Redovito konzumiranje superhrane, zajedno s vježbanjem, kontrolom težine, smanjenjem stresa i zdravim navikama spavanja, može pridonijeti dugom i zdravom životu. Hrana bogata fitokemikalijama, prehrambenim mikronutrijentima voća i povrća, može igrati važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, stoga je važno uključiti u prehranu barem 2-3 porcije voća te 3-5 porcija povrća svaki dan.
Čaj
Topla šalica čaja može posebno prijati tijekom hladnih zimskih dana, ali se može pokazati i višestruko korisnom za važe zdravlje. Naime, crni, zeleni, bijeli i oolong čajevi sadrže polifenole. Čaj zauzima jednako visoko mjesto, pa čak i više od nekih vrsta voća i povrća, kad je riječ o ORAC skali koja mjeri antioksidativna svojstva biljne hrane.
Bundeva
Bundeve su bogat izvor vitamina C, kao i folne kiseline, magnezija i kalija. Zimske su sorte posebno bogate vlaknima te sadrže izdašne količine antioksidansa karotena, što je korisno za vaš imunološki sustav.
Jabuka
Jabuke su značajan izvor kalija, vlakana i antioksidansa korisnih u borbi bolesti, kao što su polifenoli i vitamin C za jačanje vašeg imunološkog sustava. Jedite različite vrste jabuka s netaknutom kožom – "Journal of Agriculture and Food Chemistry" potvrđuje kako je koncentracija antioksidansa u kori jabuke nekoliko puta veća nego u njezinom tijelu.
Slatki krumpir
Slatki je krumpir dobar izvor beta-karotena i drugih karotenoida, čime pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava. Ljubičasta nijansa slatkog krumpira sugerira kako sadrži antocijanine i cijanidine koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.
Brokula
Brokula je povrće iz porodice kupusnjača bogato izotiocijanatima, grupom fitokemikalija koje sudjeluju u svim koracima detoksikacijskog procesa koji uključuje aktivaciju, neutralizaciju i uklanjanje štetnih tvari.
Protein sirutke
Sirutka je nusproizvod izrade sira, a ima brojne zdravstvene beneficije. Pomaže u osnaživanju imuniteta podizanjem razine glutationa u tijelu. Protein sirutke također pomaže ograničiti rast štetnih bakterija, dok potiče rast korisnih.
Češnjak
Ova začinska biljka iz porodice Alliaceae sadrži fitokemikalije koje se, prema Karen Collins, ne nalaze ni u jednoj drugoj vrsti hrane. Zbog alicina, češnjak djeluje protuupalno te može pomoći u kontroli artritisa. Budući da djeluje na smanjenje težine i učestalosti bakterijskih infekcija, ima značajna antibiotska svojstva. Svježi češnjak bolji je od sušenog češnjaka ili dodataka. Prije kuhanja, pričekajte 10 do 15 minuta nakon sjeckanja češnjaka kako bi se omogućilo formiranje aktivnog oblika fitokemikalija.
Borovnice
Borovnice su bogat izvor antioksidansa poput antocijanina, vitamina C, vitamina A, bakra, selena, cinka i željeza te vitamina E i B kompleksa. Među svojim mnogim zdravstvenim prednostima, borovnice će, između ostalog, potaknuti vaš imunitet i spriječiti infekcije.
Gljive
Shiitake, maitake i reishi gljive sadrže beta-glukan, komponentu koja je učinkovita u jačanju imunološkog sustava i poticanju borbe protiv prehlade i gripe. Ove gljive moguće je konzumirati cijele, a dostupne su i u obliku dodataka prehrani.
Probiotici
Jogurt i kefir sadrže probiotičke bakterije koje pomažu u održavanju ravnoteže u probavnom traktu onemogućavajući razvoj neželjenih bakterije i gljivica. Prema Dr. Jamesu Forsytheu, probiotici mogu pomoći u sprečavanju te smanjiti duljinu i težinu prehlade.