bolja vina. Torbice koje su za nas priredili organizatori, za koje imamo samo riječi pohvale, sada više nisu bile pune bočica s vodom, već s buteljama vina jer smo kao suvenir iz svakog posjećenog podruma ponijeli sa sobom ona vina koja su nam se najviše svidjela.
Pozdravivši se još jednom s ‘praščićem’ Jackom, koji se u poslijepodnevnim satima taman razbudio i otišao napraviti ‘đir’ oko momjanske crkve sv. Maura, mahnuli smo na pozdrav i cijelom ovom kraju i obećali mu da se vidimo ubrzo. Možda već u svibnju na novom izdanju Wine & Walka.
Vidimo se na sljedećem Istria Wine & Walk
Samo zato što se propustili Sweet Wine & Walk ne znači da se nemate čemu radovati – sljedeće je događanje na rasporedu već 19. svibnja 2018. godine kad se održava Istria Wine and Walk. Čeka vas 11 km inspirativne šetnje, 9 vrhunskih istarskih vinara, 7 lokalnih proizvođača i ugostitelja te 7 okrjepnih stajališta.
Više informacija potražite na www.coloursofistria.com
Foto: Istria Wine & Walk
10 stvari koje moraš znati o Wine & Walku
1. Za Wine & Walk se moraš pripremiti. Pripremi se na obilje smijeha i na to da će te od možda od te aktivnosti zaboljeti trbuh ili vilica. Nadam se da to nije razlog da odustaneš od Wine & Walka.
2. Iako si došao/la šetati i piti vino, sjeti se da bi bilo dobro tijekom hodanja popiti barem 2 L vode – vruće je, ti ćeš popiti dosta vina, pazi da ne dehidriraš. Bočica s vodom će te čekati u vrećici koju ti daje organizator.
3. Na nekim dijelovima staze nema signala, ajme nesreće i žalosti za ovisnika o internetu i sreće za onoga koji se došao odmaknuti od civilizacije. I jedna i druga osoba nalaze se u tebi, na Wine & Walku se prikloni ovoj drugoj.
4. Nemoj zaboraviti kapu, sunčanica nije u modi.
5. Nemoj zaboraviti niti kremu za sunčanje, crvenilo također nije u modi.
6. Na noge obuj lagane tenisice i ponesi par flastera, zlu ne trebalo. Niti žuljevi nisu u modi.
7. Nemoj se napiti, ni to ti nije u modi. U modi je pijuckati, degustirati, uživati, ali osiguraj da u društvu imaš barem jednog antialkoholičara i neka vam taj bude vozač. Neka ‘Pedro’ vozi.
8. Vino koje ti se svidjelo, kupi odmah na licu mjesta. Iznenadit će te po kojim povoljnim cijenama možeš kupiti vrhunska vina.
9. Imaš pravo na dvije degustacijske čaše vina i tanjur hrane po postaji. S vinom nećeš imati problema jer će ga ionako biti previše, ali ako ti se neka klopa jako svidi – osoba koju trebaš potražiti je glavna kuharica. Pohvali je i, iako nije predviđeno, dobit ćeš zasigurno još jedan tanjur pljukanaca sa šparogama i divljim aromatičnim biljem. Mi smo je potražili.
10. Kad se na stranici www.coloursofistria.com objavi događanje i kada se otvori kupovina karata – kupuj odmah, nemoj čekati! Tko čeka, ne dočeka Wine & Walk jer karte uvijek planu u samo nekoliko dana.