Tko nikada nije iskusio želju za nečim slatkim, slanim, kiselim? Međutim, ako često žudite za samo jednom vrstom hrane – bila to čokolada, slatkiši ili čips, vjerojatno biste pažnju trebali bolje obratiti na tu potrebu svog tijela, jer je moguće da se radi o nekom nutritivnom deficitu. Naravno, ako se ne radi o želji za hranom uvjetovanom emocijama.
Brojna su objašnjenja za žudnju za hranom i sva se temelje na vrsti hrane za kojom žudite. Ponekad krivo interpretiramo tu žudnju i mislimo da nam tijelo šalje signal da je gladno – međutim, najčešće se radi o deficitu nekog makro ili mikro nutrijenta. Dobar način da stanete na kraj svojim žudnjama je da, kad osjetite potrebu za određenom vrstom hrane, popijete čašu vode. Neki stručnjaci smatraju da je više od 80% ljudi kronično dehidrirano te predlažu da čaša vode postane prvi korak u zadovoljavanju vaše potrebe.
Dr. Michelle Schoffro Cook, nutricionistkinja, u svojoj knjizi The Life Force Diet daje nam smjernice što neka žudnja za hranom može sugerirati:
Čokolada
Žudnja za ovom slasnom namirnicom ne znači da vam u tijelu nedostaje čokolade, iako mnoge pripadnice ljepšeg spola vole tako misliti. Čokolada ima visoki udio magnezija i ponekad žudnja za čokoladom može upućivati na nedostatak magnezija u organizmu, što je jedan od češćih deficita uopće. Ako već žudite za čokoladom, izaberite crnu čokoladu u kojoj je u visokom postotku zastupljen kakao. U slučaju da se doista radi o nedostatku magnezija, dobro je uz čokoladu jesti i drugu hranu bogatu magnezijem – kao što su oraščići, sjemenke, riba i lisnato povrće.
Slatkiši
Ako vas privlače slatkiši, moglo bi biti da ste osjetljivi na promjene razine šećera u krvi. Kada razina šećera u krvi naglo padne, vaše tijelo se trudi održati razinu šećera u krvi što stabilnijom – u kroničnom obliku ova se pojava naziva hipoglikemijom. Bez obzira jesu li vaše žudnje za slatkim stalno ili tek povremeno prisutne, najvažnije je odabrati pravu vrstu hrane koja će uravnotežiti šećer u krvi. Ako jedete kekse, kolače, slatkiše ili druge rafinirane poslastice – problem će se samo pogoršati i naći ćete se u začaranom krugu u kojemu će razina vašeg šećera u krvi stalno rasti i padati. Radije odaberite neku svježu voćku, slatkiše od kompleksnih ugljikohidrata, suho voće, med, ječmeni slad i druga sladila prirodnog porijekla. Ponekad je korisno uzeti i krom kao dodatak prehrani stoga što krom regulira razinu šećera u krvi.
Slana hrana
Želja za slanim, kao što je želja za kokicama ili čipsom često označava promjene u razini hormona stresa u tijelu. Iako se ne možemo odmaknuti od stresa, možemo promijeniti način na koji tijelo reagira na njega. Pokušajte s meditacijom, tehnikama disanja i ostalim tehnikama koje umanjuju utjecaj stresa na naše tijelo. Istraživanje provedeno na University of Utah, Salt Lake City pokazalo je da su ispitanici koji su duboko disali ili meditirali kada bi osjetili želju za slanim – reducirali razine hormona stresa za 25% i smanjili žudnju za slanim na pola.
Ako osjećate žudnju za slanim, bilo bi dobro u prehranu uvesti i dodatne količine vitamina iz skupine B-kompleksa i vitamina C. Jedite više lisnatog povrća kako biste opskrbili organizam kalijem koji podupire funkciju nadbubrežne žlijezde.
Sir
Žudnja za sirom često ukazuje na deficit esencijalnih masnih kiselina. Jedite orašaste plodove, divlji losos i dodajte u svoju prehranu laneno ulje ili lanene sjemenke kako biste smanjiti želju za sirom. Kao dodatak prehrani, možete uzimati i esencijalne masne kiseline, posebno omega-3 masne kiseline ( EPA i DHA).
Crveno meso
Nikakvo iznenađenje, želja za crvenim mesom često ukazuje na deficit željeza u organizmu. Često žudimo za roštiljem ili hamburgerom, čega su svjesnije žene koje željezo gube menstruacijom. Umjesto velikih količina mesa jedite grahorice i leguminoze, bobičasto voće, smokve i ostalo suho voće i upamtite da količina mesa koju konzumirate ne bi smjela premašiti 15% dnevnog unosa hrane. Uz to, vitamin C djeluje na apsorpciju željeza pa ga je dobro uzeti kao dodatak prehrani. Možete povećati i konzumaciju citrusa, paprike ili bobičastih plodova koje imaju visoki postotak vitamina C.