Nova istraživanja pokazuju da uporaba plastičnih dasaka za rezanje može osloboditi mikroplastiku. Dakle, koliko biste trebali biti zabrinuti? Naime, studija iz 2023. objavljena u časopisu Environmental Science & Technology otkrila je da korištenje plastične daske za rezanje može stvoriti između 1536 i 7680 malih plastičnih mrlja koje mogu dospjeti na vaš nož i u hranu.
Mikroplastika se zbog svoje mikroskopske veličine lako proguta, a istraživanja pokazuju da se može nakupljati u ljudskom tijelu.
Koliko su plastične daske za rezanje štetne?
Razumljivo je da postoji zabrinutost zbog dugoročnih učinaka ovoga na zdravlje, posebno s obzirom na činjenicu da je “mikroplastika, doista, posvuda”, kaže Mark Jones, kemičar i kemijski konzultant s ekspertizom u mikroplastici, za Yahoo Life. Osim s dasaka za rezanje, mikroplastika se skida i s boca za vodu za jednokratnu upotrebu, odjeće, guma, boja i još mnogo toga, dodaje.
Plastične daske za rezanje samo su jedan od mnogih načina na koji su ljudi izloženi mikroplastici. Svi mi već imamo tisuće čestica mikroplastike u sebi. Međutim, još nema uvjerljivih dokaza o njihovim dugoročnim zdravstvenim učincima na ljude. “Upravo počinjemo proučavati utjecaje na ljudsko zdravlje”, objašnjava Tasha Stoiber, viša znanstvenica u Radnoj skupini za okoliš.
Litra vode u prosjeku sadrži više plastike nego daske za rezanje!
Međutim, postoji mnogo istraživanja koja dokazuju da je mikroplastika štetna za okoliš i životinje. Studije na životinjama, primjerice, povezale su mikroplastiku s potencijalnim oksidativnim stresom (oštećenjem na staničnoj razini), reproduktivnom štetom i endokrinim poremećajem (ometanjem tjelesnih hormona).
Pitanje je koliko bi ljudi trebali biti zabrinuti oko korištenja plastičnih dasaka za rezanje kada su one, kako kaže Jones, “samo manji dio sve mikroplastike kojom je vaše tijelo svakodnevno preplavljeno”? Da bi to stavili u perspektivu, autori nedavnog rada objavljenog u Proceedings of the National Academy of Sciences proučavali su tri popularne marke flaširane vode i otkrili da litra vode u prosjeku sadrži oko 240.000 nanoplastičnih čestica, mnogo više plastike od one o kojoj se govori u proučavanje daske za rezanje!
Trebate li izbaciti plastične daske za rezanje iz upotrebe?
Stručnjaci su malo pomiješani oko ovog pitanja. “Ne bacam svoje plastične daske za rezanje, jer trenutno ne vidim čvrste dokaze o utjecaju na zdravlje bilo koje vrste plastike koju konzumiramo”, kaže Jones. No, dodaje, “trenutačni nedostatak podataka o bilo kakvom utjecaju na zdravlje ne znači da neće imati utjecaja na zdravlje u budućnosti.”
Stoiber, koja ne koristi plastične daske za rezanje, na strani je opreza: “Tek počinjemo shvaćati razmjere toga koliko plastike može dospjeti u naša tijela. Mislim da još nemamo potpunu sliku, ali nalazi su zabrinjavajući.”
Prijenosnik niza različitih kemikalija kojima ne želite biti izloženi
Osim mikroplastike, postoje i drugi razlozi da preispitate materijal svoje daske za rezanje.
“Plastika također može biti prijenosnik niza različitih kemikalija kojima ne želite biti izloženi – ftalati, na primjer”, kaže Stoiber. Ftalati su skupina kemikalija koje se koriste za povećanje izdržljivosti plastike, ali mogu biti štetni. Plastične daske za rezanje također imaju veću vjerojatnost da sadrže bakterije i teže ih je dezinficirati nego, recimo, drvene, objašnjava Stoiber.
Njihova meka površina lako stvara brazde od rezanja, koje je “nemoguće oprati. To je, osobno, razlog zašto nikada ne bih koristio plastičnu dasku za rezanje. Plastične daske za rezanje općenito su manje izdržljive i više ih je za jednokratnu upotrebu od ostalih dasaka za rezanje, što ih čini prilično neodrživim izborom, dodaje Stoiber.
Što učiniti u vezi s tim?
“Sve što možete učiniti da smanjite izloženost plastici je dobra stvar”, kaže Stoiber i dodaje: “A ono što koristite u kuhinji dobro je mjesto za početak.”
Ona preporučuje da se odlučite za drvo – tvrdo drvo poput javora ili bambusa su dobre opcije – ili čak metalnu dasku za rezanje, oboje su izdržljiviji i stoga je manja vjerojatnost da će se urezati brazde i zadržati bakterije. Što god odabrali, svakako operite sapunom za suđe i toplom vodom nakon svake upotrebe. Također je dobra ideja povremeno dezinficirati daske za rezanje.
Jones kaže da je idealna daska za rezanje ona koja još ne postoji: savršeno neporozna, antibakterijska i prirodnog porijekla. “U svijetu koji ima smisla, koristili biste staklenu dasku za rezanje s čeličnim nožem”, kaže i dodaje: “Čelik nije dovoljno čvrst da izbrusi staklenu dasku za rezanje, tako da nikada ne biste stvorili ogrebotine.”
Odbacite i druge, svakodnevne upotrebe plastike
Ako ste zabrinuti zbog gutanja mikroplastike, možete odbaciti plastičnu dasku za rezanje, ali također razmislite o drugim svakodnevnim – i vjerojatno utjecajnijim – upotrebama plastike.
Umjesto korištenja jednokratnih plastičnih boca za vodu, primjerice, boca za vodu od nehrđajućeg čelika s filtriranom vodom, kaže Stoiber, “odličan je način za smanjenje unosa mikroplastike”. Ona također preporučuje da ne koristite niti ponovno zagrijavate plastične posude za skladištenje ili posude za van jer toplina potiče oslobađanje više mikroplastike.
Pročitaj i ovo:
- Je li ova plastika rješenje svjetskog problema onečišćenja?
- Industrijska plastika može se reciklirati na sobnoj temperaturi u samo 20 minuta!
- Plastika pronalazi drugi život u radovima portugalskog umjetnika