Znanstvenici su zaključili kako proteini prisutni u običnom jogurtu od punomasnog mlijeka neutraliziraju miris i umiruju spojeve na bazi sumpora koji uzrokuju dugotrajan neugodan zadah nakon jedenja češnjaka.
Najbolje namirnice vs. miris češnjaka
Dr. Sheryl Barringer, viša autorica studije i profesorica prehrambene znanosti i tehnologije na Državnom sveučilištu Ohio u SAD-u, zapravo je istraživala druge namirnice tražeći one koje će uspješno ukloniti neugodne mirise.
Među namirnicama koje su već dokazane u borbi protiv zadaha od češnjaka su zelena salata, jabuke, mlijeko i menta. Zanimljivo je primijetiti da kulinarski stilovi koji koriste puno češnjaka, poput onih u Indiji i na Bliskom istoku, obično koriste mentu i jogurt više nego kulinarski stilovi na Zapadu.
Gotovo stopostotna učinkovitost
Istraživači su otkrili da sam jogurt smanjuje gotovo sve (99%) glavne hlapljive tvari sirovog češnjaka koje stvaraju neugodan miris. Kada su testirani zasebno, komponente masti, vode i proteina jogurta također su imale dezodorirajući učinak na sirov češnjak, iako su masti i proteini bili bolji od vode.
Proučavani proteini uključivali su oblike sirutke, kazeina i mliječnih proteina koji su bili učinkoviti u uklanjanju neugodnih mirisa, a pokazalo se da je kompleks kazein micela-protein sirutke najbolji.
“Jako sam uzbuđena zbog učinkovitosti proteina jer savjet potrošača da jedete hranu s visokim udjelom masnoće neće dobro proći”, kaže dr. Barringer, govoreći o tome kako desetljećima dugi savjeti da se izbjegava masnoća u raznim namirnicama jednostavno nisu bili istiniti, posebno u mliječnim proizvodima. Naime, u novijem istraživanju utvrđeno je kako prisutnost punomasnih mliječnih masti ima zaštitni učinak protiv kardiovaskularnih bolesti i debljanja.
Važnost proteina u uklanjanju lošeg zadaha
U studiji o češnjaku, tim je proveo daljnje eksperimente koji su uključivali promjenu pH razine jogurta kako bi bio manje kiseo, i otkrili da je to dovelo do smanjene učinkovitosti dezodoracije jogurta na češnjaku.
To ukazuje na važnost proteine, jer kako se mijenja pH konfiguracija proteina tako se mijenja i njihova sposobnost vezanja. Poznato je da proteini vežu okus – premda se puno puta to smatra negativnim, pogotovo ako hrana s visokim sadržajem proteina ima manje okusa.
Jogurt i njegovi pojedinačni sastojci neutralizirali su manji postotak hlapljivih spojeva u prženom češnjaku u usporedbi sa sirovim češnjakom, ali vjerojatno zato što prženje samo po sebi smanjuje prisutnost tih hlapljivih tvari.
Zašto je grčki jogurt najučinkovitiji?
Dr. Barringer i njezin tim vjeruju da njihova studija postavlja dobru osnovu za istraživanje različitih proteina koji bi se uskoro mogli formulirati za stvaranje savršenog proizvoda za uklanjanje neugodnog zadaha od češnjaka. U međuvremenu, dr. Barringer predlaže konzumaciju grčkog jogurta koji ima veću vrijednost proteina od punomasnog, pa bi mogao biti najučinkovitiji način da se riješite neugodnog zadaha.
“Prije smo uvijek preporučali da se nakon konzumacije češnjaka pojede jabuka”, objašnjava dr. Barringer i dodaje: “Isto vrijedi i za jogurt. Nakon što pojedete jelo koje sadržava češnjak, pojedite i jogurt.”
Pročitaj i ovo:
- Lijek za gastritis i kineski češnjak
- Aronija i češnjak – dobitna kombinacija za zdravlje krvnih žila
- Zašto je pasta od đumbira i češnjaka tako dobra za zdravlje?