Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Somersby – svjetski putnik iz Hrvatske
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Kate Hudson: 8 well-being tajni zgodne glumice i poduzetnice
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Audio knjige: Zašto bi ih trebali uvesti u svoju rutinu opuštanja?
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Olja Martinić: “Hrana nije i ne smije biti problem već isključivo rješenje”
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Hrvatski Five prodan međunarodnoj Endavi zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom mindsetu
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
186

Početna stranica Zdravlje Prehrana Probiotici i prebiotici u službi zdravlja

  • Prehrana

Probiotici i prebiotici u službi zdravlja

Piše: mag.nutricionizma Sandra Krstev Barać. Veliki broj istraživanja govori o višestrukim koristima po zdravlje istodobnom upotrebom probiotika i prebiotika

  • Posted on 5. lipnja 2012.2. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Sandra Krstev Barać, mag. nutr.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Opće je prihvaćena činjenica da naše zdravlje uvelike ovisi o stanju crijevne mikroflore. Naime, intestinalni trakt naseljuju milijuni bakterija. Iako vlada mišljenje da su sve bakterije štetne, mnoge bakterije u crijevima su, naprotiv, potrebne i korisne. Funkcije korisnih bakterija uključuju završnu fazu probave, zaštitu od patogenih organizama, sintezu vitamina B skupine i stimulaciju imuno – odgovora.

Korisne i štetne bakterije su u stalnoj međuigri, a njihova ravnoteža određuje brojne funkcije u probavnom sustavu i utječe na zdravlje cjelokupnog organizma. Delikatnu ravnotežu crijevne mikroflore mogu narušiti povišena tjelesna temperatura, razne bolesti, terapija antibioticima i drugim lijekovima, stres te promjene u prehrani. Posljedica je malen broj korisnih, te velik broj štetnih odnosno patogenih mikroorganizama što može rezultirati raznim bolestima. 

Probiotici i prebiotici u službi zdravlja

 
Evolucija probiotičkog koncepta 
 
Početkom 20. st. ruski bakteriolog dr. Ilja Metchnikoff bio je prvi znanstvenik koji je svjesno uočio pozitivan učinak bakterija mliječne kiseline na ljudsko zdravlje. Ustvrdio je da stanovništvo Bugarske ima, za to doba, nevjerojatno dug životni vijek, a taj je fenomen pripisao učestaloj konzumaciji jogurta i sličnih proizvoda. Metchnikoff je smatrao da patogene bakterije u crijevima polako truju organizam stvarajući toksine, a to je moguće spriječiti unosom fermentiranih mliječnih proizvoda koji sadrže bakterije mliječne kiseline. Tragom njegovih zaključaka istraživanja su nastavili i drugi znanstvenici da bi 1930. godine došlo do svojevrsne kulminacije kada je pobornik preventivne medicine – Minoru Shirota izolirao bakteriju iz roda Lactobacillus sposobnu da preživi prelazak kroz probavni trakt. To je otkriće ubrzo dovelo do komercijalne primjene bakterije u proizvodnji fermentiranog mliječnog napitka pod nazivom Yakult. Prava revolucija istraživanja i primjene bakterija u prehrambenoj industriji nastupila je nakon drugog svjetskog rata, a traje i dan danas. 
 
Što su probiotici? 
 
Probiotik je jedna ili više kultura živih stanica mikroorganizama koje primjenjene u ljudi ili životinja, djeluju korisno na domaćina. Oralni unos probiotika dovodi do povećanja korisnih bakterija u gastrointestinalnom sustavu budući da probiotičke vrste kompetitivno inhibiraju rast manje poželjnih vrsta i stvaranje toksičnih supstanca. Komercijalno najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Lactobacillus i Bifidobacterium. 
 
Lactobacili i bifidobakterije su normalni stanovnici crijeva i njihova prisutnost upućuje na zdravu floru. Krajnji produkt njihove aktivnosti je mliječna kiselina koja povećava kiselost crijevnog sadržaja stvarajući nepovoljne uvjete za štetne bakterije. 
 
Jedna od najproučavanijih probiotičkih vrsta je i Lactobacillus rhamnosus GG, koju su izolirali mikrobiolozi Goldin i Gorbach i nazvali ga prema svojim inicijalima (LGG). LGG ima blagotvoran učinak na ljudski organizam, a popularna je njegova primjena pri proizvodnji jogurta.  
 
Riječ znanosti 
 
Rastući broj istraživanja svjedoči o terapeutskim svojstvima probiotika. U tom kontekstu, dobro dokumentirani učinci probiotika su manja učestalost i kraće trajanje proljeva vezanih uz infekciju bakterijom Clostridium difficile, infekciju rota-virusom, te manja učestalost putničkih proljeva. 
 
Najveći broj studija u vezi zdravstvenog djelovanja probiotika rađen je na akutnim proljevima izazvanim rotavirusom Tako su Guandalini i suradnici utvrdili da davanje oralne rehidratacijske otopine obogaćene bakterijom iz roda Lactobacillus djeci s akutnim proljevom skraćuje vrijeme trajanja bolesti. Sazawal i njegov tim znanstvenika je, pak, ustvrdio da upotreba probiotika značajno smanjuje pojavu proljeva uzrokovanog korištenjem antibiotika te rizik od putničkog proljeva. Dosadašnja znanstvena istraživanja upućuju na pozitivan učinak probiotika na održavanje zdrave mikroflore probavnog sustava, antikarcinogenu aktivnost, imunološki sustav, smanjenje razine kolesterola u krvi te reguliranje probave. 
 
