Za kršćane uskršnja jaja predstavljaju simbol uskrsnuća Isusa Krista. Njihovo bojenje i ukrašavanje uoči ovog velikog blagdana posebno je obljubljena tradicija kod pravoslavaca i katolika. Ljuska jajeta predstavlja grobnicu u koju je Isus sahranjen, a razbijanje ljuske označava njegovo uskrsnuće iz mrtvih.
Danas su tradicionalni načini ukrašavanja pisanica u najvećoj mjeri zamijenjeni umjetnim bojama, plastičnim naljepnicama i sličnim ukrasima dok je njihova prava simbolika gotovo zaboravljena. Kako bi pronašli inspiraciju za vlastite pisanice i otkrili dašak tradicionalnog Uskrsa želimo vas upoznati s tradicionalnim načinima ukrašavanja uskršnjih jaja iz različitih europskih zemalja.
Grčka
Grčki pravoslavci uskršnja jaja boje u tamno crvene nijanse koje predstavljaju istovremeno krv Isusa i njegove muke kao i krv nas običnih ljudi gdje simbolizira život i zdravlje.
Izvor: psalterstudies.wordpress.com
Rusija
Ruski pravoslavci također imaju tradiciju bojanja uskršnjih jaja u tamne nijanse crvene, ali Rusija je daleko poznatija po Fabergéovim jajima. Ruski car Aleksandar III naručio je prvo takvo jaje za Uskrs 1885. kako bi ga poklonio svojoj ženi. Kako je tada car diktirao modu, uskoro su Fabergéova jaja postala pravi hit te su naručitelji od gospodina Fabergéa tražili da napravi i oklope za svoja jaja. Tijekom narednih 30 godina napravljeno je 69 ovakvih skupocjenih jaja koja danas diljem svijeta simboliziraju eleganciju, luksuz i rastrošnost.
Izvor: luxury-mania.blogspot.com
Ukrajina, Češka, Poljska i Bugarska
U ovim zemljama istočne Europe pisanice su ukrašene karakterističnim orijentalnim elementima koje se na uskršnja jaja nanose pomoću voska. Ukrajinske pysanky prepoznatljive su po svojim geometrijskim simbolima, a poljske pisanki po vrlo sitnim ukrasnim detaljima.
Izvor: www.ukrainianegg.com
Njemačka
Nijemci imaju specifičan način ukrašavanja svojih uskršnjih jaja. Oni svoje pisanice prije ukrašavanja ispuhuju, ukrašavaju najčešće pastelnim bojama te potom vješaju na grančice drveta. Ovo je vrlo praktičan način izrade pisanica jer one postaju dugotrajnije, a hranjivi sastojci iz unutrašnjosti jajeta mogu se iskoristiti za pripremu raznih uskršnjih jela.
Izvor: hungeree.com