Nedavno provedeno istraživanje ukazuje na moguću povezanost konzumiranja citrusnog voća i sokova s većim rizikom oboljevanja od melanoma. Naime, istraživači su pratili više od 100 000 muškaraca i žena te analizirali njihove prehrambene navike, povijest bolesti i stil života u razdoblju od sredine 1980-ih do 2010. Rezultati su pokazali kako je rizik od melanoma 36 % veći kod osoba koje su konzumirale sok od grejpa i naranče barem 1.6 puta u danu nego kod onih koji su ga konzumirali manje od dva puta tjedno.
Istraživači smatraju kako se razlog tome krije u visokim razinama furanokumarina, supstance koje je u prethodnom istraživanju povezana s povećanom osjetljivošću na sunce. Ipak, potrebne su daljnje studije kako bi se potvrdili rezultati istraživanja i utvrdile sigurne razine izlaganja sunce kod osoba koje konzumiraju citrusno voće i sokove u velikim količinama. Iako će ova vijest preplašiti mnoge, to ne znači da trebate smjesta prestati s konzumacijom agruma. Važno je da osobe koje često piju sok od naranče ili grejpa budu posebno pažljive kad borave na suncu i izbjegavanju predugo izlaganje sunčevim zrakama. Imajte na umu kako u sve treba biti umjeren, vodeći se onom grčkom: "Ništa previše" (Meden agan)!