Valja istaknuti da proizvodi terapijskih svojstava moraju sadržavati minimalno 106 živih stanica/ml odnosno gramu proizvoda. Prema mnogobrojnim i dugotrajnim iskustvima može se smatrati da probiotici nisu štetni za ljudsko zdravlje i da njihovo uzimanje može imati višestruko pozitivan učinak. 
 
Prebiotici i sinbiotici 
 
Suvremeniji pristup pojavio se otkrićem prebiotika, neprobavljivih sastojaka hrane koji služe kao hrana korisnim bakterijama. „Hranjenje“ blagotvornih bakterija prebioticima, omogućava im da „nadrastu“ potencijalno štetne bakterije, te na taj način pogoduju zdravlju domaćina. 
 
Prebiotici također poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava i omogućuju njihovo naseljavanje u mikroflori debelog crijeva. Dodatno, pospješuju peristaltiku crijeva, skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz probavni kanal te povećavaju bioraspoloživost minerala, osobito kalcija i magnezija 
 
Najviše proučavani prebiotici su inulin i analozi inulina poput oligofruktoze. Pozitivno djelovanje na sastav mikroflore pokazano je brojnim in vivo studijama u kojima su se koristile doze od 5 – 20 g inulina i/ili oligofruktoze dnevno, uglavnom kroz period od 15 dana. Rezultati su pokazali da inulin i/ili oligofrukoza selektivno stimuliraju rast laktobacila i posebice bifidobakterija. 
 
Ideja o ujedinjenju pro i prebiotika u jednom proizvodu (sinbiotik) logičan je nastavak znanstvenih saznanja, a temelji se na njihovom sinergističkom učinku. Prema definiciji, sinbiotik je smjesa probiotika i prebiotika koja korisno djeluje na domaćina poboljšavajući preživljavanje probiotika za vrijeme prolaska kroz gornji dio probavnog sustava i osiguravajući efikasniju implantaciju u mikrofloru debelog crijeva. 
 
Imajući u vidu čimbenike koji nepovoljno utječu na crijevnu mikorofloru, a samim time i naše zdravlje, redoviti unos sinbiotika u preventivne svrhe pitanje je zdravog i dalekosežnog razmišljanja, dok se u slučajevima narušena zdravlja unos sinbiotika nameće kao hitna potreba. 

 
Napisala: Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma 
Vitamini.hr
Gastro.hr
 
 
 
 
 
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdravi recepti

Tri recepta za Zdrave gušte

  • Posted on 4. lipnja 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Mercator, Biovega
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Homeopatija za alergije

  • Posted on 5. lipnja 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Josipa Kovač
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Bulgur: 5 važnih razloga zašto ga treba uključiti u prehranu

  • Posted on 17. ožujka 2021.17. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija

  • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Promo Stada
  • Foto: Depositphotos
Pročitaj
  • Prehrana

Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Hashimoto: Što jesti, a što izbjegavati kod ovog poremećaja štitanjače?

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravo srce: Ovo je doručak koji kardiolog želi da jedete češće

  • Posted on 1. veljače 2021.1. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

6 pogrešaka u kuhanju zbog kojih su vaši obroci manje zdravi

  • Posted on 28. siječnja 2021.28. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovih 10 namirnica jača vaš organizam i uspješno se bori protiv gripe i prehlade – imate li ih u smočnici?

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo M.E.V. Feller
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Urtekram lansirao novu kolekciju za njegu tijela i kose

    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
  • Pretilost kod adolescenata: Zašto je tjelovježba važan čimbenik razvoja?

    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Pavlova torta s jagodama za opušteni Uskrs s obitelji

    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • COVID-19: 10 najvećih zabluda i mitova o koronavirusu

    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Najzdraviji jutarnji ritual u tri jednostavna koraka

    • Posted on 23. ožujka 2021.23. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Somersby – svjetski putnik iz Hrvatske
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 2
    Kate Hudson: 8 well-being tajni zgodne glumice i poduzetnice
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 3
    Audio knjige: Zašto bi ih trebali uvesti u svoju rutinu opuštanja?
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Olja Martinić: “Hrana nije i ne smije biti problem već isključivo rješenje”
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 5
    Hrvatski Five prodan međunarodnoj Endavi zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom mindsetu
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
186
Najnovije objave
  • Zrela koža lica: Važan savjet koji biste trebali usvojiti do 35. godine
    • Posted on 23. ožujka 2021.23. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ratko Mavar: „Svojim fotografijama slavim žensku ljepotu“
    • Posted on 23. ožujka 2021.23. ožujka 2021.
    • Foto: Ratko Mavar
  • Brza i zdrava večera: Ljuti pečeni batat s tahinijem
    • Posted on 23. ožujka 2021.23. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Klimtova “Dama s lepezom” konačno opet izložena u Beču
    • Posted on 22. ožujka 2021.22. ožujka 2021.
    • Foto: Promo PR
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.