Treći festival soli Solane Nin održao se 07. kolovoza 2014. godine. Ove godine festival su obilježila sjećanja na slana rimska vremenima i načine korištenja soli u kuhinji, ljepoti i njezi kože, a duh starih vremena oživio je i Dino Galvagno, koji je pred oduševljenim inozemnim i domaćim gostima pripremao antičke slane specijalitete. Svi okupljeni imali su priliku upoznati se s višestoljetnom tradicijom solane u kojoj se sol i dalje bere i pakira ručno.
Na poljanama Solane Nin pripremljena su cjelodnevna događanja, počevši s radionicom aromaterapije na kojoj je Nikolina Alviž Deverić, aromaterapeutkinja, posjetiteljima dočarala njegu rimskih ljepotica eteričnim uljima, kupkama i maskama s Cvijetom soli te naglasila prednosti antičke prirodne kozmetike i prirodnih sastojaka koje i danas vrlo lako možemo koristiti i pripremati. Bogati program nastavio se radionicom nutricionizma pod vodstvom nutricionistkinje Karmen Matković Melki iz Definicije hrane, na kojoj su okupljeni otkrili sve blagodati soli te njene pravilne primjene u kuhinji.
Ove godine, Solana Nin svoje je posjetitelje iznenadila i ručnim pakiranjem soli. Naime, svaki posjetitelj mogao je ručno spakirati sol te na nju napisati svoje ime i zemlju iz koje dolazi, a svi će kupci te soli znati ime i prezime osobe koja je pakirala sol. Time je Solana Nin poručila kako iza svakog njihovog paketića soli stoji osoba koja ga je svojim rukama pakirala, a svi su posjetitelji tako mogli okusiti djelić višestoljetne tradicije kojom se, između ostalog, diči ninska solana.
Popodnevni program nastavio se pričama starog Rima, a posjetitelji su mogli uživati u interpretaciji kuhinje starog Rima Dine Galvagna. Slavni kuhar pripremao je janjetinu na grillu po antičkom receptu, domaću pogaču i sirovi umak, a ulogu soli i poveznice današnje i antičke kuhinje i načina života komentirala je Karmen Matković Melki. – Festival soli u Ninu, u antičkom duhu, zanimljiv je i jedinstven kako zbog cijele ninske povijesti, tako i po poveznicama antičke i današnje kuhinje. Kako je sol prije imala veći životni značaj te je čak značila i raspodjelu moći, danas sol ima jednako veliki značaj, samo u lifestyle smislu te je danas čak i luksuzni artikl. Cvijet soli je za mene zaista cvijet u punom smislu značenja; kuham s Cvijetom soli, održavam korištenje Cvijeta soli i uživam u njemu. – zaključio je Dino Galvagno.
Antička kuhinja izazvala je pravo oduševljenje među posjetiteljima koji su pažljivo slušali i bilježili recepte i savjete. Posjetitelji su imali priliku uživati u društvu rimske straže i igrati antičke igre bacanja potkove, dok su dame same mogle izraditi kremu za ruke i peeling za tijelo, po uzoru na rimske ljepotice.
– Cvijet soli bere se ručno i najbolje je što more u Solani može dati, a naziv "cvijet" nije slučajan – nakon hlapljenja, sol izvučena iz mora s bezbrojnim listićima podsjeća na latice cvijeća. Nin je proglašen i eko-destinacijom izvrsnosti u Europi, a nema sumnje da je sa Solanom Nin, Cvijetom soli i Muzejom solane Nin turistička ponuda grada dodatno obogaćena. – izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović.
– Svim našim aktivnostima, pa tako i festivalom, želimo dočarati tradiciju solane Nin – tradicionalnu proizvodnju. Pokazali smo to i danas, organizirajući ručno pakiranje za sve posjetitelje, koji su na paketima ostavili svoje ime i prezime pokazujući tako da ninska sol nije samo još jedna proizvodnja na traci, već je u svako zrno utkan veliki trud vrijednih ljudi i ljubav prema soli. – zaključio je direktor Solane Nin Damir Oštrić, pokazujući kako Solana Nin ne samo da promiče povijesnu i kulturnu baštinu, već i hrvatsko kulinarstvo te višestoljetnu tradiciju berbe soli koja je utkana u povijest ovog grada.
Za sve one koji nisu imali priliku posjetiti 3. festival soli Solane Nin donosimo recept za ukusnu rimsku pogaču Dine Galvagna. Neka okusi starog Rima zagolicaju i vaše nepce!
Rimska pogača
Sastojci:
800 g brašna
16 g soli
20 g kvasca
600 g kvasa
400 g vode
100 g ulja
600 g kvasa
150 g integralnog pšeničnog brašna
150 g integralnog raženog brašna
300 g vode
Malo kvasca
Zamijesiti i staviti u protvanj namašćen maslinovim uljem, pustiti da se tijesto diže. Kada se tijesto digne, poškropite ga vodom, stavite mirodije i Cvijet soli. Kada se voda upije, tijesto staviti peći pola sata na 250 stupnjeva.